• Haberler
  • Güncel
  • Laleci: Vanlı olmak, bana her zaman güç ve huzur vermiştir

Laleci: Vanlı olmak, bana her zaman güç ve huzur vermiştir

Gazetemiz eski yazı işleri müdürlerinden, emekli öğretmen Ali Laleci gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan'la Van üzerine sohbet etti. Laleci, 'Van, benim için sadece memleketim değil, aynı zamanda kimliğimin bir parçası. Burada doğdum, büyüdüm ve eğitim hayatımın önemli bir kısmı burada geçti. Vanlı olmak, bana her zaman gurur, güç ve huzur vermiştir' diye konuştu.

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre sayısız öğrenci yetiştirip meslek sahibi olmasını sağlayan gazetemiz eski yazı işleri müdürü Ali Laleci 13 yıl önce taşındığı Denizli’den Van’ı görmeye, dostlarını ziyaret etmeye Van’a geldi. Vanlı olmaktan şeref duyduğunu ifade eden Laleci, Van’ın kendisinin yanında her zaman ayrı bir yeri olduğunu söyledi. 

Şehrin geleceğine yön veren, birçok öğrenci yetiştirip meslek sahibi olmasında katkı sağlayarak emeği bulunan Laleci, Van'a olan özlemini dile getirdi. Denizli'de ikamet ettiği 13 yıllık süre zarfında, Van'ın kalbinde her zaman ayrı bir yeri olduğunu belirterek, "Van'ın güzellikleri, insanları ve kendime olan aidiyetim, aklımdan çıkmayan serhat şehrimizi dünya gözüyle görmeye geldim" diye konuştu.

Laleci: Vanlı olmak, bana her zaman güç ve huzur vermiştir

Uzun yıllar öğretmenlik yapan Laleci, emekli olduktan sonra çeşitli gazetelerde görevlerde bulunup son olarak da gazetemizin yazı işleri müdürlüğü görevini yürüttüğü sırada Denizli’ye yerleşme kararı alarak yaşamına orada devam etmektedir. “Van'ın tarihini, kültürünü ve doğal güzelliklerini her fırsatta dile getirerek, insanların bu değerleri daha iyi tanımasına katkı sağlamaya çalışıyorum" diyen Laleci, kentin sahip olduğu potansiyele de dikkat çekti.

Özellikle turizm alanında önemli fırsatlar barındırdığını vurgulayan Laleci, "Van Akdamar Adası, Van Kalesi, Çarpanak Adası, Muradiye Şelalesi, Hoşap Kalesi gibi eşsiz güzelliklere sahip. Bunların daha etkin şekilde tanıtılması ve değerlendirilmesi gerekiyor. Böylece Van, hak ettiği turizm pastasından daha fazla pay alabilir. Van Gölü'nün etkileyici manzarası, tarihi ve kültürel çekiciliği, bölgeye gelen turist sayısını her geçen gün artırıyor. Oteller, restoranlar ve ulaşım olanaklarındaki iyileşmeler de buna katkı sağlıyor. Ayrıca, Edremit, Gevaş ve Erciş gibi ilçelerde önemli turizm yatırımları var" şeklinde konuştu.

Laleci: Vanlı olmak, bana her zaman güç ve huzur vermiştir

Laleci, ayrıca kentin eğitim alanındaki potansiyelinin de yeterince değerlendirilmediğini sözlerine ekledi. "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, bölgenin önemli yükseköğretim kurumlarından biri. Ancak Van’ın gelişimine, tarımına, hayvancılığına, bilişimine, ürün çeşitliliği konusunda yeni iş sahaları açılmasında gerekli ilerlemeyi sağlayamadığı görülmektedir. Üniversiteler bulundukları illerde kampüslere kapanmakla değil sahada olup ilin potansiyellerini harekete geçirerek verimliliğini arttırarak istihdam alanlarının yaratılmasıyla, bölgenin lokomotif gücü olması ve uluslararası alanda daha görünür hale gelmesi için daha fazla çaba sarf etmeli" dedi.

Emekli öğretmen Ali Laleci, Vanlı olmaktan duyduğu gururu ve kente olan bağlılığını samimi bir şekilde dile getirerek, Van'ın tanıtımı ve gelişimi için elinden geleni yapmaya devam edeceğini vurguladı. 

Tarım ve hayvancılık sektörlerindeki gelişmelere de değinen Laleci, "Devletin bölgeye yönelik destekleri ve teşvikleri sayesinde, Van'da modern seracılık, organik tarım ve hayvancılık faaliyetleri hız kazandı. Özellikle, Van'ın meşhur otlu peyniri, balı ve diğer tarımsal ürünleri ulusal ve uluslararası alanda rağbet görür hale geldi" dedi.

Laleci, kültürel alanda Van Kalesi, Akdamar Kilisesi, Hoşap Kalesi, Muradiye Şelalesi gibi önemli tarihi ve doğal güzelliklerden daha fazla istifade edilerek bölgenin kültürel mirasının korunması açısından oldukça önemli. Ayrıca, Van'ın geleneksel el sanatları, folkloru, müzik ve mutfak kültürünün daha fazla tanınır hale gelmesi için gerekli çalışmaların yapılmasının elzem olduğu, bu değerlerin kaybolmaması gerektiğini belirtti. 

Laleci: Vanlı olmak, bana her zaman güç ve huzur vermiştir

İmtiyaz sahibi Erdal Perihan, hocamız Ali Laleci'nin geçmişte görev yaptığı gazetemizi ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Ali Laleci gazetemizin uzun yıllar yazı işleri müdürlüğü görevini yürüttü. Çok başarılı çalışmalara imza attı. Van’da büyük emekleri bulunmaktadır” dedi.

Yapılan sohbette Perihan, Van, son yıllarda çok önemli mesafeler kat etti. Bölgenin lokomotifi Van’ın potansiyelini açığa çıkarıp değerlendirmek için yapılan yatırımlar ve devlet desteği, Van halkının yaşam kalitesini yükseltmeye başladı. Umuyoruz ki bu olumlu gelişmeler artarak devam eder" dedi.

Laleci, gazetemizde uzun yıllar görev yapmış, gazeteci ve eğitimci yönüyle kendini ispatlamış bir şahsiyettir. Şehrin kültürel, sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunarak birçok dernekte görev alarak sivil toplum faaliyetlerinde bulunmuştur. Laleci, Van'a yaptığı ziyarette, eski dostlarıyla bir araya gelerek hasret gideriyor.

Yorumlar 1
Muhammed Cenap Ünsal 06 Haziran 2024 21:23

Hocam ellrinizden öperim Van a hoş geldiniz, sizinle görüşmeyeli yıllar oldu. Sizi sağlıklı görmek bizleri mutlu etti, Van a bağlılığınızi biliyoruz Teşekkür ederim. M.Cenap Ünsal

Bakmadan Geçme