Kıyafet Uygulamasına Tepki

Sanat Sokağı'nda bir araya gelen ve aralarında kadınların da bulunduğu platform üyeleri, burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması metnini okuyan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Fuat Değer, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in kılık kıyafeti uygulaması ile ilgili açıklamalarına Nur Suresi 31'nci ayetini okuyarak cevap verdi. Bakan Dinçer'in, Kur'an-ı Kerim'i okumuş olması halinde bu yönetmeliğin bir tuğyan hali olduğunu bilebileceğini ifade eden Değer, "Bu hatırlatmayı laik-Kemalist sistemin savunucusu olan bir Bakan'a yapmazdık. Şimdiki Milli Eğitim Bakanı muhafazakar bir partiden vekil olduğu için hatırlatma gereği duyduk. Ama Sayın Bakan herhalde bu uygulama ile kendince doğru olanı yapmış. Yanlış anlayan bizmişiz. Muhafazakarlık, meğerse 12 Eylül cuntasının uygulamalarını muhafaza etmekmiş. Bizden demesi, bu yönetmelikle ne o muhafaza ettiğin cuntayı ne de Allah'ı müminleri memnun edersin. Sen ahrette vereceğin hesabı düşüne dur" dedi.

Bir köşe yazarının yazılarından örneklerde veren Fuat Değer sözlerini şöyle sürdürdü;

"Başörtüsünü tayt, şort, yırtmaç, mini, gibi şeylerle kıyaslama yoluyla başörtüsünü çirkinleştirmenin, kısıtlamanın ve bunu resmileştirmenin bürokratik oligarşinin ruhuna hizmet etmekten başkaca bir anlamı yok. İlaveten beden eğitimi dersi için eşofmana, meslek dersleri için önlük ve tuluma yapılan muameleyi İmam Hatipler, Kur'an ve siyer dersleriyle sınırlama yoluyla, başörtüsüne karşı da yaparak nerelere kapı aralandığın farkındalar mı acaba. Başörtülü öğrencilere ruhban muamelesi yaparken diğer bütün öğrencilerse 'seküler' formu içselleştirmeye yani 'dini hayat-kamusal hayat' ayrımı yapmaya teşvik ediliyor. Laiklik demek ki zannedildiğinden daha ileri boyutlarda benimsenmiş. Her ne olursa olsun bu yönetmelik yanlış ve zarar verici bir adım olmuştur. Esas olan öğrenci, öğretmen, idaresi, çalışan ayrımı yapmaksızın başörtüsünün bütün alanlarda serbest bırakılmasıdır. Hatırlatmakta fayda var şimdiye kadar hakka rağmen, halka rağmen hiçbir yönetmelik geçerlilik ve meşruiyet kazanamadı bundan sonra da kazanamaz. Bu kılık kıyafet yönetmeliği köhnemiş bürokratik oligarşiye taze kan, resmi ideoloji dayatmasının muhafazakar bir tezahürü olmaktan öteye bir değer taşımamaktadır"

Yapılan basın açıklaması esnasında sloganlar atarak tepkilerini dile getiren grup daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek, kurum önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra ayrıldılar.

vanhaber, van, haber, van haber

kıyafet, tepki, basın açıklaması, slogan, meb

Bakmadan Geçme