KADINLARDAN ŞİDDETE PROTESTO

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ‘25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle Feqiye Teyran parkında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Van Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yıldız Çetin ve çok sayıda kadın katıldı.

Fazı ERÜŞ

DÖKH adına basın açıklamasını yapan Van Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yıldız Çetin, Kadına yönelik şiddetle mücadele günü dolayısıyla tüm dünyada kadınlar hem kendilerine yönelik baskı, zulüm hem de diktatör rejimlere karşı mücadele ettiğini söyledi.

Şiddet bir kültür haline getirilmiştir

Kadına karşı şiddet, beş bin yıllık devletçi uygarlığın ve erkek egemen kültürün topluma karşı geliştirdiği en güçlü toplum kırım silahı olduğunu belirten Yıldız, “ Egemen erkek uygarlığı şiddeti bir kültür haline getirerek kadının şahsında toplumu köleleştirmek ve kendi hegamonyasını hâkim kılmak istemiştir. Kadını pazarın, ticaretin, sanayi ve endüstrinin en çok kar getiren nesnesi yaparak kadın kırımını sistematik bir politika ve toplumsal bir kültür haline getirmiştir” dedi.

Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür

Şiddetsiz bir dünya için isyanda olduklarını vurgulayan Yıldız, “Kadına ve topluma yönelik baskı, sindirme, taciz, tecavüz gibi insanlık dışı Şiddetsel yönelimi kabul etmiyoruz. Her türlü şiddetin sona ereceği özgür ve eşit yaşamın hayat bulacağı demokratik bir sistemle ve Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür bilinciyle alanlarda olacağız” dedi.

Özgürlüğü kadınlar getirecektir

Coğrafyamızda kadınların şiddete, katliamlara maruz kaldığını belirten Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ise, “ 2008 yılında 80, 2009 yılında 109, 2010 yılında 180, 2011 yılında 121 2013 yılının ilk 10 ayında ise 192 kadın katledildi. Bu veriler hükümetin belirlediği verilerdir. Bu veriler karşısında artık sözün bir anlamı kalmıyor. Artık kadınlar yaşamın her alanında kendilerini göstermeye başladılar. Kadın özgürleşmeden demokratik kurtuluş da mümkün değildir. Bir ülkede kadına şiddet uygulanırsa demokratik kurtuluş ve özgür yaşam da mümkün olamaz. Barış sürecini sadece silahların sustuğu bir süreç olarak görmüyoruz. Kadına karşı şiddetinde durması olarak görüyoruz. Kürt kadınları direndi, mücadele etti, bedel ödedi. Bugün özgürlük adına bir şey varsa kadın mücadelesi sayesinde olmuştur. Özgürlük yürüyüşümüzü ne pahasına olursa olsun devem ettireceğiz. Türkiye’ye özgürlüğü biz kadınlar getireceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme