SAADET PARTİSİ KURAKLIĞA DİKKAT ÇEKTİ

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarının çözümü için acilen tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Vansesi Haber Merkezi

Van’ın sorunlarına çözüm sunmak için her hafta basın toplantısı düzenleyen Saadet Partisi bu hafta kuraklık sorununa değindi.

“Ciddi bir kuraklık söz konusu”

Parti binasında basın toplantısı düzenleyen İl Başkanı Özay İlhan, “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu haftaki gündemimiz kuraklığa bağlı sorunlardır. Özellikle son altı aylık süreçte bölgemizde ve ilimizde yağış olmaması nedeniyle çok ciddi bir kuraklık söz konusudur. Kuraklık başta, tarım ve hayvancılık olmak üzere birçok sektörde olumsuzluklara neden olmaktadır. Yıllık ortalama olarak metrekareye düşen yağış miktarı son bir yılda geçmiş yıllara oranla önemli ölçüde azalmıştır. Yağışların azalmasıyla birlikte ortaya çıkan kuraklık nedeniyle bölgemizde buğday, arpa, yem bitkileri ve ot başta olmak üzere birçok tarımsal üründe verim düşüklüğü yaşanmaktadır. Son yıllarda artan gıda fiyatları yaşanan kuraklıkla birlikte daha da ciddi şekilde artacaktır. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar kuraklığa bağlı olarak yem fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle büyük sıkıntılar çekmektedir. Bugün itibariyle ilimizde otun bağ fiyatı 20 TL, mercimek samanının tonu 2 bin 200 TL, buğday samanın tonu bin 200 TL arpanın ton fiyatı 3 bin TL taban fiyattan satılmaktadır. Bu mevsimde bile fiyatlar bu şekildeyse önümüzdeki günler de daha da artacaktır” dedi.

“Tarım ve hayvancılık olmazsa olmazımızdır”

Kuraklıktan olumsuz etkilenen tarım ve hayvancılığın sorunlarını çözmek için yetkililere seslenen İlhan, “Kuraklığa bağlı yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok üretici bankalardan aldığı kredileri ödemekte zorlanmaktadır. Tarım ve hayvancılıktan zarar eden üreticiler gelecek yıllarda tarım ve hayvancılığı terk etme durumuna gelecektir. İleride ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz açısından büyük sıkıntılar yaşanmaması için tarım ve hayvancılığa yönelik destekler mutlaka arttırılmalı yem desteği başta olmak üzere üretilen et, süt ve tarımsal ürünlere destek verilmelidir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Tarım ve hayvancılık olmazsa olmazımızdır. Tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarının çözümü adına bugünden tezi yok gerekli adımlar biran evvel atılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme