Kritik 1 milyon oy partilere nasıl dağılacak?

7 Haziran genel seçimlerine artık çok az bir süre kaldı. Gözler yurtdışında kayıtlı seçmenin kullandığı oylarda. Bu yıl 1 milyon 30 binden fazla seçmen oy kullandı. Yurtdışı ve gümrük kapılarından gelen oylar çok az farkın olduğu seçim bölgelerinde kritik rol oynayabilir.

7 Haziran genel seçimleri için yurt içinde 53 milyon 741 bin 838 seçmen bulunuyor. Bunlardan 27 milyon 248 bin 508'i kadın, 26 milyon 493 bin 330'i erkek. YSK Başkanı Sadi Güven'in dünkü açıklamasına göre yurtdışı temsilciliklerde 931 bin 465 seçmen, gümrüklerde ise 103 bin 452 kişi oy kullandı.  Oy kullanma işlemi gümrüklerde devam edecek.
 
Bu yıl geçmişe oranla yurtdışında çok daha yüksek oranda oy kullanıldı. Bu nedenle 1 milyonOyun seçim sonuçları üzerinde kritik önemde olabileceği tahmin ediliyor. Özellikle oy farkının çok az olduğu illerde milletvekilliğinin hangi partiye gideceği yurtdışı oylarla belirlenebilir.  Bu yıl katılımın yükselmesi seçim sonuçlarını yakından ilgilendiriyor. Ak Parti'nin tek başına iktidar olup olamayacağı ya da HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı belki de kritik 1 milyonluk oyla belirlenecek.
 
SON ANA KADAR BELİRSİZ OLABİLİR
 
Dün akşam NTV canlı yayınına katılan Bekir Ağırdır da aynı duruma işaret etti. Bazı illerdeki milletvekili dağılımının daha geç saatlerde, yurtdışı oyların dağılımının ardından belli olabileceği vurgusu yaptı. Ağırdır, 81 ilin sonuçları ortaya çıktıktan sonra yurtdışından gelen oylar da eklenince o ildeki sandalye dağılımının netleşeceğini aktardı. 
 
EŞ ZAMANLI SAYILACAK
 
Yurtdışındaki oylar 7 Haziran akşamı Türkiye'de kullanılan oylarla eş zamanlı olarak sayılacak.
 
GEÇMİŞ SEÇİMLERİ KATLADI
 
2011 seçimlerinde gümrük kapılarında 129 bin kişi oy kullanmıştı. 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığıseçimine ise yurtışından katılım yüzde 8.37 idi. O seçimde yurtdışında yaşayan seçmenden 232 bini sandığa gitmiş, 230 bin 938’i oy geçerli sayılmıştı. Recep Tayyip Erdoğan 143.873, Ekmeleddin İhsanoğlu 64.483, Selahattin Demirtaş 22.582 oy almıştı.
 
PEKİ NASIL HESAPLANIYOR?
 
Seçim hesabında önce yüzde 10'lik barajı aşan siyasi partiler belirlenecek. Bu partilerin il seçim kurullarından gelen oy miktarlarına, ilgili siyasi partinin yurtdışı ve gümrük kapılarında aldığı toplam oydan her il seçim çevresine isabet eden oy miktarı eklenecek. İl seçim kurullarınca, SEÇSİS’ten “İl Seçim Çevresi Seçim Sonuçları” alınacak. 
 
Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre YSK genelgesinde, yurtdışındaki oyların, siyasi partilerin seçim çevrelerinde aldıkları oylara nasıl yansıtılacağı örneklerle anlatıldı. Buna göre yurtiçindeki geçerli oy sayısının 40 milyon, yurt dışından gelen geçerli oy sayısının 1 milyon olması durumunda; yurtdışı oyların seçim çevrelerine yansıtılmasında kullanılacak sayı yüzde 2.5 olacak. Bu durumda, 1 milyon 500 bin geçerli oy kullanılan bir seçim çevresine yüzde 2,5 oranında, yani 37 bin 500 kadar yurtdışı oy yansıtılarak, bu seçim çevresinin toplam oy miktarı 1 milyon 537 bin 500 olarak belirlenecek. 37 bin 500 oy içerisinden, partilere yurtdışında aldıkları oy oranında taksim yapılacak. Bu kapsamda, yurtdışındaki toplam oyların yüzde 40’ını alan parti, bu seçim çevresinde 37 bin 500 oyun yüzde 40’ına, yani 15 binine sahip olacak. 
 
DAĞITIM NASIL YAPILACAK?
 
CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, kurulun yurtdışı oy hesabını şöyle anlattı: “Yurtdışında kullanılan 1 milyon küsur oy, 7 Haziran günü yurtiçinde kullanılan toplam geçerli oy sayısına bölünecek. Bindelik bir katsayı çıkacak. Bu orana göre yurtdışı oyları yurtiçinde 85 seçim çevresine dağıtacağız. Örneğin Amasya seçim çevresinde toplam ne kadar geçerli oy kullanılmışsa yurtiçinde çıkan örneğin binde 0,025’le Amasya’da kullanılan oy miktarını çarpacağız. Amasya’ya ne kadar oy ekleyeceğimiz ortaya çıkacak. 1 milyon yurtdışı oydan Amasya’ya eklenmiş oyu ayıracağız. Bu seçimde adaletsiz oy dağıtımı kaldırıldı. Amasya örneğinden gidersek, yurtdışı oylar Amasya’da seçime katılan partiler hangileriyse, onlara dağıtılacak. O seçim çevresinde katılmayan diğer partilere dağıtılmayacak. Yurtdışı oyların eklenmesi en çok sınırda görünen HDP’ye yarayacak. Baraj açısından HDP’ye çok etkisi olacak.” Milliyet

Bakmadan Geçme