• Haberler
  • Güncel
  • Japon deprem uzmanı uyardı: Türkiye'deki fay hatları harekete geçti

Japon deprem uzmanı uyardı: Türkiye'deki fay hatları harekete geçti

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarının harekete geçtiğini belirterek İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu bölgesinde depremler olabileceğini belirtti.

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki tarafından başlatılan 'Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz' adlı projesi kapsamında deprem bölgesindeki şehirlerde seminerler verilmeye başladı. Bu seminerlerde olası depremlere karşı alınabilecek tedbirlerden bahsedildi. Hatay, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır ve Malatya illerinde yapılan seminerlerin son durağı Elazığ oldu. Yoshinori Moriwaki ve diğer uzmanlar ile birlikte yapmış olduğu açıklamalarda İzmir, Marmara ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

''Marmara Bölgesi ve İzmir'de Deprem Olabilir'' 

Marmara Bölgesi ve İzmir'de yaşanabilecek olası depremlere karşı herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini aynı zamanda binaların ketsel dönüşüm ile güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Moriwaki sözlerinde şunlarıda ekledi. ''İnşaat mühendisleri ve mimarlar ile birlikte düzgün inşaat nasıl yapılır onu anlatmaya çalışıyoruz. Bu konu ile alaklı il il gezip gerekli bilgi paylaşımlar yapıyoruz. Öncelikli amacım 'Japonya'da deprem olsa bile binalar yıkılmıyor ve insanlar ölmüyor' diye bilinen bu gerçeğin, Türkiye içinde geçerli olması için çalışmalarda bulunuyoruz. 24 Ocak'ta yaşanan Elazığ depreminin ardından Kahramanmaraş ve Hatay'da depremler oldu. Doğu Anadolu Fay Hattı'ında (DAF) uzun zaman kırılmalar olmadığı için kırılmalar başladı. Bu kırılmalar devam ederken Elazığ, Hatay, Kahramanmaraş, Denizli ve Kıbrıs taraflarında depremler gerçekleşti. Bazen fay hattı geriye dönebiliyor yani Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van'a kadar devam eden geriye dönüşte bir deprem olabileceğini söyleyebiliriz. Bu bahsetmiş olduğum bölgelerde dikkatli olmak lazım artık Türkiye'nin yer yerinde deprem olabilir'' dedi.

''Malatya ve Tunceli Bölgelerinde Büyük Bir Deprem Beklemiyoruz''

Türkiye deprem haritasına dikkat çeken Moriwaki 'Türkiye artık Japonya gibi kıpkırmızı' dedi. '' Onun için her an deprem olabilir bu duruma herkesin hazırlık olması lazım. Hep birlikte hareket edersek olaşabilecek hasarı yüzde 70 oranında azaltabiliriz bu konuda yardımcı olmak için hazırım. İstanbul'da beklenen deprem ile ilgili tehlikenin büyüklüğü için bir an önce kentsel dönüşüme başlanması gerekiyor. Elazığ'daki fay kırıldı, hemen bir deprem beklemiyoruz ama ileride 7 üzeri bir deprem bekliyoruz'' diye konuştu.

Kaynak: Posta Gazetesi  

Bakmadan Geçme