Romatoid artrit ve beslenme ilişkisi

Romatoidartrit (RA), bağışıklık sisteminin eklemleri olumsuz etkilediği,kronikinflamatuar eklem hastalığıdır. Hastalık ilk olarak üst ekstremiteleri etkiler. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülür. Her yaşta görülebilir ama genel olarak 25-55 yaşlarında daha fazla görülür. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat nedenleri arasında şunların olduğu düşünülmektedirgenetik,immunolojikbozukluklar,hormonalnedenler,enfeksiyonlar,cinsiyet…

Romatoidartrit (RA), bağışıklık sisteminin eklemleri olumsuz etkilediği,kronikinflamatuar eklem hastalığıdır. Hastalık ilk olarak üst ekstremiteleri etkiler. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülür. Her yaşta görülebilir ama genel olarak 25-55 yaşlarında daha fazla görülür. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat nedenleri arasında şunların olduğu düşünülmektedir;genetik,immunolojikbozukluklar,hormonalnedenler,enfeksiyonlar,cinsiyet…

 

Terleme, ağrı,ateş,iştahsızlık,yorgunluk,anemi,sabahtutukluğu,baş dönmesi gibi sorunlar romatoidartridin bulgularıdır. RA tedavisinde,ilaç,fizik tedavi ve diyet tedavisi önemlidir.

 

İlaç tedavisi 2 basamakta gerçekleşir. İlk basamak ilaçları steroid olmayan ilaçlardır ve başlangıçta hızlı bir iyileşme sağlarlar. İlk basamak ilaçlarının hastalığın gidişatı üzerinde etkileri yoktur. İkinci basamak ilaçlar ise hastalığı modifiye edici ilaçlardır,hastalığın seyri üzerinde etkileri vardır. Bu grupta; D-penisilamin,sulfasalazin,antimalaryal,altıntuzları,metotreksat gibi ilaçlar yer almaktadır.

 

DİYET TEDAVİSİ

Romatoidartrit hastalığında bugüne kadar farklı diyet türleri uygulanmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır; Akdeniz diyeti, Vegandiyeti,Elementeldiyet,Eskimo diyeti, Eliminasyon diyeti, Balık diyeti,Detoksifikiye edici diyet,Asit azaltıcı diyet.

 

Eskimo diyeti; diyet ile alınan yağlardan doymuş yağlar azaltılır,eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) yağ asitleri artırılır.

 

Eliminasyon diyeti; alerjik olan besinler diyetten çıkartılır ve tekrar denenir.

 

Asit azaltıcı diyet; besinlerin vücutta yakılması sonucu asit oluşur ve artrite neden olur. Asit içeriği yüksek olan et,süt ve ürünleri,yumurta,kurubaklagiller,bazı meyve ve sebzeler diyetten çıkarılır.

 

Balık diyeti; et grubundan olan balık, daha fazla tüketilir.

 

Detoksifikiye edici diyet; metabolizma sonucu vücutta biriken toksinler artrite neden olur. Bu yüzden toksinleri vücuttan atan sebze ve meyve tüketimi artırılır.

Bakmadan Geçme