Mısırlılar için hutbeler okundu

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tüm Türkiyede olduğu gibi Van'daki camilerde de hutbeler başta Mısır'da yaşanan katliamlar olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde eziyet çeken Müslümanlar için okundu.
Türkiye'de olduğu gibi hutbeler Van'da da dünyadaki Müslümanlar için okundu. Van Müftülüğü İmam Hatipleri tarafından okunan hutbelerde, Ramazan ayında ve Ramazan Bayramı'nın hemen ardından Mısır'da binlerce insanın katledildiği, bir insanlık suçu işlendiği belirtilen hutbede, "Bu acı hadise, hepimizi derinden yaraladı; acılarımızı kat be kat artırdı. Ama biz biliyoruz ki mazlumların ahı büyüktür. Biz biliyoruz ki masumların kanları üzerine kurulu hiçbir saltanat, hiçbir hükümranlık ayakta duramaz. Biz biliyoruz ki Allah zalimleri sevmez. Biz biliyoruz ki Allah zalimleri hidayete erdirmez" ifadesine yer verildi.
Hutbede, hiçbir dünyevi hırsın, çıkar ve siyasetin bir insanı yaşatmaktan daha değerli olmayacağı vurgulanırken, "Şartlar ne olursa olsun, kimden gelirse gelsin, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi gerekçe ile yapılırsa yapılsın, dini, ırkı, rengi ve coğrafyası ne olursa olsun Müslüman, her zaman zulmün ve zalimin karşısında, mazlumun ise yanında yer almalıdır. Zulme şahit olan herkes, en az zulme uğrayan kadar zulme karşı durmalıdır. Kur'an-ı Kerim, değil zulme razı olmayı, zulmedenlere meyletmeyi bile yasaklamıştır. O halde Müslüman, zulmü alkışlayamaz, zalimi asla sevemez. Zulme göz yumamaz. Kanayan bir yara gördü mü ciğeri yanar. O yarayı iyileştirmek için her türlü sıkıntıya göğüs gerer" denildi.
Zalimin hasmı olur, mazlumun dostu" ifadelerinin kullanıladığı hutbede, "Biz de bugün Hz. Musa'nın, duasında Rabb'ine söz verdiği gibi Rabb'imize yöneliyor ve söz veriyoruz: 'Rabbim, bana verdiğin nimetle asla suçlulara arka çıkmayacağım.' Sevgili Peygamberimizin duasıyla Allah'a yalvarıyoruz: 'Allah'ım! Zulmetmekten ve zulme uğramaktan sana sığınırım.' Allah'ım! Mazlum kardeşlerimizin acısını yüreğimizde hissettir! Bizi zalimlerden yana eyleme! Bize basiret ver, feraset ver! Bütün Müslümanları, vicdanlarından mahrum eyleme ya Rabbi! Bizi vicdansızlarla beraber eyleme ya Rabbi! Bizi zulme, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı suskun kalanlardan eyleme ya Rabbi! Allah'ım! Mısır'da, Suriye'de, Filistin'de, Irak'ta ve dünyanın muhtelif yerlerinde katliamlarda hayatını yitiren ve şehit olan kardeşlerimize rahmet eyle! Yaralanan kardeşlerimize acil şifalar ihsan eyle ya Rabbi! Müslüman kardeşlerimize içinde bulundukları zor durumdan bir an evvel kurtulmaları için yardım eyle ya Yabbi! Şu mübarek cuma günü hürmetine dualarımızı kabul eyle ya Yarabbi" ifadelerine yer verildi.

Bakmadan Geçme