Konforizm

Bazı tanımlamalar ile X,Y gençliği olarak adlandırılan,bazılarınca Online Gençlik olarak bilinen veya kimimize göre yeni bir kimlik arayışı olarak kendilerini belirlemek isteyen Doksanlar kuşağı.Bu kuşak ellerinde cep telefonları,marka giyinmeyi seven,tamamen özgürlük alanı üzerine kurulu her türlü ideolojiden uzak ben ne yaparsam yaparım ilkesi üzerine kurulu bir kuşak.Bu kuşak bizlerin yada bizden öncekiler gibi ideoloji üzerine kurulu bir yapıları yok.Tamamen kendi dünyalarına odaklanmış, hür bir gençlik.
Fark edilmeyen yeni bir kuşak var artık.Yaşları gereği siyasi olarak sadece iktidar partisi ile tanışmış,onları biliyorlar. İnternetin içinde doğan, baskıcı gelen,  ya da bizim baskıcı görmediğimiz bazı eylemleri öyle anlayan bir gençlik.Bizim için basit gelen bir olay onların gözünde büyük gelip o olay için sokaklara anında dökülebilen bir genç kuşak.
İnternetin içine, Online oyunların içine doğan ve birçok veri ile beslenen bir gençlik.Kimliklerinin ne kadar kırılgan olduklarını henüz tam olarak bilmiyoruz.
Peki, bu kuşak nasıl bir kuşak ve ne istiyor? Bunlar Sağcı mı? Solcu mu? Atatürkçü mü? Şeriatçi mi? Sosyalist mi?,Antikapitalist mi? V.b. Ben bunların saydığım ideolojilerin  hem hepsi hem de hiçbiri diyorum. Bunlar Konformistçiler. Buda nereden çıktı demeyin. Evet, yep yeni bir gençlik ve yepyeni bir ilke var ve ben bunlara şimdiden bir isim verdim. Konformist Gençlik.
Bu X-Y Gençliğinin zihin algıları,yaşam tarzları,dünyaya bakış açıları bizim ve bizden önceki kuşaklardan çok çok farklı.Zihin yapıları Özgürlük,Bağımsızlık ve İsyankârlık üzerine kurulu bir zihniyet yapıları var. "Bana kimse karışamaz, Anne- Baba olsa dâhil"diyen bir kuşak. Bir olayı tanımlama, kavrama tamamen izah ve ikna edilmeye alışık bir kuşak.Bizim gibi ötekileştirme diye bir dertleri yok.Çünkü ötekiyle zaten iç içe yaşıyorlar.
Bunların içinde Arap-Kürt-Siyah-Beyaz-Sağcı-Solcu-Dindar-Dinsiz olmanın ya da olmamanın önemi yok.Çevresel duyarlılıkları çok yüksek bir nesil.Dünyanın her yerinde aynı anda eylemlere başlayabilirler.Küresel kimlikleri var. Bir Balina için anında organize olup sokağa dökülebilen bir gençlik.
Bunlar başlarına buyruk, ülkelerinde olan bir savaş için bile karşı barış yürüyüşü yapabilecek durumda olan bir kuşak. Her türlü politik işaretlere tepki gösteren bir grup.
Mizah güçleri çok yüksek.Her renkten kişiler ile beraber bir aradalar.Dindar gibi görünen birisinden din karşıtı bir davranış içinde görebilmenin yanı sıra dindar değilmiş gibi görünenden dini bütün hallerini görebiliriz.
Bizler hayatı bloglarhalinde,Sağcı,Solcu,Laik,Dindar,Dinsiz,Sosyalist,Antikapitalistv.b.veya herhangi bir etnik kimlik üzerine kurulu sınırlar içinde anlıyoruz. Bir olayı değerlendirirken de mutlaka kendi dünyaya baktığımız pencereden bakıp karşıdakinin haklılığını ya da haksızlığını ona göre değerlendiriyoruz.Bu yüzden de zaman zaman kırıcı olduğumuz gibi ötekini anlamamakta güçlük çekiyoruz.Yeni kuşağın öyle bir derdi yok.Bütün dertleri benim belirlediğim hayat çizgisine hiç kimse ama hiç kimse karışamaz felsefesi üzerine kurulu.Rahat yaşam, yada ben bunlara yeni bir tabir buldum.Konforizm üzerine kurulu bir yaşam şekli.Benim konforuma kimse karışmasın Felsefesi…
Herhangi bir ideoloji üzerine oturtursak bahsedilen ve kendilerine yeni bir kimlik arayışı içinde olan bu gençliğin, üzerini kapatıp ne onları tanımlayabiliriz ne de hiçbir zaman anlayabiliriz. Bu anlayamamanın sonucu da ileriki yıllarda tıpkı bizim veya bizden biraz daha eski olan kuşağın çatışması gibi bir hal alır.
Benden söylemesi çok kutsal saydığımız Peygamber Ocağı olarak bildiğimiz vatan borcunun yerine getirildiği, uğruna binlerce şehitler verdiğimiz ve en kutsal mekânımız olan askerliğe bile bu kuşak bir süre sonra tepki gösterip vatan borcunu özgürlük alanına müdahale olarak görürse şaşmayın. Çözüm ne?Diye sorduğunuzu işitir gibiyim. O kısmına benim aklım ermez. Sevgi ile kalın.

 

Bakmadan Geçme