KEŞİŞ GÖLÜ KORUMA ALTIN ALINDI

Van'ın Gürpınar İlçesinde yer alan Turna (Keşiş) Gölü Cumhurbaşkanı kararıyla koruma altına alındı.

Burhan Ergin

Urartu Kralı II. Rusa tarafından yaptırılan ve dünyanın en eski göletlerinden olan 2 bin 545 rakımlı Turna (Keşiş) Gölü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kararnameyle kesin korunacak alan olarak ilan edildi. Cumhurbaşkanı kararnamesinde “Van İli, İpekyolu ve Gürpınar ilçelerinde bulunan Turna Gölü potansiyel doğal sit alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109’uncu maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.  

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada “‪Doğa harikası eserleri tahrip etmek, canlılara zulmetmektir. İpekyolu ve Gürpınar ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Turna Gölü, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararnamesi ile Kesin Korunacak alan olarak ilan edilmiştir” dedi.

TURNA (KEŞİŞ) GÖLÜ

Van ili, Gürpınar ilçesi sınırlarında yer alan Urartular kalan antik baraj. Baraj gölü zamanla doğal göl haline gelmiş, kuş cennetine dönmüştür. Van merkeze 30 km uzakta, Kuh, Erek ve Kazan dağlarının tepesinde bir düzlükte bulunur.
Denizden yüksekliği 2.550 m, alanı yağışlara bağlı olarak 4-7 km2 kadardır. 20 milyon m3 su depolanabilen gölün, su toplama havzası 100 km2'dir. Göl soğuk kaynak sularının olduğu bir yaylada bulunur. Göl çevresi bahardan sonra çevre köylerin yaylası haline gelmektedir. Göle, yapımcısının adıyla Rusa Gölü, yoğun şekilde turna yaşadığından Turna Gölü, yöredeki insanlar tarafından Keşiş ölü veya Geniş Göl isimleri verilmektedir.

Urartu kralı II. Rusa (MÖ 685-645) zamanında küçük bir akarsuyun önü, iki bent ile kapatılması ile baraj gölü oluşturulmuştur. Zamanının mühendislik şaheseri olan göl, 2700 yıldan beri çalışan sulama sistemidir. Van Gölü Kapalı Havzası içinde bulunan göl, yağışlar, kaynak suları ve geçici dereler ile beslenir. Gölün fazla sularını Karamağara Deresi dışarı gönderir. Göl çok fazla sayıda su kuşunun yaşama ve üreme alanıdır.

Urartular, bu alandan getirdikleri su ile Van Ovasını sulamışlar, kanallar ile Tuşba Kalesi ve Toprak Kale'ye su gönderilmiştir.

 

Bakmadan Geçme