KARALOĞLU, SARAYLILARLA İFTARDA BULUŞTU

Van Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye’nin son dönemde uyguladığı en önemli projelerinden birisinin ‘Milli Birlik ve Kardeşlik’ projesi olduğunu anımsatarak, “Bunu bozmak isteyen, bunu sabote etmek isteyen hiç kimseye muhtarlar ve kanaat önderleri olarak fırsat vermeyin. Size gelip bu konuda kafanızı karıştıranlara da ne olur artık yeter, edi bese deyin” dedi.
Vali Münir Karaloğlu, kamu yatırımlarını yerinde incelemek, muhtarlar, sivil toplum örgüt temsilcileri ve kanaat önderlerinin sorunlarını dinlemek amacıyla yatırımcı kurumların daire amirleriyle birlikte Saraylıların iftar sofrasına konuk oldu. AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici’nin de eşlik ettiği Saray programı kapsamında; güçlendirmesi devam eden Yatılı Bölge İlköğretim Okulu (YİBO) binası ve lojmanlarında incelemelerde bulundu. Yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Vali Karaloğlu, güçlendirme çalışmalarının bir an önce bitirilmesi talimatını verdikten sonra Saray’ın ilk halı sahasının açılışına katıldı.
Saray Belediyesi tarafından SODES projesi kapsamında yaptırılan halı sahanın açılış kurdelesini kesen Karaloğlu, beraberindeki protokol üyeleriyle penaltı atışı yaptı. Attığı penaltı atışını gole çeviren Vali Karaloğlu, gençlerle sohbet etti ve vatandaşların sorunlarını dinledi. Son yapılan SBS ve LYS’de başarılı olan öğrencilere çeşitli hediyeler veren Karaloğlu, daha sonra Ahmet Nacar Çok Programlı Lisesi’nde Saray Kaymakamlığı’nın organize ettiği iftara katıldı. Mahalle ve köy muhtarları ile kanaat önderleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Vali Münir Karaloğlu, Saray ilçesine yapılan kamu yatırımları, Kapıköy Sınır Kapısı, kız çocuklarının eğitim, erken evliliği ve çözüm süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“GÜÇLÜ BİR DEVLETİMİZ VE GÜÇLÜ BİR EKONOMİMİZ VAR”
Bu topraklarda bin yıldır aynı iftar sofralarında, aynı muhabbetle ve aynı kardeşlikle buluştuklarını anımsatan Vali Karaloğlu, bugün de yine aynı duygularla buluştuklarını söyledi. Son 10 yıldır Türkiye’de çok şeyin değiştiğinin altını çizen Karaloğlu, “Başta idare biçimi değişti, idareci profili değişti. Ve hamdolsun ki güçlü bir devletimiz, güçlü bir ekonomimiz var. Devlet; imkanlarını, vatandaşın mutluluğu için, vatandaşa hizmet olarak sunmak için bütün kullanıyor. Aynı şekilde bu imkanları Van’ımız için, ilçelerimiz için, Saray’ımız için de kullanıyoruz. 4 yılı aşkındır Van’da vali olarak görev yapıyorum. Geriye doğru baktığımda Saray’da Hükümet Konağımız, Çok Programlı Lisemiz, öğrenci yurdumuz, anaokulumuz bu dönem içerisinde yapıldı” dedi.
“SARAYLILAR GÜÇLÜ DEVLETTEN KENDİ PAYLARINA DÜŞENİ ALIYOR”
Van-Özalp-Saray-Kapıköy duble yolunun hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydeden Karaloğlu, en kısa zamanda da Kapıköy’e kadar olan duble yolun bitirilmesinin planlandığını bildirdi. Yapılan bu hizmetlerin güçlü bir devletin güçlü ekonomisi ile yapılabileceğini ifade eden Karaloğlu, “Bu imkanlar vatandaşımız için seferber edildi, bundan Van, Özalp ve Saray halkı da kendi payına düşeni aldı” diye konuştu.
Saray’ın Van’ın en küçük, ancak en önemli ilçelerinden biri olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, İran’la 300 kilometre sınırı ve tek gümrük kapısının da Saray’da olduğunu anımsattı. Van milletvekillerinin verdiği büyük mücadeleler sonucu 2011 yılının nisan ayında kapının transit taşımacılığına açıldığını hatırlatan Karaloğlu, “Ancak İran’la yapmış olduğumuz protokoller ve anlaşmalarla 2011 yılının Eylül ayında İran kendi bölgesindeki yolu bitirecekti, bizim kapımız kamyon ve otobüs trafiğine de açılacaktı. Ama maalesef iki ülke arasındaki ilişkileri tek taraflı yapmamız mümkün değil. Ancak iki ülke, üzerine düşen yükümlülüklerini yaparsa sonuç alabilirsiniz. İran tarafındaki yol bitmeyince kapımızı kamyon ve otobüs trafiğine açamadık. Ama işin peşini bırakmış değiliz. Milletvekillerimiz Ankara’da, biz burada komşu ülke İran’la görüşmelerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Yakın zamanda TOBB tarafından Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonuna başlatılacağını söyleyen Vali Karaloğlu, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız, Kapıköy Kapısı’nın da içerisinde olduğu bir kısım kapıların ihalesini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ihale ile verdi. Bu kapılar yeniden yapılacak. Bizim kapımız da bu paket içerisinde. Esendere Kapısı’nda çalışmalar başlamış, Saray Kapımızın da yapımına başlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Oradaki kamulaştırma işlemlerini tamamladık. Vatandaşımızın paraları ödendi. Mülkiyet hazineye geçti. İnşallah yakın bir zamanda Kapıköy’deki kapının modernizasyonu ile ilgili çalışmalar başlayacak. Esas hedefimiz Kapıköy’ün kamyon ve otobüslere açılmasıdır. O zaman Saray ilçesi bölgenin gerçekten ticaret ve lojistik üssü olacak. O zaman İran’ı, Van üzerinden Habur’a bağlama şansını yakalamış olacağız. Biliyorsunuz şimdi Van karayolumuz da Çatak üzerinden devam ediyor. Böylelikle Kapıköy’ü Van-Çatak üzerinden 3 saatlik bir mesafe ile Irak’a bağlamış olacağız. Bu kapı da, bu yollar da bizim için çok önemli. Bu çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Bölgenin en önemli problemlerinin başında kan davaları ve töre cinayetlerinin geldiğini anımsatan Vali Karaloğlu, bu konuda muhtarlar ve kanaat önderlerine büyük görev düştüğünü söyledi. Önceki gün Muş’ta ot biçme kavgasında 7 kişinin hayatını kaybetmesini örnek gösteren Karaloğlu, “Artık bu saçmalıkların önüne geçmemiz lazım. Bu konuda muhtarlarımızın, kanaat önderlerimizin bize yardımcı olması lazım. Artık kan davalarını bu bölgede görmek ve duymak istemiyoruz. Artık incir çekirdeğini doldurmayan problemler yüzünden yaşamların sönmesini istemiyoruz. Bu konularda bizlere yardımcı olun” şeklinde konuştu.
“KIZ ÇOCUKLARINI EĞİTİMSİZ BIRAKIRSAK TOPLUMU CAHİL BIRAKIRIZ”
Bölgenin önemli diğer bir meselesinin de kız çocuklarının okutulmaması ve çocuk yaşta evlendirilmesi olduğunun altını çizen Vali Münir Karaloğlu, bu konuda da muhtarlar ve kanaat önderlerine büyük görev düştüğünü söyledi. Karaloğlu, “Buna da artık ‘dur’ dememizin zamanı geldi de geçiyor. Artık çocuklarımız arasında kız çocuğu, erkek çocuğu diye ayrım yapamayız. Bu; bizim ne kültürümüze, ne dinimize, ne inancımıza, ne örfümüze hiçbir şeyimize uymuyor. Erkek çocuğumuz ne kadar kıymetliyse, erkek çocuğumuz ne kadar eğitimi hak ediyorsa inanın kız çocuğu ondan on kat daha fazla hak ediyor. Niye? Çünkü kız çocukları anne olacaktır. Hepimizin ilk öğretmenleri annelerimiz değil mi? Eğer kız çocuklarını cahil bırakırsak, eğitimsiz bırakırsak toplumu cahil bırakırız, toplumu eğitimsiz bırakırız. Onun için ne olur bu kız çocuklarının okutulmasında ve erken yaşta evlendirilmemesi konusunda da bize yardımcı olun. Bu konularda muhtarlarımıza ve kanaat önderlerimize güveniyoruz” dedi.
“ÇÖZÜM SÜRECİNİN BAŞLAMASIYLA BİRLİKTE 6 AYDIR TÜRKİYE’DE ANALARIN GÖZYAŞI AKMIYOR”
Türkiye’nin son dönemde uyguladığı en büyük projenin ‘Milli Birlik ve Kardeşlik’ projesi denilen çözüm süreci olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, çözüm sürecinin devam etmesi için muhtarların ve kanaat önderlerinin destek ve katkısının gerekliliğini ifade etti. Karaloğlu, “6 aydır Türkiye’de gözyaşı yok. Kimsenin canı yanmıyor. Annelerin gözyaşı akmıyor. Ölümler yok artık. Huzur var. Bu huzur ortamına muhtarlar ve kanaat önderlerinin sahip çıkması lazım. Bu huzur ortamını bozmak, sabote etmek isteyen, provoke etmek isteyen her kim olursa olsun buna sizin ‘dur’ demeniz lazım. Vatandaşımızın karşısında olduğu hiçbir şeyin olma ihtimali yoktur. Eğer siz huzura sahip çıkarsanız, eğer siz kardeşliğimize sahip çıkarsanız hiç kimsenin gücü, bu huzur ortamını bozmaya yetmeyecektir. Buna ben inanıyorum. Lütfen siz de inanın. Vatandaş olarak, köydeki muhtar olarak, mahallenizde kanaat önderi olarak Allah rızası için sahip çıkın. Bunu vatandaşımıza doğru anlatın. Bu süreci yürüten herkes nihayetinde bir risk alarak bu süreci yürütüyor. Değil midir ki hedefimiz artık ölümler olmasın. Artık şehitler olmasın. Artık gözyaşı olmasın. Artık acı, ızdırap olmasın. Artık kardeşliğimize zarar verecek tutum ve davranışlar olmasın. Hedef bu değil mi? Gerisi teferruattır. Onun için ne olur, bugün yakalamış olduğumuz bu güzel ortama vatandaş olarak, muhtar olarak, kanaat önderleri olarak sizler sahip çıkın. Bunu bozmak isteyen, bunu sabote etmek isteyen hiç kimseye de fırsat vermeyin. Bu konuda kafanızı karıştıranlara da ne olur artık yeter, edi bese deyin. Yeter 30 yıldır acı çekiyoruz deyin. 30 yıldır ıstırap çekiyoruz deyin. Artık bu toprakların huzura ihtiyacı var deyin.” şeklinde konuştu.
Adalet ve Kalkınma Partisi Van Milletvekili Mustafa Bilici ise, AK Parti hükümetinin yaptığı yatırımları ve çözüm sürecini değerlendirdi. Saray Kaymakamlığı’nın organize ettiği iftar programında Saraylılarla birlikte olmanın memnuniyetini dile getiren Bilici, “Yaklaşık 6 aydır Allah’a şükürler olsun ki, ülkemizde de bölgemizde de bir huzur ortamı yaşamaktayız. Hükümetimizin, Sayın Başbakanımızın bir irade ortaya koyarak çözüm sürecini başlatmış olması bölgede karşılık bulmuştur. Bölge halkı çözüm sürecine sonuna kadar destek veriyor, verecektir. Bu çözüm süreci inanıyorum ki nihayete erecektir. Artık hiçbir kimse hiçbir anne ve babı evlatlarının ölmesini istemiyor. Hiçbir ocağa ateş düşülsün istemiyor. Biz de istemiyoruz. Bu çözüm sürecine hepimizin, ama hepimizin mutlak surette destek vermemiz gerekiyor” dedi.
Saray Kaymakamı Ahmet Can Pınar, Belediye Başkanı Ünal Özarslaner’in de birer konuşma yaptığı programda Vali Münir Karaloğlu, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderlerine tek tek söz hakkı verdi. Yatırımcı kuruluşların daire amirlerinin de katıldığı Saray programı sonunda hizmetlerinden dolayı Saray Kaymakamı Ahmet Can Pınar tarafından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kursiyerlerin dokuma duvar halısı, Belediye Başkanı Ünal Özarslaner ve Saray Muhtarlar Derneği Başkanı Beyaslan Siyaahmet Sarı tarafından birer teşekkür plaketi verildi. Vali Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte ilçe merkezinde bir kahvehanede vatandaşlarla birlikte çay içip yaptığı sohbetin ardından Van’a hareket etti.

vanhaber,van, haber, van haber
vali münir karaloğlu, saray, kaymakam ahmet can pınar, belediye başkanı ünal özarslaner

Bakmadan Geçme