Kalecik Toki'lerde İçme Suyu Sıkıntısı

Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Kalecik TOKİ’lerin her ne kadar ilçe sınırları içerisinde yer alsa da içme suyunun ulaştırılması ve dağıtımının tamamıyla Van Su ve Kanalizasyon İşleri (VASKİ) Genel Müdürlüğünün görev ve sorumluluğundan olduğunu söyledi.

AK Partili Doç. Dr. Özgökçe, özellikle son günlerde sık sık kamuoyu gündeminde yer alan Kalecik TOKİ’lerde yaşanan içme suyu sıkıntısının muhatabının Tuşba Belediyesi olmadığını söyledi. Van’da yaşanan depremlerin hemen akabinde TOKİ tarafından yaptırılan 2 bin 458 konutta yaklaşık 12 bin kişinin yaşadığını hatırlatan Doç. Dr. Özgökçe, bölgenin içme suyu ihtiyacının karşılanması içinde TOKİ, AFAD ve Van Valiliğinin yaptığı bir protokolle sondaj kuyuların açılması ve ishale hattının çekilmesinin ihale yolu ile bir firmaya verildiğini hatırlatarak, “Yaklaşık 2 yıldır ishale hattının tamamlanmasına rağmen şartlara uygun yapılmadığı iddiasıyla Van Büyükşehir Belediyesi tarafından teslim alınmamıştır. Zaten Van’ın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte içme, yağmur ve atık suların getirilmesi ve bertarafının sağlanması tamamıyla belediyelerden bağımsız olarak kurulan VASKİ’ye devredilmiştir. Bunun için VASKİ’nin onay vermemesi halinde istesek de hiçbir şekilde müdahale etmemiz söz konusu değildir” dedi.
Sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması için Tuşba Belediye Başkanlığının teknik elemanları tarafından hazırlanan raporları TOKİ Başkanlığı ile AFAD’a gönderdiklerini de kaydeden Başkan Doç. Dr. Özgökçe, ayrıca sorunu defalarca ilgili kurumlar nezdinde dile getirdiklerini anlattı. Başkan Doç. Dr. Özgökçe, “23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van’da meydana gelen depremler sonrası Tuşba ilçesi Kalecik mevkiinde yapılan afet konutlarına Q500 mm HDPE boru kullanılarak döşenen içme suyu terfi hattı teknik personelimiz tarafından yapılan incelemeler neticesinde yaklaşık olarak 110’un üzerinde arızanın olduğu tespit edilmiş ve bu nedenler gerekçe gösterilerek yüklenici firmanın döşemiş olduğu hat VASKİ Genel Müdürlüğü tarafından teslim alınmamıştır. Bu nedenle ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Kalecik TOKİ’de yaşayan vatandaşlarımız sürekli haklı olarak şikayetlerini dile getirmekte ve konuyla ilgimiz olmamasına rağmen belediyemize yoğun bir şekilde sorunun çözümü noktasında başvuru yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Belediye olarak görev ve sorumluluklarında olmamasına rağmen Tuşba ilçe sınırlarında yaşayan vatandaşların acil ihtiyaçlarının giderilmesi ve mağduriyetlerinin bir nebze de olsa asgariye indirilmesi adına tankerlerle TOKİ konutlarına su taşındığını dile getiren Özgökçe, “Tüm bu gayret ve çabalarımıza rağmen asıl işin muhataplarının yerine sadece bizim ilçemiz sınırları dahilinde olmasından dolayı sanki işin muhatabı bizmişiz gibi gösterilmesi yanlıştır. Yaşanan sorunun çözümü ancak konunun tarafları olan VASKİ, TOKİ ve AFAD’ın bir araya gelmesi ile çözülecektir” dedi.
Doç. Dr. Özgökçe, acil çözümün ana şebekeden içilebilir isale hattının bir an evvel döşenmesiyle çözüleceğini kaydetti.

Bakmadan Geçme