ÖĞRETMENLERDEN BURUK KUTLAMA

24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle öğretmen sendika başkanları gazetemize açıklamalarda bulundular. Sendikalar, Öğretmenlerin sadece 24 Kasım’da hatırlandığını belirterek Milli Eğitim Bakanlığına sitem ettiler.

Fazıl Erüş

Milli Eğitim Bakanlığı 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü farklı kutlama programı yaparken Van’da faaliyet gösteren öğretmen sendika başkanları çeşitli açıklamalar yaptılar. Öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve statü sorunları ile beklentilerini dile getiren sendika başkanları öğretmenlerin toplumda gereken değeri görmediğini dile getirdiler.

Ücretli öğretmenliğe son verilmelidir

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız Öğretmenler gününü 24 Kasım’da hatırlamak ve kutlamak çok şeyi değiştirmediğini belirten Yıldız, “Toplumu eğiten, yön veren, bizi şu an yönetenleri yetiştiren öğretmenler hayat standartlarından memnun değiller. 23 Kasım akşamına kadar hatırlanmayan öğretmenler sadece 24 Kasım’da hatırlanıyorlar.  Memleketimizin geleceğini düşünüyorsak öğretmenlerimizin imkânlarını iyileştirmeliyiz. Artık birilerinin bu durumu görmesi gerekir. Hükümet iktidara geldiği zaman öğretmenlere birçok vaat verdi. Ancak hiç biri yerine getirilmedi. Memurlar için de en az maaş alanlar öğretmenlerdir. Öğretmenler geçim sıkıntısından dolayı istedikleri kıyafetlerini bile alamıyorlar” dedi.

Van’da 5 bin öğretmen açığı var

Şubat ayı’nda yapılacak öğretmen atamalarında müjde beklediklerini belirten Yıldız sözlerini  şöyle sürdürdü:  “ En az 100 bin öğretmen atanmalıdır. Van’da 5 bin öğretmen açığı var. Bunu 81 ile kıyasladığımızda 100 bin atama müjdesini beklemek normaldir. Türkiye’de öğretmen açığı gerçeği var. Öğretmen atamalarının olmaması artık intiharlara neden oluyor.  Ücretli öğretmenliğe artık bir son verilmelidir. Çünkü bunlar muhasebe, işletme, turizm mezunlarıdır. Herkes görevini yapmasa eğitimli bir toplum nasıl yaratabiliriz. Üstelik öğretmen açığı olan bir memlekette öğretmen olmayanların atanması büyük bir yanlıştır. Öğretmenlerin maaşı iki katına çıkarılmalıdır” dedi.

Öğretmenler için şartlar hiçbir zaman pozitif olmadı

Anadolu Eğitim Sendikası Van Şube Başkanı Firuz Tekin: Öğretmenlik mesleğinin kutsal bir meslek olduğunu söyleyen Tekin, “Öğretmenlerin amacı topluma faydalı bireyler yetiştirmektir. Geçmişten bu yana öğretmenlerimiz bir mum misali kendilerini yakıp etraflarını aydınlatmaya çalışan birer meşale görevini görmektedirler. Şartlar hiçbir zaman kendileri için pozitif olmadı. Hakkettikleri şartlarda yaşamamalarına rağmen bu kutsal görevden de taviz vermediler. Öğretmenlik fedakârlık isteyen bir meslektir. Çocuklarımızın geleceği için yapılan bir meslektir. Toplumun öğretmenlere olan sevgisini saygısını bilemek çok güzel bir duygu. Öğretmenlerin özlük sorunları vardır. Öğretmenleri bir memur olarak değil artık bir bilim adamı aydın bir insan olarak görmeliyiz. Öğretmenler maalesef 24 Kasım’da hatırlanıyor” diye konuştu.

24 Kasım’ı kutlamayacağız

Kamu-Sen’e bağlı Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Şahin Berki: 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün 1980 darbesinin getirdiği bir gün olduğunu belirten Berki, “ Darbe zihniyetinin getirdiği 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlamıyoruz. Bütün dünyada kutlanan bir gün varken 24 Kasım’ın Öğretmenler günü olarak kutlanmasını doğru bulmuyoruz.  Bu nedenle biz Eğitim-Sen olarak 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutlayacağız. Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırıldığını düşünüyoruz. Günden güne öğretmenlerin toplum içersindeki saygınlığı azalıyor. Ekonomik durumları ise bir evi geçindirecek kadar bile değil. Bunun için bir an önce öğretmenlerimize hak ettiği değeri vermeliyiz ve öğretmenlerimizin ekonomik şartlarını iyileştirmeliyiz” dedi.

Öğretmenlerin barınma sorunları var

Memur Sen’e  bağlı  Eğitim Bir-Sen Başkanı Süleyman Şakar: Öğretmenlerin birçok sorunlarının olduğunu vurgulayan  Şakar , “Öğretmenlerin ekonomik sıkıntıları hat safhadadır. En temel sorunlarından bir tanesi barınmadır. Bazı illerde öğretmen fazlalığı varken bizim ilimizde öğretmen açığı var. MEB İller arasındaki öğretmen atamalarını dengelemelidir. Şubat ayı atamasında da 50 bin atama olursa rahat bir nefes alırız.  Ayrıca Van’a yeni üniversiteyi bitirmiş öğretmenler atanıyor. Bunlar burada tecrübe kazandıktan sonra hemen Batı illerine tayinlerini istiyorlar. Bu nedenle Van’daki eğitim seviyesini de iyileştirmek zaman alıyor. O nedenle Van’da uzun süre görev yapmayı tercih edecek öğretmenlere yer ayrılmalıdır. Yoksa Van’daki eğitim seviyesi her geçen gün daha da kötü olacak” diye ifade etti.

Bakmadan Geçme