İstanbul, İzmir, Antalya, Eskişehir, Balıkesir'de Van rüzgârı esti

2 Nisan Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü ve 2 Nisan Dünya Vanlılar günü Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan Vanlı ve Van dostlarının koronavirüs önlemlerini dikkate alarak katıldığı çeşitli etkinliklerle coşku içinde kutlandı. Van pastası ikramı, telefon, sosyal medyadan yapılan kutlama mesajları 2 Nisan'a damga vurdu. İstanbul ve Ankara Van Vakfı derneklerinin 2 Nisan'a duyarsız kalması tepkilere neden oldu.

Birinci Dünya Savaş sırasında 1915’te Ermeni isyanı ve Rus işgaline maruz kalan, kadın, çocuk, yaşlı 30 bin Vanlı Müslüman ahalinin acımasızca katledildiği, Van şehrinin, mahallelerinin, camilerinin, kamu binalarının yakıldığı Van, büyük acılar görmüş, Vanlılar çile çekmişti.  2 Nisan 1918’de eli silah tutan Vanlı milislerin mücadelesi ve Van’a giren Ali İhsan Sabis komutasındaki Türk ordusu Van’ı üç yıl süren düşman işgalinden kurtararak yeniden istiklaline kavuşturmuştu.

VAN ETKİNLİKLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

 2 Nisan Kurtuluş Günü ve Vanlılar ile Van’da görev ve hizmet yapmış, akrabalık, arkadaşlık dostluk bağları olan Van dostları arasında sevgiyi, kardeşliği güçlendirmek, Van’ın tanıtımına, imajına katkıda bulunmak,  tarihsel bilinçle farkındalık oluşturmak amacıyla 2017 yılından itibaren kutlanmaya başlayan 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Van, Antalya, İzmir, İstanbul, Eskişehir diğer iller de heyecanla kutlandı.  Son yılların en renkli, çeşitli noktalarda 2 Nisan’ın anlam ve önemini yansıtan farklı etkinlikler binlerce Vanlı tarafından heyecanla izlendi. Resmi kutlamaların yanı sıra Vanlılar komşularına, dostlarına Van pastası ikram ederek 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü’nü kutladı.  Yüreklere ve damaklara dokunan Van etkinliği büyük ilgi gördü.

VAKIF VE DERNEKLERE TEPKİ

 Van başta olmak üzere çeşitli illerde pandemi kuralları çerçevesinde etkinlikler yapılırken İstanbul ve Ankara’da Van Vakfı, Van Federasyonu, Van adını taşıyan derneklerin Van ve Vanlıların önemli günü olan 2 Nisan’a duyarsız kalarak hiçbir etkinlik yapmaması sosyal medyada tepkilere neden oldu.

 VAN

İpekyolu, Edremit, Tuşba ilçelerinde tören geçişi, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar sergi, halk oyunları, konser, yarışma, gece fener alayı, Solo Türk uçağının gösterisi,120 Vanlı kahraman çocukların fedakârlığını anlatan oyunun sahnelenmesi, havai fişek gösterisi Vali Mehmet Emin Bilmez, belediye başkanları, idareci ve vatandaşların katılımıyla kutlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve yerleşkesinde Van’ın Kurtuluşu ve Ermeni Meselesi konulu panel,  sergi, konserle kutlanırken gece de fener alayı düzenlendi. 

Ayrıca Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Gökhan Oto, akademisyenler, öğrenciler, hasta ve yakınları fakülte bahçesinde Van pastası, ayran aşı ikramında bulunarak 2 Nisan Kurtuluş Günü ve Dünya Vanlılar Gününü katladılar. Etikliklere Rektör Hamdullah Şevli, rektör yardımcıları katıldı.

Van YYÜ Gıda Mühendisliği Fakültesi dekanı, öğretim üyeleri, idari personeli 2 Nisan Van’ın Kurtuluş Günü ve Dünya Vanlılar Günü nedeniyle fakülte binasında bir araya gelerek Van pastası ikramında bulundular.

VAN PASTASI DAĞITTILAR

Van’da ev kadınları 2 Nisan Van’ın Kurtuluş Günü ve Dünya Vanlılar Günü nedeniyle Van pastası yaparak komşularına dağıttılar. Van Belediyesi Eski Başkanı merhum Tayyar Dabbağoğlu’nun eşi emekli Dr. Süheyla Dabbağoğlu yaptığı Van pastalarını komşularına, çocuklara ve misafirlerine ikram etti.

ANTALYA

 On binlerce Vanlının yaşadığı Antalya’da Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Ercişliler Derneği işbirliğiyle Van’ın ve Erciş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümünü kutladı. Kentte son günlerde artan vaka sayısı nedeniyle dernek, açılış yaparak kahvaltı gibi etkinlikleri iptal etti. Antalya’da Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yaşar Müncester, Ercişliler Derneği Başkanı İzzet Demir yönetim kurulu üyeleri saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasının ardından maske dağıtımı ve evlerde komşulara, misafirlere Van pastası ikramında bulunarak, kutlama mesajlarıyla 2 Nisan’ı kutladılar.

2 Nisan Van’ın kurtuluşu ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle basın açıklaması yapan Başkan Yaşar Müncester 2 Nisan’ın önemine değinerek şunları söyledi:

“2 Nisan Van ve ülkemiz için önemli bir gündür. Bu tarihi günde hem hüzünlüyüz hem de sevinç doluyuz. Türkiye’nin önemli vilayetlerinden Van, İran Körfezi ve İç Asya ticaret yollarına hükmeden askeri-stratejik köprü konumu nedeniyle tarih boyunca birçok devletin ele geçirmek istediği şehir olmuştur. Batılı devletlerin kışkırtarak yönlendirdiği Ermeniler, I. Dünya Savaşı öncesinde olduğu gibi savaş sırasında 1915’te devlet kurma hayaliyle isyan çıkararak Van’ı yakıp yıkmış, 30 bini aşkın Vanlı katledilmiş, on binlerce Vanlı memleketlerinden göç etmek zorunda kalmıştır. O nedenle Birinci Dünya Harbi sırasında Van kadar yakılıp yıkılan Anadolu vilayeti, Vanlılar kadar çile çeken ahali yoktur.

Sevinçliyiz;  20 Mayıs 1915’te Ruslar tarafından işgal edilen Van,  2 Nisan 1918’de Ali İhsan Sabis komutasındaki Türk ordusunun Van’a girmesiyle yeniden istiklaline kavuşmuştur.  

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kalkınması, gelişmesi ve modern şehir olması için özel önem verdiği Van, 1923’te yeniden il olmuştur. Cumhuriyet ile birlikte yaralarını sarmaya başlayan Van, turizm, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere her alanda kalkınarak gelişme göstermiştir.  Doğal güzellikleri ve tarihi özellikleri ulaşım imkânlarıyla Van, yatırım teşvikleriyle girişimci ve yatırımcıların ilgisini çeken cazibe merkezine dönüşmüştür. 

Ülkemizin önemli turizm kenti Antalya ile kardeş şehir olan Van, yakınlığını Vantalya temasıyla ölümsüzleştirmiştir.  Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetimi olarak Antalya’da Antalyalı komşularıyla her zaman dostluk kardeşlik içinde yaşayan Vanlılar başta olmak üzere tüm Vanlıların 2 Nisan Kurtuluş Bayramı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Gününü içten dileklerimizle kutluyor;  aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz”   

Dernek yönetim kurulu üyesi Oya Timuroğlu Boysan, Filiz Badem, Antalya’da yaşayan Hediye Güven Tuna ve bazı Vanlı kadınlar yaptıkları Van pastalarını 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle komşularına ikram ettiler.

İZMİR

2 Nisan Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü ve 2 Nisan Dünya Vanlılar günü İzmir’de Vanlılar federasyonu ve derneklerince pandemi nedeniyle kısıtlı etkinliklerle kutlandı. İzmir Vanlılar Derneği Başkanı Yaşar Kara, dernek yöneticileri, , Murat Atar, Vedat Tosun, Ercan Turan Kara şehitler için Kuran'ı Kerim okutarak dua ettiler. Vanlılara ve Van dostlarına, Van pastası ve Van balığı ikram edildi. İzmir’de Gülten Soydan Sancaktaroğlu ve Asuman Kılavuz Van’da ev kadınları 2 Nisan Van’ın Kurtuluş Günü ve Dünya Vanlılar Günü nedeniyle Van pastası yaparak komşularına ikram ettiler.

İSTANBUL

Türkiye’de en fazla Vanlıların yaşadığı illerden bir olan İstanbul’da kuruluş amacı Van’ın kültürünü tanıtmak olan Van Vakfı, Van Federasyonu, 50’yi aşkın Van derneğinin 2 Nisan nedeniyle etkinlik gerçekleştirmemesi, kutlama mesajı yayınlamaması tepkilere neden oldu. İstanbul’da yaşayan Vanlı Zeki Aslanoğlu, İnci Soydan yaptıkları Van pastasını komşu evlere ve iş yerlerinde dostlarına ikram ettiler.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de yaşayan Vanlılar ve Van dostları arasında birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlamak, Van'ın tanıtımını yapmak, kültürünü yaşatmak amacıyla kurulan Eskişehir Vanlılar Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, (Van-Es Derneği)  Başkanı Nihat Baş, yöneticiler Abdullah Demir, Abidin Gücüyener, Fesih Akdağ, Muhacir Çiçek, Önder Kula ve Sinan Baran Van'ın kurtuluşu ve Dünya Vanlılar Günü nedeniyle Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı makamlarında ziyaret ettiler. Vali Ayyıldız ve Başkan Ataç Vanlılara selam göndererek 2 Nisan Kurtuluş Günü’nü kutladılar.

BALIKESİR

 Balıkesir’de yaşayan Vanlı Melek Çağlı 2 Nisan Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle Van pastası yaparak komşularına dağıttı. 

Van dışında yaşayan Vanlıların ve duyarlı bazı derneklerin pandemi koşullarına rağmen 2 Nisan Kurtuluş Günü ve Dünya Vanlılar Günü nedeniyle etniklik yapmaları takdirle karşılandı.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme