Kayatürk, İran'la İlişkilerimizi Askıya Alamayız!

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, TBMM'de yaptığı açıklamalar ile Türkiye-İran arasındaki anlaşmaların askıya alınması konusu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM’de muhalefet partiler tarafından Türkiye-İran arasındaki anlaşmaların askıya alınması konusunda verdikleri önerge sonrası AK Parti Van Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Burhan Kayatürk, AK Parti gurubu adına açıklamalarda bulundu.

Van Milletvekili Kayatürk TBMM’de yaptığı açıklamasında; “Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri, AK Parti kurulu adına söz almış bulunuyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum. Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde sürdürülmektedir. Söz konusu ülke ile 1639 yılında imzalanan kasrı şirin anlaşması ile değişmeyen sınırlarımız mevcuttur. İran’daki insan hakları meseleleri ülkemiz tarafından takip edilmekte iki ülke arasında temaslarda ele alınmaktadır öte yandan Türkiye Birleşmiş Milletler insan hakları mekanizmalarına taraf olup bu çalışmaları desteklemektedir. Bu kurullar İran ve diğer ülkelerdeki insan hakları gelişmeleri izlemekte ve raporlama çalışmaları yapmaktadır. Hiçbir komşumuzda yaşanan insan hakları ihlallerini ve demokrasi karşıtı uygulamaları uygun görmemiz mümkün değildir. Söz konusu ülkedeki sorunlardan dolayı ikili anlaşmaları askıya almak, diyaloğu kesmek ve ambargoları uygulamak çözüm olmayacaktır. İran’la aramızdaki anlaşmaların askıya alınması halinde cumhuriyetimizin başlangıcından bu yana mevcut olan ahdi zemin ortadan kalkacaktır. Bu şekilde söz konusu anlaşmalarla garanti altına alınan ülkemizin ve vatandaşlarımızın hak ve menfaatlerini koruyabilecek yasal değerler kalmayacaktır. Böyle bir durumda ticari ilişkilerimiz ve halklar arası temaslar dahil olmak üzere bir çok alanda menfaatlerimiz olumsuz etkilenecek. Başta nakliyecilerimiz olmak üzere on binlerce vatandaşımız geçim kaynaklarını kaybedecek iki ülke arası eğitim ve kültür ilişkileri duracak sınır işbirliğine yönelik birçok proje askıya alınacak ve bu durumdan dolayı başta İran’a komşu illerimiz olmak üzere onbinlerce vatandaşımız mağdur olacaktır. Örnek olarak ilimizin ekonomisine büyük katkı sunan 1 milyona yakın İranlı turist Van’a gelemeyecek dolayısıyla Türkiye-İran arasındaki anlaşmaların askıya alınması önerisi İranlılarla temasları bulunan İran’da yaşayan ve İran’la ticaret yapanlar başta olmak üzere başta olmak üzere çok sayıda vatandaşlarımızı hak ve menfaatlerinin ciddi anlamda ihlaline ve mağduriyetine yol açması sebebiyle uygun değildir.” İfadelerine yer verdi.

Vansesi Haber
 

Bakmadan Geçme