Kürtçe Yüksek Lisans Programlarına Yoğun İlgi

Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Battal: “Adaylarla yaptığımız görüşmelerde, öğretmen olarak atanma beklentisi içinde olduklarını gördük. Muhtemelen bu düşünce ile Kürtçe Yüksek Lisan programlarına ilgi gösteriliyor.” Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bolelli: “Şimdiye kadar Kürtçe konuşmak yasaktı. Kürtçe şarkı veya plak dinleyenler işkence görüyordu. Hükümet bir süreç başlattı. Şimdi yasaklar önündeki engeller kalktığı için yoğun bir talep ile karşı karşıyayız.”

Üniversitelerin Kürtçe Yüksek Lisans programlarına yoğun bir ilginin olduğu bildirildi. Kürtçe'nin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda seçmeli ders olarak okutulmasıyla işsiz olan öğretmenlerin atanma beklentisi ve Türkiye'de başlatılan demokratikleşme sürecinin talep artışında etkili olduğu belirtildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi'nden sonra Van 100.Yıl Üniversitesi de bu yıl Kürtçe Yüksek Lisans alımlarına başladı. Konuyla ilgili AA'nın sorularını yanıtlayan Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van 100. Yıl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Başkanlığı tezli ve tezsiz Yüksek Lisans programlarına ilginin çok yüksek olduğunu ifade ederek, binden fazla başvuru beklediklerini ifade etti.

Kürtçe'nin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda seçmeli ders olarak verildiğini hatırlatan Battal, "Adaylarla yaptığımız görüşmelerde öğretmen olarak atanma beklentisi içinde olduklarını gördük. Muhtemelen bu düşünce ile Kürtçe Yüksek Lisan programlarına ilgi gösteriliyor." Dedi. Kürtçe Yüksek Lisans Programlarını tamamlayıp Milli Eğitim Bakanlığı'ndan atanma bekleyen adayların durumuna ilişkin görüşlerini de açıklayan Battal, bunun bakanlığın yetkisinde olduğunu koluyla ilgili bakanlık yetkilileriyle herhangi bir görüşmede bulunmadıklarını söyledi. Battal, üniversitelerine başvuran adaylara atanma konusunda herhangi bir garanti vermediklerini vurguladı ..

Van 100. Yıl Üniversitesi'nin bu yıl ilk defa Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaca lehçeleriyle Yüksek Lisans Programı başlattığını ifade eden Battal, bütün altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ve adayların yapılacak sınava göre alınacağını söyledi. Battal, üniversite bünyesinde alanında tecrübeli hocaların olduğunu, kadrolarına katacakları yeni akademisyenlerle de daha da güçlendiklerini belirtti.

Van 100. Yıl Üniversitesi'nin yanı sıra Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl Üniversitelerine de başvurular devam ediyor. Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nusrettin Bolelli de, Kürtçe'ye ilginin artarak devam ettiğini belirterek, yaklaşık 500 adayın Kürtçe Yüksek Lisans programına başvuru yapmasını beklediklerini söyledi.

Bingöl Üniversitesi'nin bu yıl lisans öğrencisi aldığını da hatırlatan Bolelli, ODTÜ'ye girebilecek öğrencilerin Kürtçe eğitim veren bölümleri tercih ettiğini ve üniversitelerine kayıt yaptırdıklarını açıkladı. İnsanların kendi kültür, dil, edebiyat ve folklorunu öğrenmek istediğini vurgulayan Bolelli, "Şimdiye kadar Kürtçe konuşmak yasaktı. Kürtçe şarkı veya plak dinleyenler işkence görüyordu. Hükümet bir süreç başlattı. Şimdi yasaklar önündeki engeller kalktığı için yoğun bir talep ile karşı karşıyayız." diye konuştu.

Atanma beklentisinin de yoğun talepte etkisinin olduğunu belirten Bolelli, hükümet yetkilileri ile yaptıkları görüşmede eğitimini tamamlayan öğrencilerin sözleşmeli olarak atanacakları sözünü aldıklarını ifade etti.

-4 üniversite Kürtçe Yüksek Lisans eğitimi veriyor

Bu yıl Van 100. Yıl Üniversitesi'nin de Kürtçe Yüksek Lisans Programı başlatması ile bu alanda eğitim veren üniversite sayısı dörde çıktı. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre yüksek yüksek lisans öğrencisi alacaklarını duyuran üniversite, Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Başkanlığı Tezli Yüksek Lisans Programına 6, Tezsiz Yüksek Lisans programına ise 60 kontenjan ayırdığını açıkladı.

Adaylar, Van 100. Yıl Ünvirsitesi'ne hem tezli hem de tezsiz yüksek lisans programlarına aynı anda başvurabilecek. Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinde eğitim görecek adaylar, 26 Ağustos 2013 tarihine kadar başvurularını yapabilecek. Öğrenciler, Bilim Tezsiz Sınavı'na 3 Eylül 2013, Bilim Tezli Sınavı'na ise 4 Eylül 2013 tarihinde girecek. Sınavdan başarılı olanlar, 9 Eylül 2013 tarihinde mülakata katılacaklar.

Muş Alparslan Üniversitesine başvurular ise 23 Ağustos 2013 tarihinde sona erecek. Üniversite Tezli Yüksek Lisans programına 10, Tezsiz Yüksek Lisans programına ise 100 öğrenci alınacak. Adaylar 26 Ağustos 2013 tarihinde sınava katılacak.Bingöl Üniversitesi'nde ise müracaatlar 29 Ağustos 2013 tarihinde son buluyor. Üniversite Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans için 5, Tezsiz Yüksek Lisans programı için de 20 öğrenci kabul edecek. Adaylar 2 Eylül 2013 tarihinde Yabancı Dil Sınavına, 4 Eylül 2013 tarihinde ise Bilim Sınavına girecek.Mardin Artuklu Üniversitesi ise 5'i yabancı uyruklu olmak üzere 20 Tezli, 250 de tezsiz yüksek lisans için kontenjan ayırdı. Tezli Yüksek Lisans sınavı 24 Ağustos, Tezsiz Yüksek Lisans sınavı ise 25 Ağustos 2013 tarihinde yapılacak.

Bakmadan Geçme