Okullar açıldı, alışverişler sürüyor

2025-2026 eğitim-öğretim yılı bugün itibariyle başlamış olmasına rağmen, birçok aile okul alışverişlerini henüz tamamlayamadı. Veliler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için bütçelerini zorluyor bazı aileler ise iş insanları ve derneklerden burs desteği talep ediyorlar. Van'da gözlenen bu durumun, Türkiye genelinde de benzer şekilde yaşandığı belirtilmektedir.

ALIŞVERİŞ SÜRÜYOR

Okulların açılmasıyla birlikte öğrenciler ders başı yaparken, birçok aile ise halen kırtasiye ve okul kıyafetleri alışverişi için mağazalara yöneliyor. Veliler, özellikle ihtiyaç listelerinin uzunluğu nedeniyle alışverişlerini sürdürürken ciddi ekonomik sıkıntılarla karşılaştıklarını dile getiriyorlar.

UCUZ ÜRÜNLER SAĞLIK RİSKİ TAŞIYOR

Uzmanlar, velileri ucuz kırtasiye ürünleri konusunda dikkatli olmaya çağırıyor. Düşük maliyetli ürünlerin sağlık açısından risk taşıyabileceğini hatırlatan uzmanlar, özellikle çocukların korunmasının önemine vurgu yapıyor. Ancak kaliteli ve markalı ürünlerin yüksek fiyatları, velileri ucuz alternatiflere yöneltiyor. Ekonomik yetersizlikler nedeniyle sağlıklı ürünlere ulaşamayan aileler, bu durumun çocukların sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırdığını belirtiyorlar.

ÇOK ÇOCUKLU AİLELERİN YÜKÜ AĞIR

Birden fazla öğrencisi bulunan aileler için alışveriş yükü daha da artıyor. Özellikle üç ve üzeri çocuğu olan aileler, okullardan gönderilen ihtiyaç listelerinin “cep yaktığını” dile getiriyorlar.
Yasemin T., yaşadığı sıkıntıyı dile getirerek, “Çizgili, kareli, resim defteri, sulu ve kuru boya, pastel boya, kalemler, silgiler, kalemtıraşlar, yapıştırıcı, dosya, beslenme örtüsü, su kabı… Liste uzayıp gidiyor. Okul kıyafetleri zaten başlı başına büyük bir masraf. Normal bir pantolon piyasada 100 lirayken, okul kıyafeti olarak aynı pantolon 500 liraya kadar çıkabiliyor. Diğer kıyafetlerde de durum farklı değil” ifadelerinde bulundu.

KREDİ KARTINA YÜKLENİYORLAR

Bazı veliler, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için iş insanlarına veya derneklere burs başvurusunda bulunuyor. Ancak talepleri karşılanmayan veliler büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Çoğu aile ise okul alışverişini kredi kartına yüklenerek tamamlıyor. Bu da ailelerin borç yükünü artırarak ekonomik durumlarını daha da zora sokuyor.

ESNAFLAR: MALİYETLER ARTTI

Kırtasiye ürünleri satan esnaflar ise artan fiyatların kendi kontrollerinde olmadığını ifade ediyorlar. Geçen yıla göre ürün fiyatlarının %25 ila %50 arasında arttığını belirten esnaflar, yükselen kira, elektrik ve işçi maliyetlerinin fiyatlara yansıdığını dile getiriyorlar.
Engin B., “Biz de ürünleri toptancılardan pahalıya alıyoruz. Mecburen kârımızı bırakarak satıyoruz. Ancak maliyetlerimiz çok arttı. Velilerin yaşadığı sıkıntının farkındayız ama bizim de elimizden fazla bir şey gelmiyor” dedi.

EĞİTİMDE EŞİTLİK VURGUSU

Uzmanlar, okul alışverişlerinde yaşanan ekonomik zorlukların eğitimde fırsat eşitliğini olumsuz etkilediğini belirtiyorlar. Eğitimde sürdürülebilirliğin sağlanması için devletin, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının daha fazla destek sunması gerektiği ifade ediliyor.
 

Bakmadan Geçme