PONZANIN MARİFETLERİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Dr. Tolga Depci, Van ovasındaki yeraltı sularının arsenik durumunu araştırarak, mevcut olmalı halinde bunun ayrıştırılması için doğal filtre olarak ponzayı kullanacaklarını söyledi.
Bölüm olarak su içerisindeki arsenik oranını düşürmek üzere bir araştırma yaptıklarını ve araştırmanın başarılı geçtiğini aktaran Depci, ''Şimdi bununla ilgili TÜBİTAK'a bir proje sunduk. Projede, Van ovasındaki yer altı sularının içindeki arsenik mevcut durumunu araştırmak, varsa arseniğin nereden kaynaklandığını bulmak ve ponza, perlit, bölgede bulunan diyotomit ile arıtılması konuları yer almaktadır. Yani sudan arseniğin uzaklaştırılması üzerine bir akademik araştırma başlatıyoruz. Önce sondajlar açacağız. Sonra arseniğin durumunu öğreneceğiz. Arsenik varsa, bunun kökenini araştıracağız. En sonda ise doğal filtre gibi bu ponzayı kullanacağız. Şimdi ponzaya yeni özellikler kazandırarak, arseniği tutma kapasitesini artırmayı düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.
Her geçen gün özelliğiyle başta inşaat alanında olmak üzere birçok alanda kullanılmaya başlanan ponza, yapılan araştırma sonrası sudaki arseniğin azaltılmasında da etkili oldu. Konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Dr. Tolga Depci, Türkiye'de bulunan rezervin yüzde 56'sının Van ve Bitlis'te bulunduğunu söyledi. Bununla ilgili araştırma başlattıklarını ve ponza rezervlerinden örnekler alarak incelediklerini kaydeden Depci, Bitlis'in Ahlat ilçesi ile Van'ın Erciş ilçesinde bölümün desteğiyle iki adet bims tesisi kurulduğunu bildirdi. Bir kamyon ponzanın 700 lira civarında olduğunu ve masrafların çıkmasıyla 50 veya 60 lira kazanç elde edilebileceğini kaydeden Depci, ''Ama siz 5 kamyon ponza ile bims yaparsınız fiyatını ona katlarsınız. Ayrıca binada tuğla kullanımı yerine ponzadan üretilen bimsin kullanılması, hafif ve esnek olmasıyla kırılma veya çatlamaları azaltmakta. Bir de hafif yapı elemanı olduğu için binaya az yük veriyor. Isı yalıtımı da önemlidir. Son zamanlarda ısı yalıtımı üzerine yapılan araştırmada enerjimizin yüzde 41'ini ısıtmaya harcıyoruz. Bunun yanında pomza üzerinde domates, biber de yetiştiriliyor. Biz de aldığımız örnek ponzalardan edindiğimiz verileri Ziraat Fakültesi ile paylaştık. Onlar da bunun için çalışma başlattı'' dedi.
Van'da 2, Erciş'te ve Hakkari'de de birer olmak üzere 4 adet kırma taş tesisi kurulmasına da ön ayak olduklarını ifade eden Depci, ''Bir madeni olduğu gibi satmak, bana göre büyük ziyandır. Böyle yapmaktansa madeni çıkartmak, madeni zenginleştirmek ve zenginleştirdikten sonra satmak kadar güzel bir şey yoktur. Bahçesaray ilçesinde gaz betonu için ham madde olan yer mevcut. Orada yapacağımız inceleme sonrasında istenilen değerleri taşıyor ise, burada da tesis kurulmasına yardımcı olmak istiyoruz'' şeklinde konuştu.
Şırnak ve Hakkari gibi yerlerde araştırmalar yaptıklarını ve bu araştırmaları yürütürken ihtiyaçları üzerine maden mühendisi aradıklarını kaydeden Depci, ''Bu bölgede maden mühendisi bulmak çok çok zor. Gelmek istemiyor insanlar. Biz burada bu bölgenin çocuklarını mühendis olarak yetiştirdiğimizde, öğrencilerimiz buralarda çalışabilecekler'' dedi.
Yeni kurulan bir bölüm olduklarını belirten Depci, ilk iki yıl için hedeflerine ulaştıklarını, bundan sonra da mangan ve kroma ağırlık vereceklerini ifade etti.
VAN HABER VANSESİ

Bakmadan Geçme