Muhasebecilere dönem sonu işlemleri eğitimi

Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) üyelerine yönelik 'Dönem Sonu İşlemleri' konulu bir seminer düzenledi.
Ankara SMMMO Disiplin Kurulu Başkanı Nusret Kurtoğlu tarafından verilen eğitimlerin açılış konuşmasını yapan Yakup Simeklioğlu, dönem sonu işlemleri konusunda uyarılarda bulundu. İşletmelerin bir yıllık faaliyetleri sonucunda oluşacak mali tablolar, dönem sonunda yapılacak envanter ve değerleme işlemleri ile belirlendiğini ifade eden Simeklioğlu, "İşletmelerin bir yıllık kar veya zararı ve bunun üzerinden ödenmesi gereken vergiler bu işlemlerle belirleneceğinden, dönem sonu işlemleri ayrı bir öneme sahiptir. Dönem sonu işlemleri, işletmeye dahil mevcutların, alacakların ve borçların tespit edilmesi ve tespit edilen bu kıymetlerin değerleme işlemidir. Uygulamada dönem sonu işlemlerine yeteri kadar özen gösterilmediği ve daha çok kaydi işlemler, yani defter kayıtları esas alınarak söz konusu mali tabloların düzenlendiği gözlenmektedir. Bu davranış biçimi ise zaman zaman mükellef ile idare arasında gereksiz uyuşmazlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. İşletmelerde dönem sonu işlemleri yapılması sırasında serbest muhasebeci mali müşavirlere önemli görevler düşmektedir. Çünkü biz meslek mensupları üstlendiğimiz görev bilinci ve sorumluluğu, dönem sonu işlemleri açısından mevcut mevzuat hükümlerine uygun davranmaya, düzenlenmesi gereken mali tabloların gerçeği yansıtan bir belge olma özelliğini sağlamalarını en azından meslek varlık açısından zorunlu kılmaktadır. Bu açıdan siz değerli meslek mensuplarımızın dönem sonu işlemleri ile ilgili tereddütlerin ortadan kaldırılması ve aza indirilmesi hususunda gerek tek düzen muhasebe uygulamasında, gerekse de enflasyon düzeltmesi uygulamasından bu seminerin yararlı olacağını düşünüyor hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Ankara SMMMO Disiplin Kurulu Başkanı Nusret Kurtoğlu tarafından dönem sonu işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda slayt sunum eşliğinde bilgiler verildi.

Bakmadan Geçme