Özgökçe: Van Işid Bölgesi İlan Edilmiş

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, özellikle İranlı turistlerden Van esnafı ve otellerden birçok şikayetler aldıklarını ifade ederek, “Van’ın ekonomisini geçen yıl ayakta tutan İran pazarı oldu. Avrupa’daki turistler Van’a gelmiyor. Çünkü aldığımız duyumlara göre, bizim de içinde bulunduğumuz beş il için bir karalama kampanyası yapılmış, IŞİD bölgesi ilan edilmiş” dedi.

Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından “Turizm Haftası” etkinlikleri çerçevesinde Van Kalesi’nde bir program düzenlendi. Yapılan etkinliğe otel ve acentelerden fazla katılım olmazken, vatandaşlar ise canlı müzik eşliğinde halaylar çekerek eğlendiler. Sivas’tan gelen devlet sanatçıları ve Van’ın mahalli sanatçılarının verdikleri konser, vatandaşlara unutulmaz anlar yaşatırken, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve bir otel tarafından da vatandaşlara ayran aşı ikramı yapıldı. Van Kalesi'nde bulunan Van evi önünde yapılan etkinlikte konuşan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, 15 Nisan’da açılışını yaptıkları Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde okuyan ve daha önce hiç Akdamar Adası’nı görmemiş öğrencilere adayı gezdirdiklerini belirterek, “Bugün burada Sivas Devlet Halk Müziği sanatçılarımızın vereceği bir konser, mahalli sanatçılarımız, halk oyunları ekibimiz ve yöresel yemek ikramımızla misafirlerimizi burada güzel bir şekilde ağırlayalım istedik. Amaç, turizm konusunda farkındalık oluşturmak, insanların turizme bakış açısını daha bir olumlu hale getirebilmektir. İnşallah bu tür faaliyetlerle Van’ı daha güzel anlatma imkanı bulabileceğiz” dedi.

“GEÇEN YILA GÖRE İKİ KAT FAZLA İRANLI TURİST GELDİ”
Aktuğ, istatistiki bilgilere göre 2008 yılından bu yana turist sayısında belirgin bir yükselme görüldüğünü belirterek, “Deprem nedeniyle maalesef dibe vurduk. 2013’ten itibaren 613 bin turist görüyoruz. 2014 ise 847 bin insanın Van’ımızı ziyaret ettiğini görüyoruz. Tabi İran Van açısından önemli bir potansiyel. Geçen yılın istatistiki rakamlarına bakılırsa nevruz için İran’dan gelen turist sayısı 27 bin iken, bu yıl nevruz döneminde İran’dan Van’a gelen turist sayısı 45 bini buldu. Geçen yılın hemen hemen iki katı bir artış sağlıyor. Bu Van açısından gerçekten güzel bir durum. Benim çok önemsediğim bir durum. Gün geçtikçe İranlı sayısının artması, gün geçtikçe Van’da turist sayısının artması, Van’ın artık olumsuzluklarının ortadan kalktığı, barış süreci sayesinde Van’a gelen insanların kafalarında herhangi bir soru işaretinin olmaması, güvenden yana bir sıkıntı oluşturmaması gibi düşünüyorum. Van turizm potansiyeli açısından Doğu ve Güneydoğu’nun parlayan yıldızı olacak. Çünkü her şeyimiz var, Van’la ilgili ne ararsanız var. Kültür, tarih görmek isteyenler daha düne kadar bir takım olumsuzluklardan dolayı Van’a gelmeyi çok tercih etmiyorlardı. Ama zannediyorum bundan sonra bu barış sürecinin de katkılarıyla Van’a gelen turist sayısı 2015 itibariyle bir milyonu aşacaktır diye düşünüyorum. Biz gelen misafirlerimizi memnun etmezsek, gelen misafirlerimiz bizden, Van’dan memnun ayrılmazlarsa farklı şehirlere kayabilirler. Zannediyorum İranlılar son dönemde Van’ın ticaretini, ekonomisini ayakta tutan sektör diyebiliriz. Sahiplenmek lazım, aldatmamak lazım, fazla kar etmek değil gelecek yıllarda yine turist akını olması için iyi davranmak lazım” diye konuştu.

“VAN, IŞİD BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞ”
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de, özellikle İranlı turistlerden Van esnafı ve otellerden birçok şikayetler aldıklarını ifade ederek, “Bu tür şikayetler duymak hiç hoş değil. Bunlar çok çirkin şeyler, bunlar ilimize zarar veriyor. Bakın şu anda Erzurum, Iğdır ve Gümüşhane’de İranlı turistlerin yoğunlu hala devam ediyor, fakat bizim ilimizde İranlı yoğunluğu bitti, bitecek. Bu bize ve bütün halka zarar veriyor. Van’ın ekonomisinin yüzde 80’i İran pazarından geliyor. Van’ın ekonomisini geçen yıl ayakta tutan İran pazarı oldu. Avrupa’daki turistler Van’a gelmiyor. Çünkü aldığımız duyumlara göre, bizim de içinde bulunduğu beş il için bir karalama kampanyası yapılmış, IŞİD bölgesi ilan edilmiş. Gelen turistlere oradaki sigorta şirketleri sigorta yapmıyor. Tehlikeli iller ilan edilmiş, kırmızı çizgiler içerisinde Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt Batman ve Van var. Diyarbakır’ı pas geçmişler. IŞİD’le Van’ın ne alakası var ben anlamadım. Bunun için devlet ve yetkililer bu konuda çalışma yapıp güvenli olduğunu, herhangi bir tehlikenin olmadığını Avrupa’da yayması ve demesi gerekir” dedi. 
Vali İbrahim Taşyapan’ı da ziyaret ederek bir teklifte bulunduklarını dile getiren Özgökçe, “Eski defterdarlık binasının yerini bize vermeleri için Vali Beye teklif verdik. Verirlerse orada bütün yaptırım ve masrafı TÜRSAB olarak biz karşılamak şartıyla Van evi şeklinde bir yer yapalım dedik. Oraya en az üç yabancı dil bilen eleman koyup, gelen turistler ve yerliler hem çayını, kahvesini içerken varsa sorunlarını da dile getirsinler. Bir nevi beyaz masa gibi bir yer yapmak istiyoruz. Bize verirlerse o yeri hemen yaparız” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme