KADİRŞİNAS VANILAR ZEVE'DE BULUŞTU

Van'a hizmet etmek, Vanlılar arasında birlik beraberliği sağlamak, sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunmak amacıyla kurulan Kadirşinas Vanlılar Derneği üyeleri Van'ın kurtuluşunun 100 yılı ve Dünya Vanlılar Günü nedeniyle aileleriyle birlikte Zeve Şehitliğini ziyaret ederek şehitlerin ruhuna Kuran-ı Kerim okuyup dua ettiler.

Evren Doğruer

 

Van’ın kurtuluşunun 100. yılı  nedeniyle Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeni çetelerince 7 köyden 2 bin 500 masum kadın kız, yaşlı çocuğun topluca katledildiği Zeve Şehitliğinde bir araya gelen Kadirşinas Vanlılar Derneği üyeleri şehitlerin ruhuna Kuran-ı Kerim okuyup dua ettiler.

 

1915’te Rus ve Ermeni işgaline uğrayan Van’ın çok büyük acılara, çilelere maruz kaldığını belirten dernek yöneticileri, Vanlılar olarak tarihi bilinç içinde olunması gerektiğini belirttiler.

 

 Van’ın kurtuluşunun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Günü nedeniyle Zeve Şehitliği’ni ziyaret ettiklerini kaydeden yöneticiler, “1915’te yakılıp yıkılan Van, 30 bin insanı, ekonomisini, sosyal ve kültürel birikimi kaybetti. 2 Nisan 1918’de Ali İhsan Sabis Paşa komutasına Van’a giren Türk ordusu tarafından kurtarılmıştır. Bu anlamda 2 Nisan Vanlılar için yeni bir başlangıçtır. Van’ın kurtuluşunun 100. yılında bizde ecdadımıza olan sorumluluğumuz kapsamında Zeve Şehitliğini ziyaret ederek 1915 vatan savunmasında şehit olan askerlerimizi vatandaşlarımızı rahmetle saygıyla andık.   Hüzünlendik, farklı duygular yaşadık. Allah bir daha böyle acı günler göstermesin.  Vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdiler. Burada 100 yıla ve şehitlerimize yakışan görkemli bir törenin düzenlemesi anlamlı ve güzel olurdu. Gençlerimize bu güzel vatan toprağının değeri ve yaşadığı ihanetler, işgaller, isyanları  anlatılmalıdır. Zeve Şehitliği, Eski Van şehri daha fazla ziyaret edilmelidir.  Ne acıdır ki Van'da yaşayan  çocuklar, gençler ve  hatta insanlarımız  Van'ın tarihini  bilmiyor. Bu anlamda bizde üzerimize düşen görevleri yapacağız” dediler.

Bakmadan Geçme