KURTLAR İNMEYE BAŞLADI

Vatandaşları kurt saldırılarına karşı uyaran Van Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Derneği Başkanı Ekrem Sinaner, aşırı soğuklar nedeniyle doğada yiyecek bulamayan kurtların yerleşim alanlarına inmeye başladığını belirtti.

Fazıl Erüş

Av yasağı bulunan hayvanların kesinlikle avlanmaması gerektiğini ifade eden Van Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Başkanı Ekrem Sinaner, “  Aşırı kar yağmasıyla birlikte doğadaki hayvanlar aç kalmaya başladı. Özellikle keklik, tavşan, ördek gibi hayvanlar doğada ölüme terk ediliyor. Orman ve Bölge İşleri Müdürlüğü, DSİ kurumlarının önlem aldığını biliyoruz ancak yeterli değil.  Bir an önce hayvanlar için dağlara yem bırakılması gerektiğini” ifade etti.

Bilinçsiz avlanma doğanın dengesini bozar

60 yıldır avcılık yaptığını,  33 yıla yakındır da dernek başkanı olduğunu belirten Ekrem Sinaner Van bölgesinde Keklik ve Tavşan avlanma süresi Ocak ayının 24’ünde biteceğini söyledi.  Sinaner, “Ördek’in avlanma süresi ise 7 Şubat’da başlayacak,  27 Şubat’ta sona erecek. Bu tarihler dışında hayvanların avlanması yasaktır. Hayvanlar avlanırsa doğanın dengesi bozulur ve hayvanların nesli tükenir” diye konuştu.

Bilinçsiz avlanma haddinden fazla

Van Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Derneği’ne 205 avcının kayıtlı olduğunu söyleyen Sinaner, “ Ancak her hafta Van merkezden ava çıkan avcı sayısı 600’dür. Van genelinde ise 10 bine yakın avcı var. İlginçtir kaçak ava çıkanlar ruhsatlı avcılara av için izin vermiyorlar. Derneğe kayıtlı olmayan avcılar bilinçsizce, hoyratça hayvanları avlıyorlar. Hayvanları yumurta üzerindeyken ya da yavru üzerindeyken avlıyorlar. Hayvanları bu şekilde avlayarak doğanın dengesini de bozuyorlar” diye vurguladı.

Kurtları vurma izni çıkarılmalı

Kar yağışı nedeniyle kurtların sayılarında artış olduğunu söyleyen Sinaner, “Havaların mevsim normallerinin altında soğuk geçmesi, her yerin karla kaplı olması,  yiyecek sıkıntısı çeken kurtların yiyecek bulmak üzere köylere ve yerleşim alanlarına inmesine neden oluyor. Kurtlar açlık çektiği için insanlara ve evcil hayvanlara saldırıyorlar. İnsanların can güvenliği bile tehlikede.  Yaslara göre kurt vurmak yasaktır. Bu nedenle özellikle hayvan besleyen vatandaşlarımız derneğimize şikayette bulunuyorlar.  Ancak bizim önlem olarak yapacak hiçbir şeyimiz yok. Geçici de olsa yetkililer yerleşim alanlarına inen, tehlike saçan kurtların vurulmasına izin vermeleri gerekir.” diye konuştu.

Ağaçlara ekmek yiyecek bırakılsın

Kış koşulları nedeniyle aç kalan kuşlar için şehir merkezinde yaşayan vatandaşların ağaçlara duvar üstlerine ekmek bırakmalarını öneren Sinaner, “  Tüm canlılara ve doğaya karşı saygılı, merhametli,  sorumlu olmamız inancımızın ve kültürümüzün gereğidir”  dedi.

 

 

Bakmadan Geçme