KAPATMA KARARINA TEPKİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatma kararına Van’da iş çevreleri, dershane ve öğrencilerden büyük tepki geldi.

Fazıl ERÜŞ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershane ve etüt merkezlerini kapatma kararına Van’da çeşitli kesimlerden tepkiler geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri kapatma girişiminin yanlış olduğunu belirten Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (VASİAD) Başkanı Doktor Ali Çiçeksay Van'da eğitim veren Uğur, Kavram, Atak Çaba ve Final Dershaneleri şube müdürleri, öğrenciler dershanelerin kapatılması için hazırlanan kanun taslağına büyük tepki gösterdiler.

Dershaneye gitme ihtiyacı hissetim

Yasal eğitim kurumlarının kapatılarak yasa dışılığa yol açılacağını ve fırsat eşitsizliği yaratılacağını söyleyen Çiçeksay: “Ben kendimden örnek verirsem. Van’da ortaöğretimimi bitirdim. Liseyi İzmir de tamamladım. İzmir Atatürk Lisesi mezunuyum. Okuduğum lise Türkiye’nin sayılı liselerinden birisiydi. Ona rağmen son sınıfta dershaneye gittim. Dershaneye gitme ihtiyacı hissettim. Neden öyle bir ihtiyaç hissettim. Çünkü biz yaklaşık 40 kişilik sınıflarda okuyorduk. Sınıftaki herkes dershaneye gidiyordu. Üniversite sınavında sorulan sorularla okul müfredatı arasında ciddi fark vardı. O farkı ancak dershaneyle kapatabiliyorduk. O nedenle bende dershaneye gittim.”

Dershaneler kendi kendine doğmadı ki

Van’da eğitim alan bir öğrencinin İstanbul ve Ankara da eğitim alan bir öğrenciyle aynı sınava girdiğini belirten Çiçeksay,  dershaneleri kapatmaktan önce onları ortaya çıkaran sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek dershanelerin doğuda eğitim ötesi hizmetler verdiğini söyledi. Ali Çiçeksay, “Dershaneler kendi kendine doğmadı ki, arz-talep meselesiyle doğdu. Ortada bir ihtiyaç olmasaydı dershaneler zaten yaşayamazdı. Dershaneler yaşayabiliyorsa çok ciddi anlamda ihtiyaç var demek. O zaman bu dershanelerin varlık nedenlerini ortadan kaldır. Sonra dershaneleri kaldır.” dedi.

Bu nasıl oluyor?

Kapatma kararının durdurulmasını isteyen Çiceksay, “ Kapatma istihdam, eğitim,  fırsat eşitliği açısından sıkıntı doğuracaktır. Bu öğrencileri aynı sınava tabi tutuyorsanız bunların fırsatlarını eşitlemenizde lazım. Dershaneler bu yüzden ortaya çıktı. Fırsat eşitliği sağlansın ihtiyacından ortaya çıktı. Bu nasıl oluyor. Bu sayede öğrenci en azından dershanede hocaların gayretiyle burada normal örgün eğitimdeki bir talebenin seviyesine yükseliyor. Yahut onu geçiyor. Dershanede aldığı eğitimle güzel yerler kazanma şansı yakalıyor. Kapatmadan vazgeçilmelidir ” ifadelerini kullandı.

Lise mezunları: Dershaneler kapatılırsa ortada kalırız

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığındaki bir heyet tarafından hazırlandığı iddia edilen yasa taslağına bir tepki de Van’daki dershane öğrencilerinden geldi. Liseden geçen sene mezun olduğunu belirten Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencisi İbrahim Poyraz, okullarda iyi bir eğitim alamadıkları için dershaneye gitmek zorunda olduklarını söyledi. Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili taslak da özel derslerin bile yasaklanacağının belirtildiğini ifade eden Poyraz, böyle bir durumda kaderleriyle baş başa bırakılacaklarını ifade etti.

Dershaneler sadece bize ders vermiyor

Alanya İmam Hatip Lisesi mezunu olup iki yıldır Van’da dershaneye giden Yunus Alaca, dershanelerin kapatılmasının çok yanlış bir karar olduğunu belirtti. Maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin mağdur olacağını aktaran Alaca, "Dershanelerin koleje dönüştürülmesi söz konusu. Bir öğrenci dershaneye 2 bin verebilir ama kolejin bir yıllığına 8 bin veremez. Bizler liseden mezunuz dershane kapansa ne yapacağımızı bilmiyoruz. Dershaneler sadece bize ders vermiyor nasıl çalışılacağını da öğretiyor.” dedi 

Dershanelerin kapatılmasını istemiyoruz

Bu sene ilk defa dershaneye giden lise mezunu Yakup Menekşe de geçen sene üniversite sınavından istediği bölümü kazanacak kadar puan alamadığından tercih yapmadığını belirtti. İstediği bölümü kazanmak için bu sene tekrar dershaneye gittiğini aktaran Menekşe, "Ancak dershanelerin sürekli kapanmayla ilgili gündeme gelmesi bizim de kafamızı karıştırıyor. Okulda üniversite sınavını kazanabilecek kadar iyi bir eğitim alamadığımız için dershaneler bizim olmazsa olmazımız durumunda. Dershanelerin kapatılmasını istemiyoruz." diye konuştu.

Dershaneler tepkili

Van'da eğitim veren Uğur ve Final Dershaneleri şube müdürleri, dershanelerin kapatılması için hazırlanan kanun taslağına büyük tepki gösterdi. Taslağın eğitime büyük bir darbe vuracağını belirten Final Dergisi Dershanesi Van Şube Müdürü Erol Etlan, konuyla ilgili taslağın sıkıyönetim uygulamalarına benzediğini söyledi. Uğur Dershanesi Van Şube Müdürü Celal Lenk de dershanelerin kapatılması tartışmasından önce mevcut sınav sisteminin değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in görüşüne başvuruldu mu?

Van Final Dergisi Dershanesi Van Şube Müdürü Erol Etlan, dershanelerin kapatılmasıyla eğitime büyük bir darbe vurulacağını söyleyerek, konuyla ilgili taslağın sıkıyönetim uygulamalarına benzediğini söyledi. Final ailesi olarak, yılda 13 bin öğrenciye ücretsiz eğitim verdiklerini aktaran Etlan, başka sektörde böyle bir uygulama olmadığını ifade ediyor. Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yazılan taslağın geniş bir araştırmanın sonucunda yazılıp yazılmadığını merak ettiğini belirten Etlan, "Dershanelerin toplu olarak Milli Eğitim Bakanlığına verdiği rapor göz önünde tutuldu mu? Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in görüşlerine başvuruldu mu? Bu soruların cevaplarını merak ediyorum." dedi.

Öğrenciler mağdur olacak

Etlan, "Başbakan'ın da dershaneler konusundaki tutumunu doğru bulmuyoruz. Burada dershanedeki yöneticilerden, öğretmenlerden daha çok batıdaki öğrencilerle aralarındaki eğitim farkını kapatmaya çalışan öğrenciler mağdur olacak. KPSS şartı aranmadan öğretmenlerin mülakatla alınması da çifte standartlar olacağını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Dershanelerin kapatılması hayırlı değil

Uğur Dershanesi Van Şube Müdürü Celal Lenk de dershanelerin kapatılması tartışmasından önce mevcut sınav sisteminin değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Lenk, “ Dershaneler ve etüt merkezlerinin kapatılmasıyla mezun durumundaki öğrencilerin kaderiyle baş başa bırakılacak. Bunları düşününce gerçekten sektöre büyük bir darbe vurulduğu görülüyor. İşverenler kulvarını değiştirir ama olan öğrencilere olur. Belki Avrupa'ya göre dershane sayısı fazla; ama bunları kapatmak yerine standartları belirleyip, bunları taşımayanları kapatmak daha mantıklı. Yıllardır doğudaki öğrencilerin batıdaki öğrencilerle fırsat eşitliğini sağlatan dershanelerin kapatılması hayırlı değil." ifadelerini kullandı.

Tecrübeli öğretmenlere yazık olacak

Mülakatla dershane öğretmenlerinin devlet kadrosuna alınması yetersiz elemanların eğitim camiasına alınması anlamına geldiğini ifade eden Lenk, “ Bu yöntemle torpili olan tecrübesiz öğretmenler kadro alacak, tecrübeli öğretmenler ortada kalacak ve yazık olacak”

 

Bakmadan Geçme