Sevr'i çöplükten çıkarmaya çalışıyorlar

Yıkım, ölüm ve acılar yaşanan 1915 Van’ın kara günleri, miladıdır. Bu nedenle Vanlı Müslümanlar yaşadıkları tarihi gerçeklere sırt çeviremez, kulak tıkayamaz. Vanlıların acı dolu kendi tarihlerini ve bu bağlamdaki gelişmeleri iyi bilmeleri gerekir.  

ABD Başkanı Wilson’un 22 Kasım 1920'de verdiği kararla Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis illerimizin Ermenistan'a verildiği maddenin de yer aldığı, Türkiye’nin ölüm fermanı Sevr Antlaşması’nın 100'üncü yıldönümüydü 10 Ağustos.   

Bilindiği gibi Birinci Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri tarafından Osmanlı Devleti'ne imzalatılan Sevr Antlaşması neredeyse devleti haritadan silmiş ve egemenliğini ciddi biçimde sınırlayan hükümlere yer vermişti.    

Türkiye’nin idam fermanına karşı koyan Mustafa Kemal önderliğinde Milli Mücadele'ye başlayan Türk ulusu Kurtuluş Savaşı meydanında büyük bir zafer kazanarak emperyalistlere unutamayacakları ağır darbe vurmuş, bu zaferi Lozan'la siyasi ve hukuki alanda tescillemişti. Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan kentindeki Beau-Rivage Sarayı'nda imzalanmıştı. Antlaşma 1920 tarihli Sevr Antlaşması'nı geçersiz kılarak yerini almıştı.    

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihin çöplüğüne gönderdiği işgal ve imha planlarının hayasızca ortaya konulduğu ibret vesikası Sevr Antlaşması‘nın 100’üncü yıldönümü bahanesiyle ekonomik sorunlarla boğuşan Ermenistan makamları, devlet adamları, siyasi partiler, akademisyenler akla ziyan, haddini aşan Ermeni halkının duygularıyla oynayan açıklamalar yaptılar. 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ  

Bakmadan Geçme