Kalecik'in gizemli taşları ilgi bekliyor

Tarihi turistik bölge kaderine terk edilmiş durumda.

Bu aralar turizmle yatıp turizmle kalkılıyor Van. Ancak turizmde şehrinin elle tutulur, işe yarar ne yol haritası ne de bir master planı var. Her kafadan bir ses çıkıyor, herkes ayrı telden çalıyor. 

Turizmin sektöründe herkes birbiriyle adeta kanlı bıçaklı, herkes birbiriyle küs ve işe yaramayan anlamsız yarış içinde. Turizm kavramıyla çelişen bu durumdan sonuç çıkmayacağı belli ama kimse fark etmiyor.  Öte taraftan turizmin tükenmeyen en büyük sermayesi tarihi yapılar ilgi bekliyor.  

 Kalecik’ten örnek verelim. 

Van ovasının kuzey ucunda lçemizin Kalecik Mahallesi'nde, İÖ. 9. Yüzyılın çeyreği içinde yapılan küçük Urartu kalesinin  (Kalecik) 500 metre yakınında 2 bin 800 yıl önce Urartular döneminde matematiksel hesapla inşa edilen ve 1600 metrekarelik alana sığdırılan takvim ve astrolojide kullanılan mühendislik harikası 2 bin 475 dikili taş, 25 oda mezar ve 4 taş halkanın bulunduğu sit alanı var. Bölge Van Gölü’ne nazır harika bir yerde. Özellikle ilk bahar aylarında renkli fotoğraflar veriyor tarihi mekân.  Ama turistik bölge kaderine terk edilmiş durumda.  

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Bakmadan Geçme