Nedir zor olan?

Zorluklara karşı gelmek mi?
Güçlüklere göğüs gerebilmek mi?
Üzüntüler içinde sıkışıp kalmak mı?
Bunalıma girip ne yapacağını bilememek mi?
Maddi imkânsızlıktan kurtulamamak mı?
Sahi nedir zor olan?
Hepsi de zor tabi….
İnsan o kadar güçlü bir canlı ki birçok derdin, tasanın, sıkıntının, üzüntünün üstesinden kolaylıkla gelebiliyor. Zorluklarla karşı karşıya kaldığınızda başa çıkmak gerçekten güçtür. Esas önemli olan bu güçlüğe göğüs gerebilmektir. Hepimiz zaman zaman üzüntüler içinde sıkılmışızdır. Böyle zamanlarda insan bunalıma girip , ne yapacağını bilemez. Kimi en yakınını kaybeder, kimi maddi açıdan sıkılır…
Hayatımızda büyük zorluklara zemin hazırlayan bu tür çıkmazlar, insanı boşluğa iter.
Her insan metanetli olamaz. Bazısı hayattan bıkar, güçlüklerle savaşamaz, canına kıyar, bazısı ise hayata tutunacak dal arar.
İşte en önemlisi de böyle zamanlarda o tutunacak dalı bulmaktır. Çünkü düştüğünüz zaman hayat size çelme taktığında  bir çelme de çevrenizdekiler takmaz mı ? Her zaman her sıkıştığında kaç insanın yanında bir dostu vardır.
Bazen inançlı olmak kurtarır insanı, bazen sakin olmak, bazen ise oturup nerede yanlış yaptım, ne yapmalıydım diyerek hatalardan ders çıkarmak. Aslında bu üç özellikte hayatın her zor alanında yardımımıza koşar. Rahatlatır. Yeni bir başlangıç yapmak için rehber olur.  Hani derler ya  "Kul Sıkılmayınca Hızır Yetişmezmiş "diye işte bu söz gerçekten o kadar doğru ki sıkıştığınız zamanlarda er ya da geç o sıkıntıyı atlatırsınız.
İnsanı zor durumdan ancak kendisi çıkarır. Tıpkı hastalığı yenmesi gibi. Morali yüksek tutmak her türlü zorlukları aşar. Çünkü her zaman uçurumun kenarında bile olsanız hayata yenik düşmek yerine gülümsemelisiniz. Hayatta hiç bir şey kendinizden değerli değildir. Sen varsan yaşam var. Sen yoksan yaşamın anlamı da olmaz.
Sevgiyle ilerleyin…

 

Bakmadan Geçme