sanayi sicil kaydı-yıllık işletme cetveli


05 Temmuz 2005 Tarih ve 25866 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2005/17 Sayılı Sanayi Sicil Tebliğ hükümlerine göre; 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu'nun 1. maddesine göre tanımı yapılan ve imalat sanayi, madencilik, taş ocakçılığı, su ve gaz istihsali sektörlerinde faaliyet gösteren, sanayi ürünü imal eden yerler kapsamında değerlendirilen ve en az bir işçi çalıştıran sanayi işletmelerinin; Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri, Yalova, Kocaeli, Erzurum, Eskişehir, Konya, Samsun, Mersin, Erzincan, Antalya, Gaziantep, Diyarbakır ve Adana illerinde 01/09/2005 tarihinden itibaren, kalan diğer İllerde 01/10/2005 tarihinden itibaren, sanayi siciline kayıt olmaları zorunludur. Bundan önceki uygulamada sanayi işletmesinde asgari beş ve üzeri işçi çalıştıran işletmelerin bu belgeyi almaları zorunlu idi.
Anılan tebliğ ile sanayi kesiminde en az bir işçi çalıştıran işletmelerin bağlı bulundukları ilin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine başvurarak sanayi sicil kaydı yaptırmaları ve söz konusu belgeyi almaları zorunludur. Ayrıca bu belgenin iki yılda bir vize ettirilmesi gerekmektedir. Vize işlemi sırasında eğer varsa, yeni ürün ilavesi, ürün değişikliği unvan ve adres değişiklikleri de belirtilir.
Sanayi sicil belgesini almak için aşağıdaki belgeler ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine başvurulur. Bu belgeler;
a)Sanayi sicil Beyannamesi,
b)Yıllık İşletme Cetveli, 
c)Kapasite Raporu, 
d)Ticaret Sicil Gazetesi, 
e)Kira Sözleşmesi (Makine Parkı İçin)
f)TSE belgesi (TSE belgesi alması zorunlu ürünler için)
Bunun yanı sıra tebliğ kapsamındaki sanayi işletmelerinin her yıl bir önceki yılın üretim bilgilerini içeren Yıllık İşletme Cetveli'nin 01-30 Nisan tarihleri arasında, dilekçe ekinde yazılı olarak bağlı bulunulan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri'ne veya http://www.sanayi.gov.tr/Online/default.aspx adresinden online olarak internet üzerinden, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın web sayfasından, başvuruda bulunulması gerekmektedir. Aksi taktirde, kanuni süresinde yapılmayan bildirimler için yürürlükteki idari para cezaları salınmaktadır.
Yeni kurulan sanayi işletmelerinin azami iki ay içerisinde kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Keza 3065 Sayılı Ayrıca Katma Değer Vergisi Kanunu'nu bakımından üretim işletmesi olarak vasıflandırılabilmek için sanayi siciline kayıt yaptırıp sanayi sicil belgesine haiz olmak şarttır. Durum böyle olmakla birlikte sanayi sicil belgesinin, sanayi işletmelerine sağladığı faydalar da söz konusudur. Bu faydalar;
a)İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanmaları (KDV ödememeleri),
b)Elektrik faturalarını %20 civarında ucuz kullanabilmeleri,
c)Finansman, giderlerinin tamamını kurumlar vergisi matrahından düşebilmeleri,
d)Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlı olmaları,
e)Dolaylı olarak iş imkanı sağlamalarıdır.
Maliyetler içerisinde önemli bir yere sahip olan enerji ve finansman giderlerinin varlığı inkar edilemez. Dolayısıyla bu gider kalemlerinin elden geldiğinde düşürülmesi ve maliyetlerin aşağı çekilmesi sonucu imal olunacak mamullerin ucuza satılması imkanı doğmaktadır.% 20 oranında ucuz enerji kazanımı bu işletmeler için çok büyük bir fayda olsa gerek. Ayrıca sanayi sektörünün sürekli olarak karşı karşıya olduğu Katma Değer Vergisi iadesi açısından da bu belgeye sahip olmak çok büyük bir önem arz etmektedir.
Sanırım birçok firma, alınması zorunlu olan bu belgenin varlığından haberdar değildir. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Ticaret ve Sanayi Odalarından ayrıntılı bilgi temin edilebilir. Yukarıda izah olunan belgeye haiz olmayan işletmelerin cezaya muhatap olmamak ve sağlanılacak faydalara sahip olabilmek için bir an önce söz konusu belgeyi almaları menfaatlerine olacaktır.

Bakmadan Geçme