MERSİN İŞ ADAMLARIYLA GELİYOR

Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve gazetemizin yazarlarından Prof. Dr. Ahmet Özer ve Mersin’den 10 iş adamı ve meslek odası temsilcisi “1. Van Ekonomi Forumu”na katılmak üzere Van’a gelecek.

       Vansesi Haber Merkezi

 

         Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve gazetemizin yazarlarından Prof. Dr. Ahmet Özer 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde Van Ekonomist Dergisinin öncülüğünde, Van Ticaret sanayi Odası, Van Valiliği, Van Belediyesi vb kurumların destekleriyle Van’da düzenlenecek olan “1.Van Ekonomi Formu”na başkanlık yapacak. Prof. Dr. Ahmet Özer akşam bakanların da katılacağı yemekte bir konuşma gerçekleştirecek. Türkiye’den yaklaşık 200 iş adamının katılacağı Foruma Mersin’den de on işadamı katılacak.

Ahmet Özer  forumda yapacağı konuşmasında; 18. Yüzyılın aydınlanmasını ıskaladık; matbaa bu ülkeye zamanında giremedi.19. Yüzyılın sanayi devrimini ıskaladık; fabrika, girişimcilik bu ülkeye giremedi, 20. Yüzyılın elektronik devrimini ıskaladık; teknoloji bu ülkeye giremedi. Şimdi 21. Yüzyıl bilgi ve iletişim teknolojilerinin yarattığı 3. sanayi devriminin eşiğindeyiz, bari bunu ıskalamayalım. Türkiye’nin 21. Yüzyılı ıskalamamak amacıyla,2023 için birbiriyle bağlantılı iki büyük hedefi var. Bunlar;

  1. Demokrasisini tekamül ederek AB’ye tam üye olmak.
  2. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içine girmektir.

         Bu iki büyük hedefi gerçekleştirmenin önünde birbiriyle bağlantılı iki engel var:

  1. Siyasal istikrarı sağlamak
  2. Bölgelerarası dengesizliği gidermektir.

Türkiye’nin 21. Yüzyılı ıskalamamak amacıyla,2023 için birbiriyle bağlantılı iki büyük hedefi var. Bunlar;

  1. Demokrasisini tekamül ederek AB’ye tam üye olmak.
  2. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içine girmektir.

         Bu iki büyük hedefi gerçekleştirmenin önünde birbiriyle bağlantılı iki engel var:

  1. Siyasal istikrarı sağlamak
  2. Bölgelerarası dengesizliği gidermektir.

         Bu iki sorun, iki büyük yanlış anlayıştan kaynaklıdır.

Kürt meselesi yıllardır güvenlikçi anlayışla çözülmeye çalışılıyor.

         Yıllarca uygulanan yanlış ekonomi politikalarının sonucunda batıda “kalkınmada ayrıcalıklı bölgeler” ortaya çıkarken doğuda“kalkınmadan ayrı bırakılmış bölgeler” ortaya çıktı.Bu sorunu aşacak birbiriyle ilişkili iki atılım sözkonusu;

  1. Kürt meselesini tamamen kalıcı bir çözüme kavuşturmak.
  2. Bölgesel dengesizlikleri gidermek için cazibe merkezleri yaratmak.

Bu iki adımın bölgedeki odak noktası Van’dır.

Van hem bölgesel kalkınmanın cazibe merkezi konumundadır; Hem de Kürt meselesini çözümü konusunda hem topografik hem de demografik olarak odak noktasıdır. Bu dediğimiz hem sosyal göstergelerle hem de yaşanan realiteyle sabittir. İşte gerçekleştirmekte olduğumuz 1.Van Ekonomi Formunun hem güncel ve hem de tarihi önemi burada yatıyor.

Konularına vurgu yapacak.

 

Forma Mersin Toros Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Özveren, Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı - AKİP Yönetim Kurulu başkanı-Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı - TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, MESİAD Başkanı -Erhan Uluslararası taşımacılık ve Lojistik Firması Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, Mersin Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı -Sultaşa Otel Sahibi Hamit İzol,  MESİAD Başkan Vekili ve Derya Otomotif Yönetim Kurulu Başkanı CEMAH Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, Mahmut Alaca, TURAB Türkiye ve Arap Ülkeleri İşadamları Derneği  Yön Kur Üyesi ve Yess Dış Ticaret Gıda Loistik Turizm Ltd şti. Canan Sunay, Dağlı Grup Başkanı Mehmet Dağlı, İşadamı Murat Tekinay katılacak.

Bakmadan Geçme