KANDAŞOĞLU: LAFLA İŞ YAPMADIK

Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı döneminde iyi işler yaptığını belirterek, 'Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Doğu Anadolu'nun kalkınması için Erzurum'da bölge adına yaptığı ekonomik kalkınma toplantısında 2 çanta dolusu Kapıköy üzerinden yaptığımız ithalat ve ihracat ürünlerini göstererek, yaptığımız bu işler ithalat ve ihracat mıdır? Yoksa çerçilik midir? diye sordum. Sayın Başbakanımda bu bir çerçiliktir kesinlikle ithalat ve ihracat olamaz ve bunun üzerine Kapıköy Sınır Kapısı resmi gazetede yayımlanarak transit kapı olarak kayıtlara geçti. Bu işleri biz lafla yapmadık, emek harcayıp çaba göstererek yaptık. Çok şükür çabalarımızın sonuçlarını da aldık. Hükümet de bizi her zaman destekledi' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Gazetemize açıklamalarda bulunan Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, sözlerine başlarken rahmetle yad ettiği Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı ve Vansesi Gazetesi kurucusu Merhum Remzi Perihan’ın kurduğu, oğlu Erdal Perihan’ın sürdürdüğü Vansesi Gazetesi Van’ın markasıdır. Biz Vansesi’ne her zaman kendi gazetemiz gözüyle baktık. Van’ın ilk, bölgenin ve Türkiye’nin en köklü gazetelerinden biridir. Kurulduğu günden bu yana sadece ilimizin sorunlarını çözmek için çaba sarf ediyor. Van’a sunduğu katkılardan dolayı teşekkür ederim. Merhum Remzi beye Allah’tan rahmet diliyorum. Erdal Perihan’a ve çalışanlarına da başarılar diliyorum dedi.

“Allah’ın izniyle eski günlerimize döneceğiz”

Pandemi sürecinin sıkıntılı geçtiğini söyleyen Kandaşoğlu, “Dünya genelinde yaşanan salgının ekonomik boyutları çok ağır oldu. Dünya genelinde tüccar, esnaf, çiftçi herkes salgından olumsuz etkilendi. Sağlık Bakanımız elini taşın altına koyarak, salgını en az hasarla atlatmak için gereken tüm çabayı sergiledi. Ülkemizde çok sayıda vatandaşımız, işadamımız salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Onların acısı her zaman içimizde olacak. Şuan maalesef korona virüs ölümleri devam ediyor. Çok sıkıntılı bir süreç geçirdik. İnşallah tez zamanda bu illetten kurtuluruz. Allah’ın izniyle eski günlerimize döneceğiz” dedi.

“Çalışanlarımızı mağdur etmedik”

Salgının ekonomik olarak esnafları kötü etkilediğini söyleyen Kandaşoğlu, hiçbir çalışanını mağdur etmediklerini belirterek, “Biz Allah’a şükür hiçbir çalışanımızı mağdur etmedik. İş aldığımız birimleri de mağdur etmedik. Pandemi nedeniyle işlerimizi zamanından çok çok öncesinde bitirip teslim ettik. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ilimiz ve bölgemiz için çok önemli bir kurumdur. Bölge Hastanesine yaptığımız kavşağı bir buçuk yıl önce bitirdik. Van Emniyet Müdürlüğü’nün binasını 2022 yılının Mart ayında teslim etmemiz gerekirken, biz 2020 yılının Kasım ayında teslim ettik. Allah’a şükürler olsun her işten alnımızın akıyla çıktık. Emniyet Müdürlüğü inşaatında çalışan ortalama 700 çalışanımız vardı. 700 çalışanın içinde 16-17 çalışan koronavirüse yakalandı. Allah’a şükür bu çalışanlarımızda hastaneye yatmadan koronavirüsü yenmeyi başardı. Pandemi sürecinde kimseyi işten çıkarmadık. Hiçbir çalışanımızı kısa çalışma ödeneğine mahkûm ettirmedik. Allah’a şükürler olsun çalışanlarımızı mağdur etmedik. İnşallah bundan sonra böyle çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Biz lafla iş yapmadık, emek harcayarak çalıştık”

Van’ın sorunlarını çözmek için gece gündüz çalıştığını kaydeden Kandaşoğlu, “Van şuan hak ettiği yerde değil. İlimizin şuan çok ciddi eksiklikleri var. Bu eksiklikleri el birliğiyle tamamlamamız gerekiyor. Biz Van’a gönül verdik, gece, gündüz demeden Van’ı düşünüyorum. Van’ın sorunları bizim sorunlarımızdır. Halkımızın dertleriyle dertleniyorum. Amacımız ilimizi, insanlarımızı mutlu etmektir. Halkımız kendini güvende hissetsin. Van’ımızın kalitesi her gün yükselsin. Kandaşoğlu ailesi olarak her zaman Van’ın emrindeyiz. Van’ın her zaman iyi olmasını isteriz. İlimizde görev yapan herkesin kendine çeki düzen vermesi gerekir. Herkes halkın menfaatini korumak için çalışmalıdır. Bugüne kadar biz Van’a çok eser kazandırdık. Bizim dönemimizde fuarları uluslararası fuar haline getirmiştik. Deve kervanını insanlar hala konuşuyor. Fuar ve Kongre Merkezi, Van Müzesi, Kocaeli Parkı gibi birçok yatırım Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın ısrarıyla yapıldı. Kapıköy Sınır Kapısıyla devrim yaptık. Kapıköy benim eserimdir. Dönemin Başbakanıyla görüşerek Kapıköy’ün transit geçişlere açılmasını sağladım. Bu işleri biz lafla yapmadık, emek harcayarak çaba göstererek yaptık. Çok şükür çabalarımızın sonuçlarını da aldık. Hükümet de bizi her zaman destekledi. Cumhurbaşkanı, başbakan, bakan herkes bize destek verdi. İlimizde bakan olmasına rağmen gelen heyetler önce beni ziyaret ederlerdi. Van’ın sorun ve sıkıntılarını benden dinledikten sonra kendi programlarına giderlerdi. Biz böyle heyecanlı bir şekilde çalışıyorduk. Bundan sonra da Van’ın gelişmesi için ne gerekiyorsa onu yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Kimliğimizi etkileyen sorunları çözün”

Van’ın stadyum, otogar, çevre yolu gibi kimliğini etkileyen sorunların çözülmesi gerektiğini söyleyen Kandaşoğlu, “Doğu Anadolu Bölgesinde kısıtlı çalışma sahalarına sahibiz. Biz Ankara, Kayseri, İstanbul, Nevşehir gibi değiliz. Doğu Anadolu Bölgesinde çok ciddi bir tarım yok. Ciddi bir şekilde üretim yapan fabrikalarımız yok. Bütün sektörlere pozitif ayrımcılık verilmesi gerekiyor. Hükümet batıya 1 lira destek veriyorsa buraya 2 lira vermesi gerekir. Bakın biz kısıtlı imkânlarla çalışıyoruz. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı dönemimde tespit ettiğim kadarıyla ilimizde 7 bine yakın firma vardı. Bu 7 bin firmanın içinde sadece 600-700 firma aktif olarak çalışıyor. Van tarihi bir kenttir. Van Urartulara başkentlik yapmış bir şehirdir. Stadyum, çevre yolu, otogar gibi kimliğimizi etkileyen, turizm tarihimizi etkileyen eksiklerin acilen tamamlanması gerekiyor. Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis çevre yolu bitirilerek hizmete açıldı. Tatvan ilçedir, çevre yolu bitti, birkaç gün sonra açılıyor. Van’ın kimliğini temsil eden eksikliklerin bir an evvel giderilerek tamamlanması lazım. Van Gölü bugün dünyanın gündemindedir. Van Gölü sahillerine sahip çıkalım. Van Gölü kirliliğinin tarihe karışması gerekiyor. Van’ın bu saydığım sorunları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a detaylı bir şekilde rapor edilip sunulursa çözüleceğine inanıyorum” dedi.

Bakmadan Geçme