Mahkeme Kanlı Musluk Afişlerini Kaldrttı

Van merkezde birçok billboarda asılan ve tepkilere neden olan 'Kan akan musluk' afişleri Sulh Mahkemesi kararı ile kaldırıldı, yerine su akan billboardları asıldı.

Kentin çeşitli cadde ve sokaklarındaki billboardlara, çeşmeden akan kan resmi bulunan, altında ise, Kürtçe ve Türkçe olarak 'Önleminizi alın', 'Bir gün bitecek', 'Bir gün her şey', 'Sahip çıkmazsanız uzak değil!', 'Nefessiz kalmayalım', 'Farkında mısın?' yazılı ilanlar asıldı. Üzerinde başka bir açıklama veya bir kurum ismi bulunmayan billboardlar Van'da gündem konusu olmuştu. Tartışma konusu olan kan akan çeşme billboardların yerini, bugün ise üzerinde VASKİ'ye ait olduğu belirtilen 'Bir gün tükenebileceğinin farkında mısınız?', 'Su sadece bizim değil bütün canlıların', 'Her şey elimizde', 'Bir gün her şey sudan ucuz olacak. Önlemimizi alalım tasarruflu kullanalım', 'Dünya su ile güzeldir. Suyumuzu koruyalım' yazılı afişler billboardlara asıldı. 

SULH CEZA MAHKEMESİ KARAR  ALDI


Konu ile ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van İl Başkanı Zahir Soğanda, özellikle bazı kesimler tarafından seçim sürecine girilen bu günlerde halkın üzerinde bir korku sağlanmak istendiğini belirterek, “Halkın iradesi fesada uğratılmak isteniyor. Akşam halkın evlerine gidiliyor. Köylerde halkı tehdit ediliyor. Oyların Ak Parti’ye çıkmaması konusunda halka telkinler yapılıyor, baskılar uygulanıyor. Meclis üyelerimiz üzerinde baskılar uygulanıyor. Yine aynı şekilde ilçelerde ve Van merkezde seçim bürolarını açmak isterken maalesef anlaşma yaptığımız bütün insanlar ertesi gün caymak zorunda kalıyor. Bunların hepsi birer tehdit. Geçmişte de bu gibi tehditler oldu fakat, son dönemlerde farklı bir tehditle karşı, karşıyayız. Belediyeye bağlı bir kuruluşun şehirlerdeki bütün billboardları egemenliği altına aldığı. sözde su tasarrufuyla alakalı olarak, karanlık bir sokakta bir musluktan kanın aktığını görüntüleyen resimlerin olduğu, fotoğrafların olduğu görülmüştü. Bununla alakalı halktan bize ciddi anlamda talepler ve tepkiler gelmeye başlandı. Halk üzerinde bir korkunun, bir baskının olduğu söz konusuydu. Özellikle ‘sonunuzu düşünmüyor musunuz’, ‘Korkmuyor musunuz?’ şeklinde bazı yazılar vardı. Bu yazılar özellikle seçimden sonra biz kazanmazsak, barajı geçmezsek, işte biz burada bir şiddetin, bir korkunun olacağı şeklinde bazı sıkıntıların olduğu durumu söz konusuydu. Bunun üzerine basına yansıdı basınımız buna duyarlı oldu. Bir de benim bildiğim kadarıyla savcılarımız harekete geçti. Dün itibariyle sulh ceza mahkemesinde bunların kaldırılması yönünde bir kara çıktı. Tabi bu billboardların altında kimin tarafından asıldığı durumu da yoktu. Yapılan araştırmalara göre bu Büyükşehir belediyesi tarafından bırakılmış. Mahkeme kararı ile dün akşam kan akan musluk resimleri kaldırıldı, yerine su akan billboardları asıldı” dedi.

TEHDİT  DOĞRU  DEĞİL 
Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise o billboardların orada olması büyük bir ayıp olduğunu ifade ederek, “Yani kan akan musluklarla tehdit etmek doğru bir şey değildir. Bunu siz korsan olarak da yapsanız veya bir kurum adına da yapsanız, buna hangi anlamları yüklerseniz yükleyin halk sizin vermek istediğiniz mesajları çok iyi bilir, çok iyi anlar. Dolayısıyla verilmek istenen mesaj halkımız tarafından algılanmıştır. Ama bu yakışmamış, yakışık bir şey olmadı. Biz dün söyledik, evvelki gün söyledik. Eğer Türkiye bir hukuk devleti ise, Türkiye demokratik bir ülkeyse bu billboardların biran önce kalkması lazım. Halkın baskısı üzerine kalktı. Halk ben bun u kabul etmem dedi. Bu yanlışı yapamazsınız, benim irademin üzerindeki baskıları artık kaldırın dedi. Bunun üzerine o billboardları oraya asanlar, kanlı musluk yerine su akan muslukları getirdiler. Dolayısıyla normalleşme budur" dedi.

Bakmadan Geçme