Ramazan hazırlıkları başladı

11 ayın sultanı Ramazan ayı, 10 Mart Pazar günü gece sahur yenilip 04:57'de sona erecek imsak vaktinden önce niyetlerin edilmesiyle pazartesi günü tutulacak ilk oruçla başlıyor. Van'da niyetli olarak geçirilecek yaklaşık 13 saatin ardından ilk iftarın 18:17'de okunacak akşam ezanıyla oruçlar açılacak. Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala vatandaşlar ihtiyaçlarını gidermek için alışveriş yapmaya başladı.

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala çarşı pazarda alışveriş yoğunluğu başladı. Bu yıl 10 Mart Pazar gecesi ilk sahurun yenmesiyle, pazartesi günü oruç tutmaya başlayacak olan vatandaşlar, ramazan ayı için şimdiden market ve pazarlarda ramazan alışverişine başladı.

Gazetemize konuşan vatandaşlar, fiyatların yüksekliğinden dert yanarak, “Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı fiyat artışlarına yetişemiyoruz. Alım gücümüz çok düştü, insanlar ekonomik sıkıntı yaşamaktalar esnafların suni fiyat artışlarından kaçınmalarını istiyoruz. Ramazan ayı geldiğinde bazı fırsatçılar fiyatları artırmaktalar. Yetkililer sık, sık denetim yaparak bu tür spekülatörlere fırsat vermemeliler. Mübarek Ramazan ayının huşu içinde geçirilmesi için hem maddi hem de manevi açıdan insanlar desteklenmeli” diye konuştu. 

Son zamanlarda tüm ürünlerde yaşanan fiyat artışlarından dolayı marketlerde, manavlarda ve kasaplarda fiyatlar cep yakıyor. Tüm ürünlerde yapılan yüzde yüzün üzerinde zamlarla ekmeğin 8 liradan, tavuk 75 liradan, kırmızı etin kilosunun 480 liradan, kıymanın kilosunun 400 liradan satıldığı Van’da dar gelirli aileler Ramazan ayı alışverişini nasıl yapacaklarını kara kara düşünüyor. 

“FİYAT ARTIŞLARINI DURDURUN”

Hayat pahalılığına değinen vatandaşlar, “Ramazan ayına sayılı günler kala alışverişimizi yapıyoruz ancak fiyat artışları canımıza tak etti. Son zamanlarda yaşamış olduğumuz ekonomik sıkıntılardan dolayı psikolojimiz bozuldu. Nasıl geçineceğimizi kara kara düşünüyoruz. Eskiden Ramazan ayına 3 hafta kala içimizi heyecan kaplardı ancak gelin görün ki fiyat artışlarından dolayı heyecanımız, yaşama sevincimiz kalmadı. Kira, elektrik, doğalgaz, su fiyatları yetmiyormuş gibi gıda fiyatlarına yüzde yüzün üzerinde artış yapıldı. Yetkililer denetim yapmıyor. Herkes istediği fiyattan satış yapıyor. En büyük mağduriyeti de dar gelirli ve asgari ücretle çalışan kesim yaşıyor. Yetkililere sesleniyoruz. Ekonomik sıkıntılarımızı çözmek için bir an evvel somut adım atın. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ekonomik sıkıntıların altından ezilmekten bıktık. Aylardır çocuklarımıza et yediremiyoruz. Allah aşkına bir kilo kırmızı et 480 lira olur mu? En büyük banknotumuz olan 200 lirayla yarım kilo et alamıyoruz. Ramazan ayının önemi paylaşmaktır. Maddi durumu iyi olan vatandaşlar dar gelirli insanlara yardım eli uzatmalı. Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dileriz” diye konuştular. 

“ESKİ RAMAZANLARIN HEYECANI YOK”

Gıda maddesi satan işyerlerinde hareketlilik yaşanmaya başladığını, işlerinin arttığına dikkat çeken esnaflar, ”11 Ayın sultanı Ramazan Pazartesi günü başlıyor. İlimizde de Ramazan hareketliliği başladı, Son günlerde işlerimizde gözle görülür artış yaşanıyor. Ramazan ayı nedeniyle vatandaşlarımız eksiklerini gidermek için alışveriş yapıyor ancak o eski Ramazanların heyecanı yok. Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı insanlar fiyat artışlarından çok dert yanıyor ve muzdarip durumda. Kimse gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyor. Esnaf olarak insanlara yardımcı olmak için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz ama gelin görün ki bizimde giderlerimiz başını aldı gidiyor. Kira fiyatları son zamanlarda yüzde 100’ün üzerinde arttı. İnşallah ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar düzelir ve insanların alım gücü eski günlere döner” dediler. 

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Mukabelelerin yapıldığı, Kur’an-ı Kerim’in bolca okunduğu, salatı şeriflerin getirildiği, tesbihatların yapıldığı günlerin kıymeti bilinmeli bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar.

Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:

"Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar"

3 Aylar’ı uğurladığımız Ramazana merhaba dediğimiz bu ay faziletlerle dolu bir ay’dır. Ramazan ay’ı, hayır ay’ı, yoksullara ve düşkünlere yardım ay’ı ve bütün anlarıyla Kur’an ayıdır.

Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam’ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır. 

Bakmadan Geçme