'MEM Û ZÎN' ESERİ SAHNELENECEK

Ahmed-i Hani’nin “Mem û Zîn” adlı eseri, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek.
Van Devlet Tiyatrosu, 2 Ekim 2012’de sezona “Mem ile Zîn” oyunu ile perdelerini açacak. 1994 yılında Cuma Boynukara tarafından tiyatro metni olarak yazılan “Mem ile Zîn” oyunu, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından İpek Atagün Gezener yönetti. Yaklaşık on beş kişilik bir kadro ile sahnelenecek oyunda; tek gayesi komşu beyliklerle barış içinde yaşamak olan Mir Zeydin’in, Beko’nun dolduruşu ile barışı kendi marifeti ile dinamitlemesi anlatılmaktadır. Canlı müzik ve danslarla da beslenen oyun; klamlarla da seyirciyi Mem ile Zîn’in trajedisinin içine almaktadır.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Esat Tanrıverdi, 2012-2013 tiyatro sezonunu Van Devlet Tiyatrosu Sanat Çadırı’nda açacaklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıl depremin hemen ardından özellikle çocuk izleyicilerimize yönelik gerek Van Devlet Tiyatrosu yapımı olan Çıplak Kral’la, gerekse diğer illerdeki devlet tiyatrolarından gelen çocuk oyunları ile çocuklarımızı biraz olsun depremden uzaklaştırmaya çabaladık. Yine Akdamar Çocuk Şenliği ile çocuklarımıza moral verdik. Bu sezon da yine çadırda Van Devlet Tiyatrosu olarak tüm olumsuz koşullara rağmen izleyicilerimize birbirinden güzel oyunlar hazırlıyoruz. Bu oyunlardan ilki geçen yıl da repertuarımıza aldığımız, fakat deprem nedeniyle sahneleyemediğimiz ‘Mem ile Zîn’ oyunudur. Cuma Boynukara’nın yazıp, İpek Atagün Gezener’in yönettiği oyunun sadece Van’da değil turne yapacağımız bölgelerde de halk tarafından beğenileceğini düşünüyorum” dedi.
Daha önce Van Devlet Tiyatrosu kadrosunda oyunculuk ve yönetmenlik yapan İpek Atagün Gezener ise, tekrar Van’da çalışmanın mutluluğunu yaşadığına dikkat çekerek, “Tekrar Van’dayım. Ama bu sefer bir kıpırtı var içimde. Çok tanıdık olduğum bu yerde oyuncu değil yönetmenim. İmza atacağım proje beni, bizi aşarak bu yörenin insanını da derinden etkileyen, heyecanlandıran bir iş, Mem ile Zîn. Van Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenecek olan oyun Ahmed-i Hânî’nin eserinden uyarlanmış bir aşk hikâyesi. Kavuşamamaktır aşkı aşk yapan, ilahileştiren. Böyle bir yorum getirdiğimiz oyunun provaları benim için yer yer keyifli, yer yer gergindi. Bunun sebebi hiç bilmediğimiz bir kültürü, bu kültüre hâkim bir seyirciye sergilememizdi. Neyse ki gerginliğimiz çalışmalar sırasında yerini keyfe bıraktı. Yaklaşık bir buçuk aylık prova sürecinden sonra iyi bir iş çıkardığımıza inanıyorum. Şimdi takdir seyircide”
“Mem ile Zîn”, 2, 4, 5, 6, 11, 12 ve 13 Ekim 2012 tarihlerinde Van Devlet Tiyatrosu Sanat Çadırı’nda sahnelenecek.
vanhaber, van, haber, van haber
Mem ile Zîn, tiyatro, sanat, Ahmed-i Hani

Bakmadan Geçme