Pentagon, Suriyeli muhaliflere maaş bağladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriyeli muhaliflere maaş ödemeye başladı.

ABD, Türkiye'nin de dahil olduğu eğit-donat programına katılan Suriyeli muhaliflere maaş ödediğini doğruladı. Pentagon sözcüsü Elissa Smith günlük basın toplantısında Suriye'ye komşu ülkelerle birlikte geçen ay IŞİD'e karşı mücadele için eğitmeye başladıkları muhaliflere ayda 250 ile 400 ödendiğini söyledi. Pentagon sözcüsü, maaş miktarının muhaliflerin performansı ve kabiliyetleri göz önünde bulundurularak belirlendiğini dile getirdi.
Smith, şu ana kadar eğit-donat programına katılmış savaşçıların sayıları ile ilgili bilgi vermektense kaçındı. Pentagon sözcüsü, programa katılmak için bugüne kadar altı bin Suriyeli'nin başvurduğunu ancak dört bine yakın gönüllünün güvenlik taramasından geçmeyi beklediğini ifade etti.

Muhaliflerin eğit-donat programı kapsamında eğitilmesi ve sıcak çatışmaya hazır olmalarının bir kaç ay süreceği tahmin ediliyor. ABD; Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi Suriye'ye komşu ülkelerle ortaklaşa sürdürdüğü program kapsamında yıl sonuna kadar üç bin savaşçının eğitilmesini hedefliyor. Bu sayının gelecek yıl Mayıs ayında 5 bin 400'e çıkması bekleniyor. Savunma Bakanı Ash Carter tarafından kritik olarak adlandırılan eğitim programının beklenenden daha fazla zaman aldığı ve daha zorlu olduğu belirtiliyor. Program kapsamında Suriyeli muhalifler komşu ülkelerde eğitilerek, silahlandırılacak ve muhaliflere ileri teknoloji iletişim araçları sağlanacak. Pentagon, eğit-donat programını tamamlayan Suriyeli muhaliflerin önceliğinin IŞİD ile mücadele etmek, ikinci önceliğinin ise Esad rejimine karşı kendi ayakları üzerinde duran bir muhalefet oluşturmak olduğunu duyurdu.

Bakmadan Geçme