KÜRESÜNNİLER BİRLEŞİK HAREKET BAŞLATIYOR

Köken itibariyle Oğuz Türklerinden geldikleri belirtilen, Van'^da kalabalık bir nufüsa sahip olan Küresünniler 2014 yerel seçimleri öncesi ortak hareket emek üzere bir araya gelecek.

Küresünniler   2014 yerel seçimleri öncesi  ortak hareket etmek üzere bir  araya gelecek.
Her seçim döneminde siyasiler tarafından Küresünniler yaklaşan seçimler öncesi birlikte hareket etmek için bir araya geliyor. Özlp'ta Gazetecilik yapan Küresünni Ferhat Atacan yazılı bir açıklama yaparak, “Bugüne kadar siyaseten varlıklarını ön plana çıkarmayan, aşiretsel birliktelik içerisine girmeyen Küresünnilerin yeni jenerasyonu artık “Var” olmak istiyor.” dedi. 
 
SİYASETTE  VAR  OLMAK İSTORUZ

Ferhat Atacan, Küresünnilerin artık siyasette var olmalarının zamanı geldiğini ve lider seçimini de bir an önce yapması gerektiğini, bölge konjonktürünün artık bu durumu ‘olmazsa olmaz” hale getirdiğini söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan  Atacan, her seçim döneminde hatırlanan ve daha sonra unutulan Küresünnilerin, bu konumlarından kurtulmaları gerektiğini ve yönetilen değil yöneten pozisyonuna geçmelerinin şart olduğunu ifade etti.
 
BİRLİKTE HAREKET EDECEKLER

Küresünni  toğluluğunda demokrasi kavramının ileri düzeyde olduğunu da sözlerine ekleyen Atacan, “Bugüne kadar siyaseten varlıklarını ön plana çıkarmayan, aşiretsel birliktelik içerisine girmeyen Küresünnilerin yeni jenerasyonu artık “Var” olmak istiyor. Son yıllarda bölgenin yeniden şekillenmesine etki olacak gelişmeler karşısında “Birlikte hareket” yöntemini daha çok dillendiren Küresünniler, Mart 2014 yerel seçimlerinde “ Yönetilen” pozisyonundan “ Yöneten “ durumuna geçiş yapmaya çalışmalıdır. Yaklaşık 100 yıldır  “Lider” mantığını benimsemeyen ve bu yönüyle adeta “Demokrasi” kavramını ileri düzeye götüren Küresünniler, yeni dönemde “Lider” arayışını da bölgenin demokrasi anlayışı içerisinde olmazsa olmaz olarak görmektedir. Devlet açısından zararsız ve bağlı, millet açısından ise geçimli ve  uyumlu bir özelliğe sahip olan Küresünniler, bu olumlu yönleri ile birikimlerini neden topluma aktarmasınlar. Bu açıdan bakıldığında artık yönetici kadrolarında yer almaları, yaşadıkları kentlerde söz sahibi haline gelmeleri varlıklarının gereğidir. ‘ dedi.

BİRLİKTELİK ELE ALINACAK

“ Var olma” taleplerinin ‘ırkçılık’ gibi algılanmaması gerektiğinin de avurgulayan  Atacan,” Sünni oldukları için topraklarından kovulan bir toplumun dinsel kurallar gereği ırkçı olması mümkün değildir. Bu sebeple var olma talebimiz, birlikte hareket etme özelliğine kavuşma girişimimiz ‘ırkçılık’ olarak algılanmamalıdır. Küresünnilerin ileri gelenleri ve aile büyükleri ile bir araya gelerek konuyu daha geniş boyutlardan ele alacağız. Önümüzdeki yerel ve 2015 yılında yapılacak olan genel seçimlerde aktif rol almak için pozisyonumuzu belirleyeceğiz. Artık seçimlerden seçimlere hatırlanan bir toplum olmak istemiyoruz. 100 yıllık varlığa rağmen bugüne kadar kentin yönetiminde hiç olmadık ve sadece 2 milletvekilimiz oldu. Bu bizim açımızdan kötü bir durum olarak durmaktadır ” şeklinde konuştu.
Genel ve yerel seçimlerde   AK Parti, SP, BBP  gibi sağ partilere  ve MHP'  adaylarına  oy  kullanan   Küresünnilerii 2014  yerel  seçimleri öncesi bir araya geirmeye çalışan genç  jenerasyonun  çabalarının nasıl bir sonuç vereceği merak ediliyor.
 
KÜRESÜNNİ KİMDİR?

Küresünniler (veya Küresünli, Küresünnü, Küresinli) Azerbaycan hanlıklarından olan Makü Hanlığı bünyesinde bulunan Oğuz Türkleridir. Oğuzların Çepni boyundan olan Küresünniler, bulundukları coğrafyadaki topluluklarından farklı olarak sünni mezhebine sahip olduklarından, Safevi devletine karşı Osmanlı devletinin bir uç aşireti olmuşlardır. I. Dünya Savaşında Rusların bölgeyi işgal edip Ermenileri silahlandırmaları sırasında çok kayıp vermişlerdir. Günümüzde Küresünnilerin büyük bir çoğunluğu Güney Azerbaycan'ın Urumiye ve Türkiye'nin Van şehrinde yaşamaktadırlar.1921 yılında Kürt Şikak aşireti lideri Simko ile yaşanan çatışmalar neticesinde büyük bir topluluk halinde Van ili merkez köylerine ve Saray ilçesine yerleşmişlerdir.

24 Eylül 1925 tarih ve 2086 numaralı Şark Islahat Planı kararnamesiyle Küresünnilerin Van'a yerleşmelerine izin verilmiştir. Kararnamede: "Van şehri ile Midyat arasındaki hattın garbında Ermenilerden metruk araziye Türk muhacirleri (Küresünni) yerleştirilecektir." denmektedir. Ayrıca bölgeye yerleştirilecek Küresünniler'e iaşe yardımı için yine kararnamede: "Şarka yerleştirilecek muhacirin (Küresünni) ve yerli Türklerin iskan edilecekleri mıntıkalara kadar hükümetin vesait-i seriası ile nakilleri ve esnay-i nakilde iaşeleri ve evlerinin taraf-ı hükümetten inşası bir senelik iaşelerinin temini, hayvanat ve alat-ı ziraiyelerinin de kezalik taraf-ı hükümetten itası lazım gelir." belirtilmiştir

Bakmadan Geçme