Korkmaz: Kadına Karşı Şiddet Büyüyor

Van Barosu Avukatları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı. Van Barosu Genel Sekreteri Av. Hülya Korkmaz, “ Kadına karşı şiddet sokakta, hanede, mecliste kamusal ve özel alanlarda artarak büyümektedir”

İlhan Siyahtaş

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla avukatlar kadınlara çiçek dağıtarak kadınları kutladı. Adliye binası önünde basın açıklamasını okuyan Van Barosu Genel Sekreteri Hülya Korkmaz, kadına yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığına dikkat çekerek kadına karşı şiddetin sokakta, hanede, mecliste, kamusal yada özel alanlarda artarak devam ettiğini söyledi.

AİLELERİN GELİR KAYNAKLARINI ERKEKLERİN KONTROL ALTINDA

Korkmaz “ Kadınların yüzyıllardır süren mücadelesine rağmen halen sosyal, ekonomik, istihdam, politika, sağlık gibi sorunlarının devam ettiğini üzülerek belirtmek durumundayız. Dünya geneline bakıldığında özel mülkiyetin sadece %1’inin kadınlara ait olduğu, ailelerin gelir kaynaklarını erkeklerin kontrol altında tuttuğu, hatta kadının ne kadar para harcayacağına karar veremediği, dünya üzerinde çok az kadının kendi kişisel ihtiyaçlarının tamamını karşılayacak kadar para kazanabildiği görülmektedir. Kadınlar, Dünya nüfusunun %50’sini yeryüzündeki toplam iş gücünün üçte ikisini oluşturduğu halde dünya gelirinin %10’unun almakta ve dünyadaki tüm mal varlığının %1’ine sahip bulunmaktadır. Yaşamın bütün alanlarında çalışma alanında, istihdamda, karar alma mekanizmalarında, politikada kadınlar nüfus oranında temsil edilmektedir” dedi.

ÖZGECAN CİNAYETİNİ UNUTMADIK

Korkmaz “ Günümüzde kadın sosyal hayattan dışlanıyor, kadınlara yönelik olarak yeni istihdam alanları yaratılıyor. Kadınların büyük çoğunluğu kayıt dışı olarak çalıştırılıyor, çalıştıkları işlerde erkeklerle aynı ücreti alamıyorlar, mobinge maruza kalıyorlar. Meclise de baktığımızda büyük çoğunluğun erkeklerde olduğu pek çok partide kadın kotasının uygulanmadığı bu anlamda kadınların politikadan da uzak tutulduğu görülüyor öte yandan çocuk yaşta olan evliliklerin önüne geçilmemekle birlikte çocuk yaşta evliliği onaylayan söylemler cezalandırılmıyor. Kadına karşı şiddet sokakta, hanede, mecliste kamusal ve özel alanlarda artarak büyümektedir. Hatta öyle ki kadınlar günümüzde en temel insan hakkı olan yaşam hakkı ile sınamakta ve her geçen gün kadın cinayetlerine bir yenisi daha eklenmektedir. Tüm bunlara rağmen kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesi devam etmektedir. Tüm kadınların maruz kaldıklara cinsiyete dayalı şiddetin temelinde olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığına son verilmeli ve kadınların en başta birer birey oldukları dikkate alınarak anayasada düzenlenen pozitif ayrımcılık, gerçek manada eşitliğin sağlanması için hayatta geçirilmelidir.  Kamuoyunda büyük yankı uyandıran Özgecan aslan cinayetini ve diğer kadın cinayetlerini unutmadık Özgecan aslan cinayetinden bu yana henüz bir ay dahi geçmemişken 52 kadın daha öldürülmüştür. Bu erkek terörüne son verilmelidir. Yaşanan bunca şiddet olayına karşı her türlü önlemi almakla yükümlü olan devletin şiddet olaylarını açık bir şekilde kınaması cinsiyet ayrımcı uygulamaların kaldırılması toplumsal farkındalığın sağlanması için eğitim programlarının gerçekleştirilmesi kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanması ve yapılan yargılamalar sonucunda toplum vicdanına göre kararlar verilmesi ve yasal tedbirler alınması gerekmektedir. Son olarak kadın özgürleşmesinin ancak kadınların ortak olarak geliştireceği mücadele ile sürdürebileceğini biliyoruz. Kadınların baskı ve zulme uğramayacağı eşit bir dünya dileği ve umuduyla tüm kadınlar için 8 Mart kutlu olsun”

Basın açıklaması sonrası  kadınlara  çiçek dağıtıldı.  

Bakmadan Geçme