Milli Piyango Bayileri Şans Arıyor

Fazıl Erüş/Vansesi Özel
Büyük yıkıma neden olan Van depremi Milli Piyango bileti, kazı kazan satışlarını durma noktasına getirdi. Satışları düşen,  çeşitli sorunlar yaşayan Milli Piyango seyyar bayileri zor günler geçiriyor.
Cumhuriyet Caddesi Yapı Kredi Bankası'nın önünde Milli Piyango bileti seyyar bayiliği yapan Metin Kara, ''Depremden önce satışlarımız çok iyiydi. Devlet memurundan çok kazanıyorduk. Bu emeğimle ev yaptım ve çocuklarımı okuttum. Hatta iş güvencemiz olmadığı için isteğe bağlı sigortamı bile yatırıyordum. Depremden sonra hayalet şehre dönen Van'da işlerimiz bir türlü düzelmedi. Depremde esnaf ve Vanlı hemşerilerimizin büyük kısmı Van'ı terk etti. Daha sonra esnaflar ve bir kısım vatandaşlarımız Van'a döndüler ama bu kez de işleri iyi gitmedi.  Vatandaşların, esnafların ekonomik olarak zor durumda kalması bizi çok kötü etkiledi. Çünkü bizim müşterilerimiz genelde esnaflardan oluşuyor "dedi.
Birçok insanın Van'ı terk etmesine rağmen Van'ı terk etmediğini,  deprem sonrası depremin etkilerinin hissedilmeye başlandığını sözlerine ekleyen Kara, "  TOKİ konutlarında kalarak geçimimi sağlamaya çalıştım. Ancak işlerimiz normale dönmedi. Hayatım da ilk defa banka kredisi alarak ev kiramı ödemeye çalışıyorum'' dedi. Milli Piyango satışına talep azaldığı için Van'da 40 seyyar milli piyango bayisinden sadece 4 Milli Piyango bayisinin faal olarak çalıştığını ifade eden Kara, " Milli Piyango satışlarına talep olmayınca ikramiye çıkma şansı da azalıyor. Deprem sonrası müşterilerimiz şans heyecanlarını, belki de umutlarını kaybettikleri için bilet almıyorlar. Arkadaşlarımız işlerini bıraktılar. Bu durumun incelenmesi gereken sosyal bir sonuçtur. Vanlı iş adamlarımızın zor günlerde bizlere destek olmasını bekliyoruz. Ne iş olursa olsun şerefimle, çalışarak, koşturarak, karşılığını vererek yaparım,  yapmaya razıyım. Yeter ki evime bir parça helal ekmek götüreyim ve depremden sonra ödeyemediğim sigortamı yatırabileyim'' dedi.
Seyyar Milli Piyango satıcılarından Mehmet Borak ise, ''Bir an önce Vanlı iş adamlarımızın sesimizi duymasını istiyorum. Yıllardır Van'a hizmet ediyorum. Van'ı en kötü zamanında terk etmedik. Emekliliği hak edebilmem için sigortamın dolmasına 1 buçuk yıl kaldı.  Herhangi bir yerde asgari ücretle çalışarak hizmet süremi doldurmak istiyorum. Verilecek her işi yapmaya hazırım'' dedi.
İkramiye çıkma şansının artırılmasını isteyen, Milli Piyango kazı kazan oynamanın kendisi için kişisel zevk olduğunu söyleyen Şahin Akına, ''13 yıldır kazı kazan oynuyorum. Bir umut dedim ve hep oynadım. Şimdiye kadar 80 bin TL kaybettim. Sadece 2 -3 defa şans bana güldü ve tutturdum. Bu miktarı söylenmeyecek kadar komik bir ikramiye. Asla bırakmayacağım oynamayı. Eğer bir gün büyük ikramiye tutturursam Van'a çocukları mutlu etmek, yüzlerini güldürmek, çocukluklarını doyasıya yaşamaları için ücretsiz eğlence merkezi açacağım'' dedi.

Bakmadan Geçme