Kızılay Van Şubesi’nden sürücülere uyarı

Kızılay Van Şube Başkanı Yalçın Özdemir, Türk Kızılay’ın Küresel Karayolu Güvenliği Ortaklığı (GRSP) işbirliğiyle 1 Mayıs 2013 tarihinde başlattığı ‘Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi’ne millet meclisi, kamu bürokrasisi, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve medya ile birlikte her kesime kurum ve kişilere görev düştüğünü söyledi.

 

Fazıl ERÜŞ

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 78. Maddesinde sürücü ve yolcuların ‘emniyet kemeri’ kullanması biçiminde bir ifade yer almamakta bunun yerine koruyucu tertibat kullanma zorunluluğu ifade edildiğini, ancak anayasa’daki boşluk nedeniyle sorun yaşandığını belirten Türk Kızılay Van Şube Başkanı Yalçın Özdemir, mevcut yasada hangi koruyucu tertibatın (çocuk koltuğu, koruma başlığı ve gözlüğü, emniyet kemeri) kullanılmasının zorunlu olduğu açık bir şekilde ifade edilmediğini söyledi. Bu durumun emniyet kemeri kullanımı konusunda yasal boşluk oluşturduğunu belirten Özdemir, “Yapılan değişiklik tasarısında Kanun’da yer almayan ‘emniyet kemeri’ ifadesi yer almalıdır” dedi.

Para cezası artırılmalıdır

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda emniyet kemeri takmamanın para cezası 72 TL olduğunu söyleyen Özdemir, “Para cezalarının artırılması ve denetimlerin sıklaştırılması gerekmektedir. Çünkü para cezalarının artırılması ile emniyet kemeri kullanımı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Kanunda yapılan değişiklik tasarısı ile emniyet kemeri takmamanın para cezası 166 TL olarak değiştirilmelidir” dedi.

Tüm sürücülere emniyet kemeri takma zorunluluğu getirilmelidir

Özdemir, “Karayolları Trafik Yönetmenliği’nin 150. Maddesine göre; Yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri ile yakın koruma, harekât, tatbikat ve devriye görevi yürüten veya olaylara müdahale eden askeri ve genel kolluk görevlilerinden sürücü ve yolcu konumunda bulunanların emniyet kemeri takması zorunlu değildir. Bu nedenle söz konusu muafiyetlerin kaldırılması ve emniyet kemerinin istisnasız tüm sürücüler takmalıdır.

Emniyet kemeri takmak ölüm ve yaralanma riskini azaltıyor

Emniyet kemeri takmak trafik kazalarında meydana gelebilecek ölüm ve yaralanma riskini yüzde  50 oranında azalttığını ifade eden Özdemir, “ Ülkemizde emniyet kemeri takma oranı 2010 verilerine göre şehir içinde  yüzde 32 şehirlerarası yollarda ise yüzde 70’tir. Bu durumun Karayolları Trafik kanunun Karayolları Trafik yönetmenliğindeki emniyet kemeri ile ilgili yasal boşluklardan kaynaklanmaktadır” dedi.

Türk Kızılayı sessiz kalamaz

Dünya’da ve Türkiye’de trafik kazalarının maddi ve manevi sonuçları ürkütücü boyutlara ulaştığını vurgulayan Özdemir, “Ülkemizde her yıl 4.000 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmekte ve 250.000 kişi yaralanmaktadır. Ülkemizde trafik kazalarının 1 yıllık maliyeti 20 Milyar TL’dir. Son 3 yılda 784 vatandaşımız doğal afetler nedeni ile yaşamını yitirirken trafik kazaları nedeni ile 12.000 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Trafik kazalarının ulaştığı ürkütücü tablo karşısında Türk Kızılay’ının sessiz kalması beklenemez.

Birlikte mücadele edelim

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda Karayolları Trafik Yönetmenliği’nde emniyet kemeri ile ilgili yapılacak değişiklik binlerce kişinin hayatta kalmasına ve yaralanmaların azalmasına katkı sunacağını belirten Özdemir, “ Böylece 2020’ye kadar tüm dünya’da yol güvenliğine ilişkin yapılacak yasal düzenlemeler ve yürütülecek faaliyetlerde 5 milyon hayatın kurtarılması hedeflenmektedir” dedi.

 

Bakmadan Geçme