NECDET TAKVA NASIL BİR VAN HEDEFLİYOR
AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva nasıl bir Van hedeflediğini yaptığı konuşmalarda ifade etmişti.
AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva çeşitli tarihlerde, farklı yerlerde düzenlenen toplantılarda yaptığı konuşmalarda Van ile ilgili düşüncelerini şu şekilde açıklamıştı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 7. Ticaret ve Sanayi Şurasında bölge sözcüsü olarak yaşanan sorunları anlattı. Takva, bölge adına yaptığı konuşmada bölgenin karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunları kendisine ayrılan 10 dakika da anlattı.
Necdet Takva, ülke nüfusunun yüzde 8’inin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşadığını ifade ederek Türkiye’nin en büyük 1000 Sanayi Kuruluşundan yüzde 1 i bölgede yer almaktadır. Bölgede öne çıkan sorunlarımızın büyük bir kısmı kamu destekleri, gümrük ve dış ticaret, yaşam kalitesi, ulaştırma ve sanayi arazisine eşim alanları olduğu bilinmektedir.
Bu konularda bölgeye özel teşvikler getirilmesi gerekmektedir. Zira bu sektörler Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınabilmesi için en önemli sektörlerdir. Yatırım Teşvik sistemi Doğu Anadolu Bölgesi için beklenen etkiyi sağlayamamıştır. Zira yatırımcıya sunulan alanlar son derece kısıtlıdır. Doğu Anadolu İlleri kalkınma anlamında daha az gelişmiş illerden oluştuğundan, buraya özel adımlara ve yeni teşvik tedbirlerine ihtiyaç vardır. Ayrıca il merkezlerine kıyasla daha az gelişmiş olan ilçelerin illerle aynı kategoride değerlendirilmeleri doğru değildir. İlçe bazında daha mikro teşvikler sağlanmalı, böylece ilçelerin gelişmesine de fırsat tanınmalıdır. Teşviklerden mevcut işletmelerde faydalanmalıdır. Çünki mevcudun korunması önemli bir konudur. Üretimi yapılamayan tek şey topraktır. O yüzden toprağa sahip çıkılmalı, toprağın işlenmesi sağlanmalıdır. Bu kapsamda Doğu Anadolu Kalkınma Projesi kapsamındaki sulama projelerinin tamamlanmasına öncelik verilmelidir. Bölgesel Kalkınmanın en önemli araçları olan kümelenme, ortaklık kültürünün teşvik edilmesi ve girişimci sayısının artırılması, bölgemizde özellikle desteklenmelidir.
OSB’ler illerin gelişmesinde kritik rol üstlenmektedir. Bölgemiz sınırları içinde 22 OSB yer almaktadır. Bölgeye yapılan yatırımların artması ve böylelikle istihdam yaratılabilmesi için OSB’ler kurulmalıdır. Altyapı çalışmaları tamamlanmış, ancak yatırımcının ilgisini çekememiş OSB’ler içinde teşvik yasasında pilot bölge uygulaması başlatılmalıdır. Tarıma dayalı Organize Hayvancılık Bölgelerinin kurulması, bölgemiz için çok önemlidir. Kamu arazilerinin tespit edilip, tarıma açılması, tarımların ürünlerin yetiştirilmesi için bölgede çeşitliliğin artırılması ve desteklenmesi gerekir.
Bankaların bu yaklaşımı değiştirilmelidir. KOSGEB destekleri arasında yer almasına rağmen uygulanmayan kredi faiz desteklerinin yeniden uygulanmaya konulması bölge ekonomisi için hayati önem taşımaktadır.
Necdet Takva Van’ın mevcut sorunlarından oluşan bir mektubu Erdoğan’a sunmuştu.
1.TARIM VE HAYVANCILIK
• Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgesinin Kurulması
• Van Başta Olmak Üzere Doğu Anadolu’ Daki Hayvan Barınakları Kent Merkezinde Yer Alması
• Modern Hayvancılık Tesislerinin Teşvik edilmesi ( Et ve Et Ürünleri Tesisleri)
• Küçük Baş Hayvancılık Alanında Pilot İl olarak belirlenmesi
• Kamu Arazilerinin Tarıma Açılması
• Tarımsal Ürünlerin Yetiştirilmesinde Bölgedeki Çeşitliliğin Arttırılması
2. VERGİ TERKİNİ
• Deprem Sonrası 2011 -2014 Yılları Arasında Tahakkuk Eden Gelir ve Kurumlar Vergilerinin Terkin Edilmesi.
• Özellikle Deprem Sonrası Oluşan Ekonomik Suçlara İlişkin Sicil Affının Getirilmesi
• Haciz Bırakılan Araçların Bekletildiği Alanların Araç Mezarlığına Dönüşmesi Nedeniyle Buradaki Araçların Kaldırılması
3. SINIR TİCARETİ
• Sınır Ticareti Kapsamında Yapılan İthalatın Demiryolu Üzerinden Yapılmasının Sağlanması
• Kapıköy Sınır Kapısının İran Tarafında Kalan Yolun Tamamlanması
• Kapıköy Sınır Kapısının Modernizasyonun Sağlanması
• Kotaların İyileştirilmesi
•Başkale İlçesinde Bulunan Gelincik Sınır Kapısının Açılması
• İran İslam Cumhuriyeti ile yapılan ticaretin önündeki engellerin kaldırılması
• Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve Alican Sınır Kapısının açılması
4. VAN DENİZİ
• Tehlike Sınırlarına Dayanan Van Denizi Kirliliğinin Artması Nedeniyle Yerleşim Alanlarının Bulunduğu Bölgelerde Arıtma Tesislerinin Yapılması Ve Tam Kapasite İle Çalıştırılması
5. TURİZM
•Spor ve Kongre Turizmine Yönelik İlimizde Kamu Yatırımlarının Arttırılması,
•Kaynak Ayırılmasına Rağmen Bir Türlü İnşasına Başlanılmayan Stadyumun Yapılması
• Kültür Varlıkları onarımının devam ettirilmesi (Çavuştepe ve St. Bartholomeus Kilesi vb.)
6. ULAŞIM
• Van – Şırnak ve Van – Hakkari Karayolunun Tamamlanması
• İlimizde Lojistik Köy Kurulması
• Çevre Yolunun Tamamlanması
• Kuzey Van Denizi Demir Yolu Hattının Yapılması
• Yeni bir Hava Alanının Yapılması
• Van – Ankara, Van – İstanbul Gece Uçuşlarının Başlatılması
Ben geçmişte 8 yıl otel işletmeciliği yaptım. O dönemde Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ı misafir etmiş biriyim. O yüzden antrenmanlara da geliyordular. O süreçte Van’ın iklim özellikleri, coğrafyası, rakımı falan birinci lig takımları için uygun bir yerdir. Şuan Van sosyal dokusu, alt yapı, eğlence imkân ve olanaklarıyla o seviyeye geldi. Birinci ligden 10 takım burada kampa girebilir mi? Bence girebilir. Çünkü takımlar Antalya’ya gidiyor, 45 derece sıcak var. Van serin, 30 dereceyi geçmiyor. İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak gibi ülkelerden de gelebilirler. Bunu sürekli konuşuyorduk, hayata geçirmek için spor köy projesini oluşturduk. Projemiz şuan bakanlıkta, giden vali de sıcak baktı. Ön elemeden geçti. Sürdürülebilir kılınması önemlidir. Bakanlıktan geçtikten sonra işi ehline teslim edeceğiz.
Bizim kendi dönemimizde yapımına vesile olduğumuz veya gerçekleşmesine sebep olduğumuz en büyük proje Kapıköy Gümrük Kapısının inşasıdır. Cumhuriyet tarihinden bu yana belki bizim dünyaya açılan en önemli kapımız olarak tarihe geçecek. Doğru zamanda, doğru aktörlerle, doğru bürokrasiyle geliştirdiğimiz işbirliği bizi bu sonuca götürdü. Tabi bu sadece Necdet Takva’nın veya temsil ettiği Van TSO’nun emeğiyle ortaya çıkmış bir başarı değil. Bunda bizim lobi faaliyetlerimizle birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin son dönemde buna karar vermesi önemliydi. Kapıköy Gümrük Kapısı için modernizasyon diyorlar ama değil, orada yeni bir kapı yapılıyor ve Türkiye’nin en modern kapılarından biri haline gelecek. Doğru aktörlerden biri Fatih Çiftci beyin Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olmasıydı. Yine milletvekillerimiz bu konuda istek ve arzulu hareket etti. Gümrük ve Ticaret Bakanının Malatyalı olması ve Doğunun kalkınmasındaki inancı, hükümetin bakış açısının birleşmesiyle gerçekleşti. Bu başarının bizim dönemimizde gerçekleşmesi son derece önemlidir
Her yıl düzenli bir şekilde yapılan alışveriş günleri etkinliğine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Takva, “Son üç yıldır İran’ı bu anlamda sürdürülebilir kılmak, özellikle Doğu turizmini sürdürülebilir kılmak adına gerçekleştirdiğimiz alışveriş festivalleri Türkiye’de Ankara ve İstanbul’dan sonra gerçekleştirilen üçüncü büyük etkinliktir. Bu da sadece Van Ticaret ve Sanayi Odasının bütçesiyle hayata geçirdiğimiz bir faaliyet değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerel aktörler, Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi’nin, gönüllü katılımcılarla beraber gerçekleştirdiğimiz ortak bir çalışmadır. Bu fikir çok değerli ve kıymetlidir. Buna sahip çıkmak lazım. Yine besi organize sanayi bölgesi kurmak üzere çalışmamızı tamamladık. Projelerimiz bakanlık onayına sunuldu. Bu hayvancılıkta marka olan kentimizin kimlik oluşumunda önemli bir dönüm noktasıdır. Bütün bunlar bireysel bir başarının ürünü değil ekip olarak bütün Van halkının emeği ve katkısıdır. Özellikle doğrudan yada dolaylı Van TSO üyelerinin emeği ve başarısıdır, tüm üyelerimiz emeklerine sahip çıkmalıdır." ifadelerini kullandı.
Van Ticaret ve Sanayi Odasının ihale kurumu, çıkar menfaat kurumu yada siyasi ikbal beklentisine karşılık gelen bir kurum olmadığını anlatan Takva, “Aday olacakların mevzuatı çok iyi bilmeleri gerekiyor. Bir meslek odası nasıl olmalıdır? Bir meslek odası kamu kurumu niteliğinde bir meslek odasıdır. Dolayısıyla yarı sivil toplum, yarı kamu kurumu niteliğindeyiz. Van Ticaret ve Sanayi Odası mevzuat çerçevesinde yönetiliyor. Yönetim kurulunun görevleri nelerdir? Meclisin görevleri nelerdir? Öncelikle aday olacak herkesin bunları araştırarak yola çıkması lazım. Burası bir ihale makamı değildir. Burası insanların kişisel egolarını tatmine yönelik bir makam değildir. Buna da Van halkı izin vermeyecek. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Kimsenin kendi toplumsal statü ihtiyacını, egosunu tatmine yönelik bir makam değildir. Bizim belki de başarabildiğimiz en önemli özelliklerden bir tanesi meslek odasını toplumsal barışa, ortaklaşmaya hizmet edecek bir zeminde tutma çabasıdır. Bu konuda Türkiye’de bunu başaran çok az sayıda oda vardır. Bu odalardan bir tanesi Van TSO’dur” şeklinde konuştu.