Milyonları ilgilendiren büyük avantaj! Vergi düşüyor

Hem işletmelere hem de bireysel vergi mükelleflerine başta ödeme kolaylığı olmak üzere çeşitli avantajlar sağlamayı amaçlayan 7326 sayılı yapılandırma kanunu, aynı zamanda kayıtdışını azaltma hedefini de taşıyor. Mükelleflerin sahip olduğu varlıkları gerçek değerlerini bildirime teşvik etmek amacıyla da kanun kimi vergilerde daha düşük oranlar getiriyor.

Sistem Global Danışmanlık Yönetici Ortağı Yeminli Mali Müşavir Necmi Ulus ve vergi danışmanlık ekibinin katkılarıyla hazırladığımız yazı dizimizin bu bölümünde yasanın, bilançoların gerçeği yansıtmasını amaçlayan kasa, ortak cari ve ilgili diğer hesaplar, emtia ve demirbaş stokları düzelmeleri ile gayrimenkul ve amortismana tabi kıymetlerin yeniden değerlemesi düzenlemelerini ele alacağız.

En son 2018 yılında yine bir af yasasıyla uygulanan taşınmazların değerlemesine ilişkin düzenleme, bu yapılandırma kanununa da girdi. Bu düzenlemede mükellef lehine iki husus söz konusu. Bunlardan birincisi vergi oranı.

Daha önceki düzenlemede değer artışı tutarı üzerinden yüzde 5 olarak hesaplanan vergi, bu düzenlemede yüzde 2 üzerinden hesaplanacak. İkinci ve en önemli düzenleme de kapsamının genişlemiş olması. 2018’deki düzenleme sadece taşınmazları kapsarken, bu düzenleme aktife kayıtlı taşınmazlar yanında amortismana tabi diğer iktisadi kıymetleri kapsıyor.

Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dâhil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri yeniden değerleme hakkına sahip. Dolayısıyla serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabı mükellefler ve işletme hesabı (zirai işletme hesabı dâhil) esasına göre defter tutan mükellefler bu imkandan faydalanamazlar.

Ayrıca finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları bu uygulamadan yararlanamayacak.

Bakmadan Geçme