MÜSİAD'dan bölgesel kalkınma için ortak adım

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bitlis Şube Başkanı Mehmet Ilık, MÜSİAD Van Şube Başkanı Abdullah Aras'ı ziyaret ederek iki şube arasında yürütülebilecek ortak çalışmalar üzerine istişarelerde bulundu.

Gerçekleştirilen görüşmede; bölgesel ekonomik gelişmeler, yatırım imkânları, sanayinin mevcut durumu ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu güncel sorunlar ele alındı. Toplantıda, Doğu Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren sanayici ve iş insanları arasında daha güçlü bir iş birliği zemini oluşturulmasının önemi vurgulandı.

Bitlis Şube Başkanı Mehmet Ilık, Bitlis ve Van’ın sahip olduğu ekonomik potansiyelin doğru planlama ve koordinasyonla daha etkin değerlendirilebileceğini belirterek, iki il arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesinin bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını, MÜSİAD çatısı altında hayata geçirilecek ortak projelerin ise bu süreci hızlandıracağını ifade etti.

Van Şube Başkanı Abdullah Aras, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şubeler arası dayanışma kültürünün derneğin en güçlü yönlerinden biri olduğunu vurguladı ve Van’ın lojistik avantajları, genç nüfusu ile girişimcilik potansiyeli sayesinde bölgesel bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini, Bitlis ile kurulacak iş birliklerinin ise bu süreci daha da güçlendireceğini ifade etti.

Görüşmede; üretim, istihdam ve ihracat odaklı çalışmaların artırılması, KOBİ’lerin desteklenmesi ve genç girişimcilerin teşvik edilmesine yönelik projeler masaya yatırıldı. Eğitim, teknoloji ve dijitalleşme alanlarında ortak faaliyetler yapılması gerektiği vurgulanırken, bölgesel kalkınmanın ancak ortak akıl ve sürdürülebilir iş modelleriyle sağlanabileceği ifade edildi.

MÜSİAD'dan bölgesel kalkınma için ortak adım

Toplantıda ayrıca yerel sektör temsilcilerinin beklentileri, kamu ile özel sektör arasındaki iletişimin güçlendirilmesi ve yatırımcıların karşılaştığı bürokratik süreçlerin sadeleştirilmesi konuları değerlendirildi. Bölgeye yapılacak yeni yatırımların istihdamı artıracağı, göçü azaltacağı ve genç nüfusun üretime katılımını destekleyeceği belirtildi. Tarım, hayvancılık, turizm ve yenilenebilir enerji alanlarında ortak fizibilite çalışmalarının yapılmasının gerekliliği üzerinde duruldu.

Yerel markaların ulusal ve uluslararası pazarlara açılması amacıyla ihracat odaklı stratejiler geliştirilmesi, e-ticaret altyapılarının güçlendirilmesi ve firmaların dijital dönüşüm süreçlerine destek verilmesi gündeme gelen başlıklar arasında yer aldı. Bu tür temasların ekonomik olduğu kadar sosyal ve kültürel dayanışmayı güçlendirdiğine dikkat çekildi.

Ziyaretin sonunda taraflar, karşılıklı temasların artırılması, ortak toplantı ve çalıştayların düzenlenmesi konusunda mutabakata vardı. Program, hatıra fotoğrafı çekimi ve iyi niyet temennileriyle sona erdi. Önümüzdeki dönemde sektörel toplantılar, yatırım günleri ve eğitim programlarının hayata geçirilmesinin planlandığı bildirildi. 

Bakmadan Geçme