Sahip aramak zorunda mıyız?

Bu şehrin sahibi yok. Bu ülke sahipsizdir. Bize kimse sahip çıkmıyor gibi ve benzeri çok laflar, sözler duyuyoruz, duyuyorsunuz. Gerçekten bu sözler bana onur kırıcı sözler gibi geliyor. Ne demek sahip,biz köle miyiz? Malmıyız ki kendimize sahip arayalım. Memleketimize sahip arayalım, ülkemize sahip arayalım. Bu anlayış köleci düzenin anlayışıdır. Bu anlayış, padişahlık dönemi, kulluk dönemi anlayışıdır.
Çağdaş, demokrat ve özgür bir toplum olmaya çalışan ve bu anlamda çok önemli kazanımlar elde etmiş olan ülkemizi daha ileri daha medeni seviyelere getirmek görevi yurttaşlar olarak bizlere düşmektedir. Ama üzülerek ifade etmek istiyorum ki biz henüz yurttaş olma bilincine ulaşmış değiliz. Yurttaşlık nedir? Yurttaşların görev ve sorumlukları nelerdir? Yurttaşlık hakları nelerdir? Devletle yurttaşların münasebetleri nedir? Devletin yurttaşlarına karşı görev ve sorumlulukları nelerdir? Bu konularda bilinçli olduğumuzu söylemek mümkün değildir.
O taktirde şunu söylemek mümkündür; Bilinçli bir toplum oluşturmak zorundayız. Bu toplumun oluşması görevi öncelikle devlete sonra toplumun diğer kesimlerine düşmektedir. Başta sivil toplum örgütleri, Aydınlar, yazarlar, basın-medya bu konuda yurttaşları bilinçlendirme seferberliği ilan etmek zorundadırlar. Bunu yapmakta bir insanlık görevidir diye düşünüyorum. İnsanlarımızı bu bilince ulaştırdığımız taktirde, kimsenin sahip arama gibi bir ihtiyacı kalmaz. Ülkemiz, çağdaş ülkeler seviyesine ulaşmak için çok ciddi ve hızlı bir adım atmış olur.
Milletvekillerini ülkenin sahipleri olduklarını sanan anlayışlar, hüsran içindedirler. Milletvekili öncelikle kendisine, bulunduğu mevkisine, protokoldeki yerine sahiplensin yeter. Bir kaç ay öce Van'da TRT müzik kanalı YYÜ öğretim görevlisi Murat Oto organizasyonu, Valilik ve YYÜ' nün destekleriyle düzenlenen" Van İçin Bir Şarkı Bestele"  şarkı yarışması Van'dan canlı olarak yayınladı. Türkiye'de ilk defa bir il kendi adına şarkı yarışması düzenliyordu.  Bu yayını izlerken, çok mutlu oldum, Van da böyle bir etkinliğin düzenlenmesine çok sevindim. Ancak bazı görüntülerden de çok büyük rahatsızlık duydum Vanlılar adına. Televizyon ekranında görünen üç kişi vardı; Van valisi, rektör ve konuk bir bakan. Van'ı temsil eden sekiz milletvekilinden hiçbiri o fotoğraf karesi içinde yok. Aslında milletvekilleri var o programın yapıldığı yerdeler, ama maalesef görünümde yoklar. Van da bulunan onlarca sivil toplum örgütü, temsilcileri, meslek odası başkanı yok. Belediye başkanı yok. Sanki bu program özel olarak vali, rektör ve konuk bakan için hazırlanmıştır. Vali ilin en önemli atanmış görevlisidir elbette orda olacaktır. Rektör üniversitenin önemli bir görevlisidir, elbette orada olacaktır. Konuk bakan ilimizi şereflendirmiş bir şahsiyettir, elbette orada olacaktır. Şimdi ben başta Van'a çok büyük hizmetleri olan sayın valimize ve herkese soruyorum ve bu sorunun cevabını da merak ediyorum. Bu fotoğraf karesinin içinde olması gerekenler neden olmadı?
Değerli,okurlarım bu ilin ve ülkemizin tek bir sahibi vardır.Oda bizatihi yurttaşların kendisidir.Yurttaşlarımızın bilinç düzeyi geliştikçe daha iyiye daha doğruya ulaşma imkanı                 bulacağız..

Bakmadan Geçme