• Haberler
  • Güncel
  • Prof. Dr. Yakup Akgül: Van Gölü önceliklerim arasında ilk sırada

Prof. Dr. Yakup Akgül: Van Gölü önceliklerim arasında ilk sırada

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Prof. Dr. Yakup Akgül, 'Dünya mirası Van Gölü'nü her zaman önemsediğimi geçmişte, Van Gölü Havzasında bulunan belediyelerle paneller, sempozyumlar, etkinlikler yaparak sorunların çözümü konusunu gündemde tuttuk' dedi. 

“Tecrübelerimi Van’a aktarmak istiyorum”

Gazetemizi ziyaret ederek Van hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Prof. Dr. Yakup Akgül, “Üniversitenin her biriminde görev almış, tecrübe kazanmış, kurul yönetmiş, proje üretip yönetmiş ve proje üreten insanların çalışmalarını teşvik etmiş, destek olmuş, tecrübelerimle katkı sunmuş biriyim. Tecrübelerimi şimdi Van için, Büyükşehir Belediyesi’nde icra etmek istiyorum. Dolayısıyla AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı oldum” dedi.

Prof. Dr. Yakup Akgül: Van Gölü önceliklerim arasında ilk sırada

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler için AK Parti’den Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olan Prof. Dr. Yakup Akgül gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile istişarelerde bulundu. Prof. Dr. Akgül, “Van’ın sorunlarını biliyoruz. Nasıl çözüleceğini çok iyi biliyoruz. Geleceğe dair hangi projelerin hayata geçirileceğiyle ilgili arkadaşlarımızla istişare ediyoruz. Bunları gelecekte kamuoyuyla paylaşacağız. Şu an tek ihtiyacımız halkımız yapılacak kamuoyu yoklamalarında Yakup Akgül’ü tanıdıklarını ve belediye hizmetlerine kefil olabilecekleri konusunda bir talebimiz var. Halkımız bize bu destekleri sunarsa çok memnun kalırız” ifadelerini kullandı.

“Uzman kadrolarımızla Van’ı geleceğe hazırlayacağız”

Göreve gelmesi halinde uzman kadrolarla Van’ı geleceğe hazırlayacaklarını belirten Prof. Dr. Akgül, “1959 yılında Van’da dünyaya geldim. İlk, orta ve lise öğrenimimi Van’da tamamladım. Fırat Üniversitesi’nden mezun oldum. Ankara Üniversitesi’nde doktora eğitimimi tamamladıktan sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne öğretim üyesi olarak atandım. O günden bugüne Van YYÜ’de öğretim üyeliği görevimi sürdürüyorum. Şu an profesör olarak çalışmalarıma devam ediyorum. Van önemli bir kent, Büyükşehir Belediyesi bu kenti yönetebilecek, bu kenti geleceğe hazırlayabilecek, bu kenti doğru şekillendirebilecek en önemli kurumdur. Bu kurumun doğru ellerde, doğru yönetenlerde, yönetimi doğru yapacak olan insanların elinde kazandırmak, onların eliyle yönetmek son derece önemlidir. Bu bakımdan ben üniversite hayatımda, üniversitenin her biriminde görev almış, tecrübe kazanmış, kurul yönetmiş, proje üretip yönetmiş ve lisan iletişimini doğru yapmış, proje üreten insanların doğru çalışmalarını daima teşvik etmiş, destek olmuş, tecrübelerimle katkı sunmuş biriyim. Tecrübelerimi şimdi Van için, Van Büyükşehir Belediyesi’nde icra etmek istiyorum. Dolayısıyla AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı oldum. Geçtiğimiz günlerde temayül yoklamamızı yaptık. Şimdi Ankara’da AK Parti Genel Merkezimizde yöneticilerimize kendimizi ifade edip anlatacağız. Kendi kadrolarımız ve belediyenin sahip olduğu uzman kadrolarla birlikte Van’ı geleceğe hazırlamak için yola çıkmış bulunuyoruz. Bu iddiamız çok önemlidir” dedi.

Prof. Dr. Yakup Akgül: Van Gölü önceliklerim arasında ilk sırada

 “Sorunları çözmek için çalışacağız”

Van’ın sorunlarını çözmek için çalışacaklarını belirten Prof. Dr. Akgül, “Van’ı Van Büyükşehir Belediyesi üzerinden yönetenlerinin seviyesini yükseltmek için de görevliyiz. Biz sorumluluktan kaçmayız. Bizler Vanlıyız, şunu görüyorum. Van önemli bir cazibe merkezidir. Başta turizm hareketlenmesiyle birlikte tekstil sanayiinde, diğer sanayi sektörlerinde önemli yatırımlara gidilmelidir. Van Büyükşehir Belediyesi’nin iyi yönetilmesiyle hepimizi sorumlu kılıyor. Van cazibe merkezi olmasıyla birlikte bölgesindeki bütün vilayetlere örnek belediyeciliği göstermek durumundadır. Türki Cumhuriyetlerinden Arap ülkelerine çevremizde bulunan ülkeler Van’da istihdam alanları oluşturup turizm hizmeti vermektedirler. Bunlar yılın önemli bir kısmında Van’da tatil ve ticaret yapıyorlar. Van adeta İstanbul’un lalelisi durumuna gelmiştir. Vanlı olarak bunun bilincinde olmamız lazım. Dolayısıyla Van’ı geleceğe hazırlarken sağlıklı adımlar atmamız gerekir. Bunu ancak Van Büyükşehir Belediyesi üzerinden yapabiliriz.  Çünkü belediyeler hem yatırımcı bir kurumdur hem de yöneten kurumdur. Kentin ayrıca birçok sorunu var. Yönetici Van’ı bu şekilde çevresindeki il ve ülkelere hazırlarken, öbür taraftan sakinleriyle, sosyal gruplarla, kadınlarla, gençlerle ilgili projeler geliştirerek aynı zamanda hem kalkınmayı idame ettirmeli, hem de bu sosyal sınıflara istihdam imkanı, sermaye ve kaynak üretimi konusunda onları özel eğitimden geçirebilecek tesisler kurmalıdır. Biz ekibimizle birlikte sorunları çözmek için çalışacağız” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Yakup Akgül: Van Gölü önceliklerim arasında ilk sırada

“Halkımızdan destek bekliyorum”

Kamuoyu yoklamalarında vatandaşlardan destek beklediğini söyleyen Prof. Dr. Akgül, “Kentin yaşanabilir bir şehir olması adına altyapı, üstyapı ve trafik sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Dolayısıyla raylı sistemlerden altyapı ve üst yapı geçitlerin kurulumunda çok katlı otoparkların kentin değişik bölgelerinde inşa edilerek caddelerdeki araç yoğunluğunu ortadan kaldırıp insanların rahat yaşayabileceği bir kent haline dönüştürmek elzem hale gelmiştir. Nitekim il dışından gelenlerin en büyük sorunu trafik sorunudur. Çünkü Van’a rahat bir şekilde gelip gidemediklerinden dert yanıyorlar. Kentin birçok sorunu var. Bunları ileriki zamanlarda ifade ederiz. Bunları projelerle süsleyerek ilgili kadrolarımızla birlikte profesörleri, uzmanları Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetine sunarak ihtiyaç duyulan bütün alanlarda Van Büyükşehir Belediyesi’ni hem gelecekteki modern toplumun oluşumunda hem de sorunların çözümünde önemli bir kurum haline getireceğiz. Bu bakımdan biz Van’ın sorunlarını biliyoruz. Nasıl çözüleceğini çok iyi biliyoruz. Geleceğe dair hangi projelerin hayata geçirileceğiyle ilgili arkadaşlarımızla istişare ediyoruz. Bunları gelecekte kamuoyuyla paylaşacağız. Şu an da tek ihtiyacımız halkımız yapılacak kamuoyu yoklamalarında Yakup Akgül’ü tanıdıklarını ve belediye hizmetlerine kefil olabilecekleri konusunda bir talebimiz var. Halkımız bize bu destekleri sunarsa çok memnun oluruz. Hepsinden Allah razı olsun” diye konuştu.

Prof. Dr. Yakup Akgül: Van Gölü önceliklerim arasında ilk sırada

“Temayülden iyi sonuçlarla çıktık”

Geçtiğimiz günlerde yapılan temayül yoklamalarına değinen Prof. Dr. Akgül, “Partimizin temayül yoklamasıyla ilgili genel merkez kaynaklı biliyorum önemle üzerinde durduğu bir yoklamadır. Zira teşkilat yoklamasıdır. Teşkilatın aday adayı olan insanlara nasıl baktığı, onların kabiliyetlerini nasıl yorumladığı, onların gelecekte belediyeyi yönetip yönetemeyeceği, partiyle doğru iletişim kurup kuramayacağı konusunda aslında bir denemedir, yorumlamadır. Bu bakımdan temayül yoklamaları her zaman çok önemlidir ve temayül yoklamasının sonuçları direk Cumhurbaşkanımıza gitmektedir. Temayül yoklamasıyla ilgili şimdi Van merkezde yapılan yorumlar tamamen yanlıştır. Temayül yoklamısının sonuçlarını sadece Cumhurbaşkanımız görmektedir. Bu bakımdan teşkilatın adaylara onay vermiş olması elbette çok önemlidir. Dolayısıyla biz temayülden iyi sonuçlarla çıktık. Bunu biliyoruz, insanlarımızın temayüle katılırken bize göstermiş olduğu teveccüh son derece önemliydi. Katılımcı tüm teşkilat mensubu arkadaşlarıma teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yakup Akgül: Van Gölü önceliklerim arasında ilk sırada

“AK Parti doğru adaylarla seçimi kazanabilir” 

AK Parti’nin Van’da göstereceği doğru adaylarla seçimi kazanabileceğini belirten Prof. Dr. Akgül, “AK Parti ilimizde en son 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde kazandı. Halkımız ideolojik bir kesim ile hizmet arayan bir kesimi tercih etmekte kalmış. AK Parti hizmeti esasa alan bir partidir. Halkımız kendisine hizmet edenleri belediye başkanı olarak görmek istiyor.  Hizmetleri doğru ifade eden, doğru yorumlayan, geleceğe hizmetle gidilebileceğini doğru ifade edecek olan adaylarla seçime gitmesi durumunda AK Parti’nin kazanacağına canı gönülden inanıyorum. Onun için şunu istiyor. Aday kim? kadrosu var mı? Van Büyükşehir Belediyesi’ni geleceğe taşıyabilecek mi? Van cazibe merkezi olurken bunu anlayabilecek bir anlayışı geliştirebilir mi? Van’ı yönetebilir mi? gibi sorularla halk adayı yorumlayacak. Adayı yorumladıktan sonra sorularına olumlu cevap aldığı takdirde oyunu AK Parti’nin adayına verecek. AK Parti’nin önce kendini bu konuda sağlıklı bir şekilde hazırlaması lazım. Geleceğe iyi bir adayla yoluna devam etmesi lazım. Devam ettiği takdirde ben ideolojik tarafgirliğin bu sefer çok işe yaramayacağını düşünüyorum” dedi.

Prof. Dr. Yakup Akgül: Van Gölü önceliklerim arasında ilk sırada

“Şahsıma yüklenen sorumluluğun farkındayım”

Van’a hizmet etmek için sorumluluktan kaçmayacağını belirten Prof. Dr. Akgül, “Benim projelerle ilgili daha öncede tecrübelerim var. Özellikle 2019 yılında aday adaylığım sırasında Van’ın sorunlarıyla ilgili projelerim vardı. Örneğin Edremit’ten üniversiteye kadar olan sahil yolu projesini o zaman gündeme getirmiştik, bugün hayata geçti. Aday adaylık sürecinin bu işe yaradığını gördüm. Şimdi projelerimi bu aşamada anlatmak belki erken, çünkü şu anda kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Ağırlıklı olarak kamuoyu araştırmaları konusunda sağlıklı sonuçların çıkması üzerine görev ifa ediyoruz. Ancak aday adaylıktan adaylık aşamasına geldiğimiz zaman projelerimizi açıklayacağız. Büyükşehir’in geleceği daima aydınlık ve büyük olur. Aday olan kişinin Van’ı geleceğe taşıyabilmesi için mesela çoklu raylı sistem, ileriye yönelik metro sisteminin kent içinde şimdiden yerinin hazırlanması ve icra edilmesi konusunda kaynak geliştirmeli. Bütün kavşaklarımızda ciddi bir trafik sıkışıklığı var. Kentimizde trafik adeta çekilmez hale geldi. Çok katlı otoparklarımız, otogarımız yok. Kuraklığa karşı yeni kaynak suların oluşturulması konusunda hazırlıklar yapmamız gerekir. Kentimizde nüfus artışı önemli bir rakama ulaştı. Nüfusun 3’te biri gençlerden oluşuyor. Van’ımızda çok sayıda ihtiyaç sahibi aile var. Bunlarla ilgili proje hazırlanması gerekir. Onların yeteneklerini geliştirmek, onların çalışılabilir hale getirilmesi, vasıfsız işçi konumundan kurtarılması adına, aileye katkı sunan birer birey hale getirilmesi için yeni projeler üretilmesi lazım. Söylediğim gibi bu anlamda biz Van’ın ihtiyaç duyduğu projeler konusunda hazırlıklarımızı devam ettiriyoruz. Ekibimizle beraber bunun istişarelerini yapıyoruz. Derdimiz ve maksadımız Van’a hizmet etmektir. Van’ın hak ettiği derece, kalite ve seviyede yönetici kazandırmak, Van’ı doğru yönetmek, Van’ın siyasetini ve sosyal politikalarını doğru istikametle yürütebilecek olan yönetici kadroları Van Büyükşehir Belediyesi üzerinden kentimize kazandırmak istiyoruz. Hepimize böyle bir sorumluluk yüklenmiştir. Van’ın bir evladı olarak bu sorumluluktan kaçınmamamız gerektiğini düşünerek bu yola baş koyduk. İnşallah memleketimize hayırlı işler yaparız” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Yakup Akgül: Van Gölü önceliklerim arasında ilk sırada

“Van Gölü’ne her zaman önem vereceğiz”

Dünya mirası olan Van Gölü’nü her zaman önemseyeceklerini kaydeden Prof. Dr. Yakup Akgül, “Üniversitede yöneticilik vasfına ulaştığımız andan itibaren Van Gölü’yle ilgili çok önemli çalışmalarımız oldu. Üniversitede çalışan profesörlerin, hocaların desteğiyle Van Gölü’nün korunması, temiz tutulması, kirlenmiş bölgelerin kirlilikten arındırılması ve sosyal arıtma tesisleri olmayan Van Gölü çevresinde yer alan ilçelerin durumunu görüşmek üzere paneller, sempozyumlar ve bölge belediyeler birliğiyle ortaklaşa defalarca etkinlik yaptık. Dolayısıyla Van Gölü’nü her zaman önemsedik ve sorunlarını sürekli gündemde tuttuk. Bunlarda Yakup Akgül’ün çok büyük emekleri var. Aktivist arkadaşların da ortaya çıkmasıyla birlikte Van Gölü hakikaten çok gündemde kaldı. Erciş, Adilcevaz ve Tatvan belediyelerini Van Gölü temiz kalsın diye harekete geçirdik. Bu anlamda geçmişte Ankara Van Vakfı’nın katkılarıyla Dünya Bankası’nın finansörlüğünde Almanya’dan bir şirketi harekete geçirerek Van’a getirdik. O zamanlar karşılıkla anlaşmalar yapıldı ancak Almanya’nın tek taraflı geri çekilmesi nedeniyle biz bunu gerçekleştiremedik. O gün Van Gölü için ne yaptıysak bundan sonra da Van Gölü için yurt içi ve yurt dışında sermaye temin etmek suretiyle kirli bir suyun Van Gölü’ne akmasına müsaade etmeyeceğiz. Van Gölü’nü kirletmeye yönelen belediyelerimizin tamamında gerekli tedbirleri alması konusunda işbirliği yapacağız. Van Gölü bizim için çok önemlidir. Van’ımız ve halkımız için çok önemlidir. Van’ı önemli kılan değerlerden biri Van Gölü’dür. Van Gölü’nü koruyup muhafaza etmemiz gerekir. Kirlenmesine asla izin vermememiz lazım. Van Gölü üzerinde hassasiyetle davranmamız lazım. Dolayısıyla Van Gölü’ye ilgili çok önemli projelerimiz var. Bunları göreve gelmemiz halinde hayata geçireceğiz” dedi.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan, Prof. Dr. Yakup Akgül’e nazik ziyaretinden dolayı teşekkür ederek aday gösterilip kazanması halinde Van’a yapılacak güzel işlerde basın olarak destek sunacaklarını belirtti. HABER: BURHAN ERGİN

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme