Mega projelerin mimarı

Binali Yıldırım Marmaray, Avrasya Tüneli, 3. Boğaz Köprüsü, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ve İstanbul Üçüncü Havaalanı projelerinin yanı sıra, 18 bin km bölünmüş yol, 29 yeni hava-alanı ve 1000 km'yi aşan yüksek hızlı tren hattına imza attı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım; AK Parti'nin 3. Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 27. Başbakanı olmaya hazırlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevini 11 yıl yürüten Binali Yıldırım, Türkiye'nin mega projelerinin de mimarı oldu. 4.5G'ye geçişin altyapısının hazırlanmasında ve THY'nin bir dünya markası haline gelmesinde de, Yıldırım'ın yaptığı çalışmaların katkısı büyüktü... Yıldırım'ın gerçekleştiği önemli projelerden bazıları şöyle:
¥ Marmaray projesi ile, İstanbul’un Asya ve Avrupa yakaları denizaltından demir yolu ile birbirine bağlandı.
¥ İstanbul’un iki yakasını denizin altından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli projesi tamamlanma aşamasına kadar getirildi.
¥ Üçüncü Boğaz Köprüsü ve dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü tamamlandı. Bağlantı yollarında çalışmalar sürüyor.
¥ Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul 3. Havalimanı, Binali Yıldırım'ın bakanlığı döneminde projelendirildi. İstanbul'u dünyanın en önemli ulaşım merkezlerinden biri hâline getirecek 3. Havalimanının ilk etabı, 2018'de devreye girecek.
¥ 2003-2013 yılları arasında 17 bin 500 km bölünmüş yol inşaatı tamamlandı. 2002 yılında 26 adet olan aktif havalimanı sayısı, 55’e çıkarıldı.
¥ Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleri hayata geçirildi. 1213 km Yüksek Hızlı Tren demir yolu hattı inşa edildi. 9350 km konvansiyonel demir yolu hattı yenilendi.
¥ Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Karadeniz Sahil Yolu projeleri de, Binali Yıldırım'ın görevi sırasında gerçekleştirildi.
¥ Avrupa’nın en büyük konteyner limanlarından biri olan Çandarlı Limanı hayata geçirildi.

Yıldırım hızıyla 2023'e

Binali Yıldırım'ın AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan adayı olarak gösterilmesi iş dünyasında da memnuniyetle karşılandı.
¥ TİM: Binali Yıldırım'ın Başbakanlığında kurulacak yeni kabinenin daha önce de olduğu gibi, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaştırılması için çaba harcayacağına yürekten inanıyoruz. 
¥ İTO Başkanı Çağlar: Binali Yıldırım; sivil havacılık, iletişim ve büyük altyapı projeleri başta olmak üzere ülkemizin son 15 yıldır yaşadığı kalkınma hamlesinin temelinde harcı bulunan vizyoner bir siyasetçi. Hayırlı olsun.
¥ İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Binali Yıldırım’ın bakanlık yıllarında gösterdiği performans, ülkemizin üretken ve birikimli bir liderin yönetimine geçtiğinin önemli bir göstergesi.
¥ BMD Başkanı Sami Kariyo: Siyasi istikrar ve güvenin devamı, büyük önem ifade ediyor. Binali Yıldırım’ın Başbakanlığında kurulacak yeni hükümetin, başarılı performans sürdüreceğine inanıyoruz.

BİNALİ YILDIRIM KİMDİR?

Tersaneden Başbakanlık’a

Binali Yıldırım, 1955’te Erzincan’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşâ ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı fakültede yüksek lisansını tamamladı, kısa sürede bölümün asistan ve araştırma görevlisi kadrosunda yer aldı. Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi’nde yönetim kademesinde çeşitli pozisyonlarda görev yaptı (1978 - 1993). 39 yaşına geldiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Bu vazifeyi 6 yıl boyunca sürdürdü. 1998 yılında İDO’daki görevinden ayrıldı. Kurduğu şirketle Çeşme-İtalya arasında kapsamlı yolcu taşımacılığı işine girdi. 2001’de AK Parti kurulurken işlerini çocuklarına devretti ve siyasete atıldı. Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti'nin kuruluş aşamasında görev alan Yıldırım, 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra AK Parti İstanbul Milletvekili ve Ulaştırma Bakanı oldu. Yıldırım; 58, 59, 60, 61, 62 ve 64'üncü hükümetler döneminde sürdüğü toplam 11 yıllık göreviyle, Cumhuriyet tarihinin en uzun süre Ulaştırma Bakanlığı yapan ismi oldu. Öğretmen Semiha Hanım ile 1975'te evlenen Yıldırım, üç çocuk babası...

Bakmadan Geçme