MURADİYE DEVLET HASTANESİ’NDE BİR İLK DAHA

Muradiye Devlet Hastanesi’nde bir ilk daha gerçekleştirilerek, iki hastaya ‘Non-Descent Vaginal Hysterectomy’ ameliyatı yapıldı.

Muradiye Devlet Hastanesi’nde bir ilk daha gerçekleştirilerek, iki hastaya ‘Non-Descent Vaginal Hysterectomy’ ameliyatı yapıldı. 
Türkiye Kamu Hastaneler Birliği Van Muradiye Devlet Hastanesi Kadın Doğum Kliniği’nde iki hastaya ‘Non-Descent Vaginal Hysterectomy’ ameliyatı yapıldı. ‘Tıp dilinde ‘Non-Descent Vaginal Hysterectomy’ olan ‘sarkması olmayan rahmin genital yoldan çıkarılması’ ameliyatının hasta açısından oldukça konforlu ve özellikli bir ameliyat olduğunu belirten Muradiye Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde görev yapan Op. Dr. Murat Levent Dereli ve Erciş Devlet Hastanesi’nde görevli Op. Dr. Murat Afşin Turhan, bu ameliyatın Türkiye’de sadece bazı merkezlerde yapılabildiğini, Van’da ise ilk kez yapıldığını söyledi. Dr. Dereli ve Dr. Turhan, "Ameliyat izinin olmaması, ameliyat sonrası ağrının oldukça az olması, hastanede kalış süresinin kısa olması vajinal histerektominin en önemli avantajlarındandır. Vajinal histerektomi, laparoskopi yardımlı (kapalı) olarak da yapılabilmektedir fakat karında laparoskopik kesi izlerinin olmaması, spinal veya epidural anestezi ile de yapılabilmesi, maliyetinin oldukça az olması ve ameliyat süresinin daha kısa olması gibi özellikleriyle çok daha üstün ve tercih edilebilir bir ameliyattır. Fazla kilolu hastalarda laparoskopi yardımıyla da karın kesilerek yapılan rahim alma ameliyatı, yara yeri enfeksiyonu ve ameliyat yapılabilirlikte zorluk gibi sıkıntılı durumlara da neden olabilmektedir’’ dedi.
Daha önce kendilerinin bu ameliyatı Erciş’te genel anestezi altında yaptıklarını, Muradiye’de ise anestezi uzmanı Uzm. Dr. Hatice Alver’in deneyimi sayesinde belden yapılan anestezi ile oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyleyen Dr. Dereli ve Dr. Turhan, "Tedaviye cevap vermeyen aşırı vajinal kanama ve uru olan 43 yaşındaki N.K. ve 40 yaşındaki E.T. isimli hastalarımızın ameliyatlarını belden yapılan anestezi eşliğinde yaparak hastalarımıza hem vajinal histerektomi ameliyatının avantajlarını yaşattık, hem de hastalarımız genel anestezi alıp uyutulmak zorunda kalmadan sağlıklarına kavuştular" dediler. 
Erciş ilçesi Çubuklu köyünden gelen E.T isimli hastanın eşi Şahin T., "Bu hastalık nedeniyle onlarca masraf edip uzaklara gitmenin bir anlamı yok. Uzun zamandır mücadele ettik. Nihayetinde Muradiye ilçesinde doktorumuzu gördük. Kısa bir süre içerisinde beş kuruş para harcamadan hastalarımız sağlıklarına kavuştular. Doktorlarımıza teşekkür ediyoruz, Allah onlardan razı olsun" dedi. 
N.K.’nin eşi Kemal K. ise, "Böyle bir imkanın hastanemizde yapılması bizim için büyük bir nimettir, bunun kıymetini iyi bilmek lazım" diye konuştu. 

Bakmadan Geçme