Milletvekili liste heyecanında son durum!

1 Kasım erken seçim havası esmeye başladı. Aday listelerinin YSK' ya teslim edilmesiyle Türkiye seçim sürecine yoğunlaşacak. Bölgede ve Van'da seçimin yarışanları yine değişmeyecek. Seçim Ak Parti ile HDP arasında geçecek. Van için iki partili bir seçim olacak.

1 Kasım Ak Parti ve HDP'nin siyasi geleceği açısından hayati önem taşıyor. O nedenle milletvekili aday listeleri de bu öneme göre belirlenecek.

Her genel ve yerel seçim öncesi olduğu gibi bu seçim öncesi de algı yaratmaya, tahmine ve duyuma dayalı Ankara'nın gündeminde olmayan listeler sosyal medyada şimdiden gezmeye başladı. Bu siyasetin, seçimlerin cilvelerindendir.

Ak Parti'ye yakından bakalım.

Ak Parti 5. Olağan Büyük Kongresinde tek listeyle girilen seçimde 50 kişilik Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) seçildi. Daha sonra MKYK'dan sonra partinin en üst yönetim organı MYK'da da köklü değişikliğe gidildi.   Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu ile Seçim İşleri Başkanı Mustafa Şentop, Nurettin Canikli ve Hayati Yazıcı'ya MYK'da yer verilmedi.

Edindiğimiz bilgiler ışığında kongre öncesi yazımda Ak Parti MKYK listesinde Vanlı bir ismin yer almayacağını belirtmiştim.. Sonuç yanıltıcı olmadı.  Erzurum'dan Efkan Ala, Recep Akdağ'ın, Diyarbakır'dan Mehdi Eker, Galip Ensarioğlu'nun yer aldığı AK Parti MKYK listesinde bu illerden eksiği olmayan, hatta fazlası olan Van'dan tek bir isim listede yer almadı!  Sonuç yerelde siyaset yapanların, siyasete yön verenlerin düşünerek değerlendirmesi gereken bir konudur.

Değişen MYK Van açısından şu anlama geliyor. 7 Haziran milletvekili Van vekil listesini objektif olmayan kriterlerle belirlenmesinde etkili olan Süleyman Soylu, Nurettin Canikli, Mustafa Şentop gibi isimler MYK'da yok artık. Dolaysıyla geçmişte olduğu gibi aday listelerini dışarıdan etkilemenin,  kumpas kurmanın neredeyse imkansız hale geldiği söyleniyor anlayacağınız milav yıkıldı.

Yeni göreve seçilen MYK, aday belirleme üst komisyonun 54 aday adayı ve aday adayı olmayan olası teklif götüreceği isimler arasından hazırlayacağı liste MKYK'nın tavsiyesi de dikkate alınarak netleşecek. Sonuçta toplumda karşılığı olan, oy potansiyeli bulunan, coğrafi ve demografik yapıyla uyuşan isimlerden oluşan 8 kişilik aday listesi YSK'ya 18 Eylül akşamı teslim edilecek.  

Ak Parti Milletvekili Van listesinin ilk dört ismi çarpan etkisi yaratabilecek İpekyolu, Edremit, Tuşba, Erciş seçmenlerini hareketlendirecek isimlerden oluşacak. Listede hangi isimlerin yer alacağını bilemiyorum. Lakin listede yüzde 90 Küresünni, Yerli, Buruki, Hertoşi ve diğer aşiretlerden adayların yer alabileceğini söyleyebilirim. Genel merkez MKYK listesi dışında kalan bazı etkili isimleri 7 Haziran'da Van gibi yüksek oy ve vekil kaybına uğranan 18 ilde değerlendireceği söyleniyor. Bu arada aday adayı olmayan ancak teklif götürüldüğü ileri sürülen bir iki isim kulağıma geldi. Bu isimlerden biri listede yer alırsa Van siyasetinde şok etkisi yaratabilir! Listenin YSK'ya teslim edileceği 18 Eylül akşamı bu duyum  netleşecek.

Peki, HDP listesinde neler oluyor?

1 Kasım erken seçimi ile ilgili kulislere yansıyan bir bilgi akışı pek yok.   HDP daha çok can kayıplarına, göz yaşlarına neden olan çatışmalı ortama yoğunlaşmış durumda. Silah, ölüm, Kandil, seçim arasında sıkışan HDP'nin işi bu aralar baya zor.

HDP 1 Kasım'da liste başına yine Figen Yüksekdağ'ı bırakacak mı? Vanlı olmayan adaylara listede yer verecek mi? 4 kadın kontenjanı korunacak mı? Vanlı Türk bir isme yer verilecek mi? Türkiye partisi olma iddiası ve projesi devam edecek mi?

HDP'nin bu sorulara vereceği cevapları ve Van milletvekili aday listesini herkes gibi bizde merak ediyoruz.  Edindiğimiz duyumlara göre HDP'nin mevcut 7 milletvekili arasında  iki isimin yerine yeni iki isim bırakacağı ve liste sıralamasında da  değişiklik olabileceği konuşuluyor.

Duyumları bir kenara bırakarak HDP Van İl EŞ Başkanı Veysi Dilekçi ile aday listesi üzerine kısa bir görüşme yaptım. Kendisine kamuoyunun seçimlere ilişkin merak ettiği bazı sorular yönelttim. Dilekçi, aday adayı müracaatlarının HDP Genel Merkezi tarafından değerlendirildiğini, yüzde 50 kadın kontenjanının korunacağını, kesinleşen aday listesini 18  Eylül günü YSK'ya teslim ederek açıklayacaklarını vurgulayarak  verebileceği bilgilerin şimdilik bundan ibaret olduğunu söyledi. 

 

Cereyanla çalışan radyo geldi

Vansesi Gazetesi arşivi Van'ın hafızası niteliğindedir. 10 Ocak 1951 tarihli gazetemizde yer alan radyo reklamı kentimizin sosyal gelişmesini belgeleme açısından önemli bilgiler veriyor Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi APEK Boru Fabrikası sahibi Hasan Perihanoğlu'nun babası rahmetli Enver Perihanoğlu Van'ın ticari hayatına ilklerle damgasını vuran isimlerden biridir.

Enver Perihanoğlu 1951'de gazetemize "Müjde Müjde" başlığıyla verdiği  reklamda,"Günlerden beri sabırsızlıkla beklediğimiz Siemens Alman radyolarının cereyanla çalışanları geldi. Mevcudu az olan bu radyoları görmeden karar vermeyiniz. Hem pil hem de cereyanla çalışan antensiz ve 1951 model radyoları da bir haftaya kadar takdim edeceğiz. En üstün en iyi ve en ucuz radyo Siemens Alman radyoları olduğunu unutmayınız." İfadeleri ve altında Van Umumi Acentesi Enver Perihanoğlu isimi yer alır.

O günün Van'ında yaşanan teknolojik heyecan, gelişme bu.

Nerden nereye.

Bakmadan Geçme