MECREFE VE SEKAVİL SATIŞLARI ARTTI

Mecrefe ve Sekavil satışları arttı.

Fazıl ERÜŞ

Kar yağışı ile birlikte satışların arttığını belirten Tuncer İnşaat sahibi Cemal Yolazan, “Kar küreği, mecrefe ve sekavil satıyorum. Kar küreği ve mecerefe’nin fiyatı 10 TL,  sekavil’in fiyatı ise 5  TL’dir. Kar yağışı ile birlikte satışlarımız daha yoğun olacaktır Kar küreği ile mecerefe arasındaki fark şudur: Mecrefe ile kar itilerek temizlenir. Kar küreğiyle ise toplanan kar kum atar gibi atılır. Sekavil ile de geride kalan ve hafif olan kar süpürülerek temizlenir.”

Kalite arttı

Vanlılar için kar temizliğinde mecrefe, sekavil ve kar küreğinin vazgeçilmez gereçler olduğunu anlatan Yolazan, “Eskiden mecrefeler ve kar kürekleri tahtadan yapılırdı. Bunlar ağır olduğu için, plastik ve saçtan yapılmaya başlandı. Saç ile yapılanlar çabuk kırılınca tutulmadı. İran’dan gelenler ise kaliteli değildi. Türkiye de çok kaliteli kar kürekleri üretilmektedir”. Sekavil (söğüt ağacının dallarından yapılan uzun kar süpürgesi)

İmdadımıza kar kürekleri yetişiyor

Kar temizlemenin zevkli kış uğraşısı olduğunu söyleyen vatandaşlar, “ Eskiden hepimizin müstakil toprak damlı evleri vardı.  Kışın evlerimizin damlarını, önünü  ailece neşe içinde temizlerdik. Toprak damlı ev ve işyerlerimizin karlarını mecrefeyle kürer sonrada sekaville süpürür temizlerdik. Bugünde yoğun kar yağdığında imdadımıza mecrefe, kar kürekleri ve sekavil yetişiyor. Onun için yoğun kar yağmadan tedbirimizi alıyoruz ” diye konuştu. 

Bakmadan Geçme