MİLLETVEKİLİ VAN'DA ÇÖP TOPLADI

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ile DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, belediye temizlik işçilerinin yaptığı grev nedeniyle cadde ve sokaklarda çöp topladı.
Van Büyükşehir Belediyesi temizlik işçilerinin ‘sendikalı olmalarının kabul edilmediği’ gerekçesiyle yaptıkları grev nedeniyle DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ve BDP İl Eş Başkanı Musa İtah, belediye meclis üyeleri, belediye müdürleri ile çalışanlarının aralarında bulunduğu yüzlerce kişi sokaklara çıkarak temizlik yaptı. Kaya ve beraberindekilerin sokağa çıkması ile birlikte halk da sokağa çıkarak temizlik yaptı. Halkın çağrıyı duymasının ardından kimi kamyonu, kimisi iş makinelerini, kimileri ise küreklerini alarak çöp toplamaya başladı.
Kısa süre içerisinde kent merkezindeki tüm sokaklar temizlenirken, yapılan grev ile ilgili Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya bir açıklama yaptı. Yönetim olarak hiçbir zaman işçilerin, emekçilerin haklarını almaları konusunda ve sendikalı olmaları konusundaki taleplere karşı olmadıklarını belirten Kaya, “Bu dönem içerisinde işçilerin talep etmedikleri hakları bile kendilerine verildi. Biz Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) olarak 2010 yılından beridir taşeron işçilerin sendikalı olmaları konusunu gündemimize aldık ve bununla ilgili bir çalışma içerisindeyiz. Nitekim 2012’nin sonuna doğru belediyelerimiz taşeron işçilerin sendikalaşmasıyla ilgili bir komisyon kurmuş ve bu komisyon bunun üzerine çalışma yürütmüştür. Belediyemizde çalışan temizlik işçilerinin yaklaşık 3 ay önce böyle bir talepleri oldu. Biz de kendilerine genel merkezimiz, yerel yönetimler komisyonumuz ve belediyeler olarak zaten böyle bir çalışmayı yürüttüğümüzü dile getirdik. Diyarbakır’dan başlanarak böyle bir çalışmanın peyderpey yapıldığını kendilerine ilettik. Şunu da söylemem gerekiyor ki, biz o arkadaşlarımızın taleplerini katbekat aşan bir iyileştirme taleplerini biz o arkadaşların gündemlerine koyduk. Tabii biz kendilerine sendikalaşmak için bir sürenin gerekli olduğunu ve bir çalışmanın gerekli olduğunu, ihale ortasında böyle bir talebin hemen gerçekleşmesinin zor olduğunu, yeni temizlik ihalesinin başlaması ile bu işin çok daha kolay olacağını, ancak yine de biz böyle bir hazırlık içinde olacağımızı kendilerine ilettik. Biz kendilerine yeni ihalenin bitimi ile birlikte hepsinin sendikalı olacağını ve belediye ile yapılacak sözleşmenin sendika aracılığı ile yapılacağını ilettik. Arkadaşlarımızın talep ettiği sendikalaşma hakkını biz zaten onlardan önce kendilerine söyledik. Daha önce sadece asgari ücret ile çalışan işçilerin diğer haklarını mesailerini ihaleye koyarak çok iyi bir iyileştirme yaptık” dedi.
İşçilerin içerisinde bulanan 4-5 kişinin bu konuda farklı yöntemlere girdiğini ancak olanların da ne istediklerini hala bilmediklerini belirten Kaya, “Sendikal haklarını kabul ettik. Taleplerini aşan bir iyileştirme yaptık. Bu arkadaşlarımızın bunların dışında bir talepleri yoktu. Diğer işçiler de sanki biz çalışırsak diğer arkadaşlarımızı yalnızlaştırırız gibi bir psikoloji içersindeler. Şuan itibari ile yarısından fazlası gelip bize başlamak istediklerini söylediler. Bu arkadaşlarımız temizlik araçlarının anahtarlarını bile alıp vermiyorlardı. Bu sorun da belli boyutta çözüldü. Belki bu arkadaşlarımızın çok az bir kesimi çalışmayacaktır. Ama diğer arkadaşlarımızın tamamı çalışmaya başlayacaklardır” diye konuştu.
Yönetim olarak talep ederlerse de etmezlerse de bu taşeron işçileri sendikalaşması için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini aktaran Kaya, “Bugün böylesi bir sorunun çıkmasının tek nedeni o arkadaşlarımızın iyi olmayan niyetlerinden kaynaklanıyor. Biz gerekirsek diğer çalışmalarımızı azaltır, diğer birimlerdeki çalışanlarımızı temizliğe çekerek kenti çalışacağız. Biz milletvekillerimizle, meclis üyelerimizle halkımızla müdürlerimizle gerekirse bu temizlik çalışmalarını yapacağız” şeklinde konuştu.
İşçilerin belediyeden hiçbir kuruş alacaklarının olmadığını, belediyenin her ay düzenli olarak kendilerine ödeme yaptığını söyleyen Kaya, “Diğer dönem 8 ay maaşlarını almayan arkadaşlarımıza biz geldikten sonra her ay düzenli olarak maaşlarını ve sosyal haklarını ödedik. Ve şuana hiçbir sıkıntı yaşamadık. Umarım bu arkadaşlarımız da bu inatlarından vazgeçer ve bu inatlarından vazgeçerler. Bu konuda kararlıyız. Bu arkadaşlarımız işi inada bindirirlerse biz bu arkadaşlarımızla kesinlikle çalışmayacağız. Sabah saatlerinde arkadaşlarımızla görüşerek biz sizin işinizi yaparak emeğinize konmak istemiyoruz dedik. Siz her gün o emeği veriyorsunuz. Gelin devam edin, dedik. Bu arkadaşlarımıza birkaç saat zaman verdik. Bu arkadaşlarımızın hak kaybına uğramamaları için bu kadar süre bekledik. Yoksa biz sabahın erken saatlerinde bu çalışmayı yapabilirdik. Arkadaşlarımız öğlen saatlerine kadar gelmeyince biz bu çalışmamıza başladık” ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise, “Biz işçinin emekçinin ve ötekileştirilenlerin partisiyiz. Onların özgürlük mücadelesini veriyoruz. Biz tüm işçilerin ve çalışanların insanca yaşam koşullarında çalışmalarının savunucusuyuz. Bu bizim mücadelemizin gerekçesini oluşturuyor. Bu gün Van’da yaşanan olay, küçük bir grubun başlattığı ve olmaması gereken bir olaydır. Bu arkadaşlarımızın talepleri büyük oranda gerçekleştirilmiş. Biz de bunların ne istediklerini anlamış değiliz. Geçmiş dönemlerde 8 ay boyunca maaşlarını alamamışken, bizim belediyemiz döneminde düzenli olarak maaşlarını almış durumdalar. Savundukların şeyleri ve taleplerini bizim parti de kendi gündemine almış durumdu. Haklı bile olsalar böyle bir yöntemi uygulayacaklarına diyalog yöntemini deneyebilirlerdi. İşi bu noktaya getirmemek gerekiyordu. Van halkına hizmet bu nedenle aksamaması gerekiyordu. Ben kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum. Bu şekilde devam ederse biz parti olarak, seçilmişler olarak, halk olarak gençler olarak bunun bir çaresini bulur, Van sokaklarını bu şekilde çöp içinde bırakmayız” dedi.
Aysel Tuğluk "Tabii ki emekçilerin sosyal haklarına, sosyal güvencelerine, uygun çalışma koşullarına sahip olmasının çabası içerisindeyiz. Onların hakkını savunmak bizim mücadele gerekçemizin temelini oluşturuyor. Bugün Van'da yaşanan olay küçük bir grubun başlattığı bir durum. Olmaması gerekirdi. Fakat biz de onların taleplerinin ne olduğunu tam anlayamadık. Geçmiş dönemlerde aylarca maaşlarını alamıyorlardı. Bizim belediyemiz döneminde düzenli maaşlarını alıyorlar. Neden böyle bir yola girdiler? Bir sıkıntı varsa bile konuşmayla sorun çözülebilirdi. O yüzden halkımızı da temizliğe davet ettik. Ben çok severek yaptım. Aslında bizim yaptığımız, 'Biz Van sokaklarını çöplük içinde bırakmayız' mesajıydı" diye konuştu.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme