ŞAMRAN KANALI TEMİZLENMEYİ BEKLİYOR

Van'ın 3 bin yıllık tarihi Urartu Şamran Kanalı çöp ve lağım kanalına dönüştü. Söz konusu kanalın kötü görüntü ve koku saçtığını ifade eden vatandaşlar yetkilileri göreve davet etti.

Burhan Ergin

Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait Şamran Kanalı halkın sağlığını tehdit ediyor. Kanalda biriken çöplerin çevreye kötü koku saçtığını belirten, vatandaşlar kanalın temizlenmesini istedi.

Halil Ağa Mahallesi eski Emniyet Müdürlüğü sokağında bulunan Şamran Kanalından pislik akıyor. Mahalle sakinleri ve vatandaşlar, çöp atık yuvasına dönen Şamran Kanalının bir an evvel temizlenmesi gerektiğini anlatarak, çevreye saçtığı kokudan dolayı rahatsız olduklarını belirttiler.

Urartu krallarından Menua döneminde (MÖ 810-786) yıllarında Van'ın tarım arazilerinin, bağ ve bahçelerinin sulanması amacıyla inşa edilen Şamran Kanalı, yetkililerin ihmali sonucu pislik yuvasına dönmesinden dolayı tepki topladı. Vatandaşlar, yetkilileri göreve davet ederek, kanalın temizlenmesini istediler.

“ETRAFA YAYILAN KOKU RAHATSIZ EDİYOR”

Kanala atılan çöpler ve kirli atık sulardan kaynaklanan ağır koku nedeniyle çevrede yaşayan insanların sağlığının tehdit altında olduğunu kaydeden vatandaşlar, "Tarihi Şamran Kanalı çöplük, kirli atık su yuvasına dönüştü. Kanaldan pis kokular çevreye yayılıyor. Yetkililerin bir an evvel Şamran Kanalına gereken önemi göstererek, temizlemesi gerekiyor. Buraya sürekli çöplerin atılması ve temizlenmemesi yüzünden etrafa yayılan koku rahatsız ediyor. Şamran Kanalı yeterince temizlenmiyor. Vatandaşlarımızda çevre temizliğine dikkat etmiyor. Katı atıklarını gelişigüzel kanala atıyorlar. Temiz bulmak için kirletmemek gerekir. Özellikle yazın bu rahatsızlık daha fazla hissediliyor. Vatandaşlarda Şamran Kanalına çöplerin atılmaması konusunda uyarıyor ve dikkat etmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandılar.

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (mö 810 - 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit’in güneybatısında. Kadembastı (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri. Asur Kraliçesi Semiramis’in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk “ Uğurlu Yer" demektedir.

Van’ın 50 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası’ndan Urartu Krallığı' nn başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az yüzde 70’i Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van’a bakar içinden Şamram akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme