Kombi bakım sezonu başladı

Doğalgaz kullanan ev ve iş yerlerinde bulunan kombilerin bakımı için kış aylarında sıkıntı yaşamak istemeyen vatandaşlar teknik servislere başvurmaya başladı.

Burhan Ergin

Kombi bakımı ve tamiratı yapan yetkili servisler kombi bakımlarının yapılmasının mutlak tasarruf sağladığını söylerken yetkili servisler haricinde bakım yaptırmalarının cihazlarda daha masraflı sorunlar oluşturabileceğini vurguluyor. Kış gelince bakımın akla geldiğini ancak en sağlıklı bakımın kış bittikten sonra yapıldığını belirten servisler böylelikle kombilerinde ömrünün uzadığını vurguladılar.

“Uzman yetkili servisler tercih edilmeli”

Kombi bakımı için mutlaka yetkili servislerden hizmet alınması gerektiğini söyleyen kombi servis yetkilileri “Kombi bakımları yapıldığı zaman yüzde 30 gibi bir yakıt tasarrufu olur. Yakıt tasarrufu deyince faturam azalır anlaşılıyor. Faturadaki düşüş değil bu tasarruf. Örneğin 300 TL fatura geliyorsa yine 300 TL fatura gelir ancak daha fazla ısı sağlanır. Bakım için gelen servis petek temizliğini, kombi temizliğini, filtrelerin temizliğini yapar. Bu bakımları yaptırırken işinde uzman yetkili servisler tercih edilmeli. Van’da maalesef tam bilgi ve donanıma sahip olmayan ancak kış ayları gelince kombi bakımı yapmaya çıkanlar var. Vatandaşlarımız ucuz diye bu kişilere kombi bakımı yaptırıyor. Sonrasında yaşanan sıkıntılarda ise yakıttan tasarruf edeyim derken 1 yıllık fatura tutarı kadar tamirata para veriyor” dediler.

“200 TL’ye bakım yapılıyor”

Kombi bakımı denince sadece temizliğinin yapılmasıyla bitmediğini kaydeden yetkililer, “Kombinin gaz ayarı yapılmalı. Kombilerin bir gaz ayarı vardır. Yoğuşmalı kombilerde özellikle ayar baca analiz cihazıyla yapılıyor. Bacadan kaçan gaz ölçülür. Buna göre yeniden ayar yapılıp cihazın verimli çalışması sağlanır. Kombi bakımı kış gelince değil kış ayları bitiminde daha sağlıklı olur. Kışa girmeden erkenden yapılması gerekiyor. Hava soğumaya başladığında insanlar kombi bakımına yönelir. Ancak en sağlıklı bakım kış aylarının bitiminde yani kombinin yoğun kullanıldığı dönemden çıkıldıktan sonra yapılması daha uygundur. Yaz boyunca  kombiler çok fazla kullanılmıyor. Düzenli olarak yapılan bakım hem cihazı korur hem de yakıt-ısı tasarrufu sağlar.  Kombi bakımları fonksiyonuna göre değişiyor. Ancak genel kombilerde 200 TL’ye bakım yapılıyor” ifadelerini kullandılar.

Bakmadan Geçme