Rojava Kürt yönetimi kuruldu

Suriye’de Rojava olarak adlandırılan Kürt bölgesinde, PYD öncülüğünde, geçici Kürt yönetimi kuruldu. Bölge üç kantona ayrılırken geçici yönetimin merkezi konusunda tartışma sürüyor.

Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine  göre Suriye’de yaşanan iç savaş tüm hızıyla sürerken, Türkiye sınır hattında Kuzey Irak benzeri yeni bir Kürt özerk bölgesi şekilleniyor. El Kaide grupları ile şiddetli çatışmalar sonucu bölgenin büyük bölümünde denetimi ele geçiren PYD tarafından bir süreden beri geçici yönetim oluşturulmasına yönelik girişim devam ediyordu. PYD’nin de içinde yer aldığı Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyantemsilcilerden oluşan Nusaybin’in karşısındaki Kamışlı kentinde iki gün süren toplantıda önemli kararlar alındı. Toplantının ardından 82 kişilik Genel Meclis oluşturuldu. Ardından “Rojava Genel Yönetimi Kurucu Meclisi” kuruldu. Dün ise Geçici yönetim ilan edildi. Yönetim, Rojava’yı Afrîn, Kobanî ve Cizîr olmak üzere 3 özerk bölgeye ayırdı. Suriye kaynaklı ANHA ajansına açıklamayapan sözcü Hekem Xelo, PYD tarafından verilen projeye göre Rojava’yı 3 özerk bölge olarak seçtiklerini, bu bölgeleri Afrîn, Kobani ve Cizîr olarak belirlediklerini vurgulayarak, her bölgenin kendi meclisini oluşturacaklarını ve bu meclislerden genel meclise temsilci gönderileceğini söyledi. Xelo, Genel Meclis Kurulu bünyesinde de Geçici Yönetim Denetleme ve Takip Konsey oluşturduğunu, bu konseyin de Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyanların içinde yer aldığı 61 kişiden oluştuğunu aktardı. İlan edilen yönetimin geçici olduğuna dikkat çeken Xelo, bu yönetimin yerel seçimler yasası, seçim hazırlıkları ve yasa tasarısı hazırlayacağını, bölgede siyasi, ekonomiksorunların yanı sıra savunma alanında da çalışma yapacağını kaydetti.

PYD muhalifi Kürtlere bakanlık verildi
PYD’nin de içinde yer aldığı Batı Kürdistan Halk Meclisi’nin (EGRK) Kamışlı’da Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) içinde faaliyet gösteren örgüt ve grupları dışarıda bırakarak geçici yönetim ilan etmesi rahatsızlık yarattı.ENKS ise buna misilleme olarak İstanbul’da Suriye Muhalefeti Ulusal Koalisyonu’nun yaptığı toplantıya katıldı. Toplantı sonucunda ENKS’li 11 temsilciyi Ulusal Koalisyona kabul edildi. Burada 12 bakanlı sürgünde Suriye kabinesi oluşturuldu. 3 bakanlık boş bırakılırken 9 bakanlığa atamayapıldı. Ekonomi ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na ise Kürt üye İbrahim Miro atandı.
ENKS’ye bağlı El Parti Politbüro üyesi Mihemed İsmail, EGRK’nin ilan ettiği geçici yönetime, sundukları 3 şartın kabul edilmemesi sonucu katılmadıklarını söyledi. İsmail, geçici yönetimde Kürtlerin dışındaki etnik  kimliklerin sadece misafir olarak davet edilmesini istediklerini ancak bu isteklerinin kabul görmediğini aktardı.

Kobani saldırısına kınama
Öte yandan, Halep’e bağlı Kürt kenti Kobani’de aralarında çocukların da olduğu 12  kişinin ölümü 23 kişinin yaralanması ile sonuçlanan patlamaya ilişkin açıklama yapan Kongra Gel, patlamadan Türkiye’yi sorumlu tuttu. Açıklamada, “Savaş ortamında yoksul ve yardıma muhtaç insanlara yardım elini uzatan bir kuruma bile böylesine vahşice saldıranlar bilsinler ki; Kürt halkı onları çok iyi tanıyor, Türk devleti ve onlarla işbirliği içinde olan bazı hain Kürtler, hiçbir şekilde asla halkımızı yıldıramayacaklar” denildi.

"Devlet ve hükümetler de sorumlu"
Patlamaya ilişkin BDP Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada ise, El Kaide bağlantılı ElNusra Cephesi sorumlu tutularak, “İslam adına hareket ederek, İslami değerleri ayaklar altına alan, İslam’a ihanet eden bu çetelerin gerçekleştirmiş olduğu insanlık dışı saldırıyı nefretle, şiddetle kınıyoruz. Rojava'nın örgütlü yapısı ve meşru temsilcisi olan Kürt Yüksek Konseyi'nin yardım faaliyetlerini bile hedef alan bu saldırılardan sadece El-Nusra çetesi değil, onlara askerive lojistik destek sağlayan, onlara sınırlarını açan devlet ve hükümetler de sorumludur” denildi.
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi de yazılı bir açıklama ile saldırıyı kınadı. Açıklamada,  yaralılar için her türlü yardıma hazır olunduğu belirtildi.

Kürt bölgesinden ilk kez yaralı geliyor
Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşısında bulunan Kürtler'in kontrolündeki Halep kentine bağlı Kobani ilçesindeki patlamada yaralananlardan 5’i tedavi için Şanlıurfa'ya getirildi. Bugüne kadar yaşanan olaylarda Kürt bölgesinden ilk kez yaralı tedavi amacıyla Türkiye’ye kabul ediliyor.Milliyet

Bakmadan Geçme